Franc Kangler bo med državnimi svetniki preživel le dobro leto. Foto: BoBo
Franc Kangler bo med državnimi svetniki preživel le dobro leto. Foto: BoBo

Mandatno-imunitetna komisija državnega sveta je obravnavala obvestilo mariborskega okrožnega državnega tožilstva o pravnomočni obsodbi državnega svetnika Franca Kanglerja in državnemu svetu predlagala, naj glasuje o tem, da Kanglerju mandat preneha.

Obsodba nekdanjega mariborskega župana in državnega svetnika Kanglerja na sedem mesecev zapora je postala pravnomočna, ko je višje sodišče v Mariboru potrdilo odločitev okrajnega sodišča, ki je odločilo, da je Kangler storil kaznivo dejanje, s tem ko je izrabil svoj položaj in posredoval pri dodelitvi občinskega stanovanja vedeževalki Karin Ježovita. Kanglerju so za to prisodili sedem mesecev zapora.

Zakon o DS v 63. členu določa, da državnemu svetniku preneha mandat, če je s pravnomočno sodbo obsojen na nepogojno kazen zapora, daljšo od šestih mesecev. Mandat mu preneha z dnem, ko DS ugotovi, da so nastali navedeni razlogi, razen če sklene, da lahko državni svetnik še naprej opravlja funkcijo.

Če bo Kanglerju prenehal mandat, bodo potrebne nadomestne volitve. Po zakonu morajo biti opravljene najpozneje 75 dni po prenehanju mandata državnega svetnika.