Karmakoma se lahko pohvali, da je izdala svoj prvi album z naslovom Imagionation & Mechanical Metamorphoses. Foto: Luka Keše
Karmakoma se lahko pohvali, da je izdala svoj prvi album z naslovom Imagionation & Mechanical Metamorphoses. Foto: Luka Keše

Karmakoma je že takoj po nastanku leta 2011 nase opozorila kot udeleženka Klubskega Maratona Radia Študent. Od takrat naprej vseskozi nastopa po domačih odrih, nastopila pa je tudi na Hrvaškem in v Srbiji. Gre za tričlansko zasedbo, ki prihaja iz Krškega in jo sestavljajo: Enej Mavsar - vokal, kitara, sint, Miha Škafar - bas, sint, kitara, in Benjamin Kovač, bobni. Pri glasbenem ustvarjanju združuje elemente surovega rocka in (ne)plesne elektronike, kar na trenutke spominja na novovalovsko glasbo iz osemdesetih let.

Njihov prvenec Imagionation & Mechanical Metamorphoses, ki je kot prvi letos izšel pri Založbi Radia Študent – ZARŠ, prinaša deset skladb in povzema glasbeni izraz delovanja skupine od njenega nastanka v letu 2011 do danes. Obsega torej več kot dveletno ustvarjanje, vse od hrupnih kitarskih "nažigancij" do umirjenejših nadubiranih ritmov, prepojenih z vijoličasto meglico, v kateri elektronski instrumenti ustvarijo iluzijo, da gre za številčnejšo zasedbo. Na trenutke celo spominjajo na novi val iz osemdesetih let, hkrati pa dodajo pečat aktualnosti. Album je nastal v lastni produkciji in v sodelovanju s Petrom Stojanovićem.

Karmakoma bodo svoj prvenec v živo predstavili na več promocijskih koncertih. Prvega so že imeli v klubu Metulj v Bistrici ob Sotli, v januarju pa sledijo še nastopi v Ljubljani, v Metelkova mesto na Channel Zero (16. 1.) in v Novem mestu v Lokal Patriotu (31. 1.). Pripravljajo pa še več koncertov oziroma kar promocijsko turnejo prvenca po Sloveniji in širše - v Bosni, Srbiji, Črni gori in Makedoniji.

Za MMC Goran Rovan, foto: Nik Rovan