Dvorec v Dornavi velja za eno najpomembnejših posvetnih stavb poznega baroka pri nas, a je že nekaj časa nujno potreben temeljite obnove. Foto: MMC RTV SLO
Dvorec v Dornavi velja za eno najpomembnejših posvetnih stavb poznega baroka pri nas, a je že nekaj časa nujno potreben temeljite obnove. Foto: MMC RTV SLO
Dvorec Dornava
Zaradi načetosti so dvorec pred desetimi leti tudi izpraznili. Foto: MMC RTV SLO

Dvorec v Dornavi velja za eno najpomembnejših posvetnih stavb poznega baroka pri nas, a je že nekaj časa nujno potreben temeljite obnove. Zob časa ter vojne so na dvorcu pustile vidne posledice, pojasnjuje Franc Zagoršak iz odbora za obnovo dvorca.
"Večkrat smo že izgubili voljo, saj se je vse skupaj po drugi svetovni vojni vse preveč zanemarilo. Glede na stanje v kakšnem je, pa bi dvorec Dornava moral imeti prednost pri obnovi in upam, da se bo vse izteklo v skladu z našimi pričakovanji."

Zaradi načetosti so dvorec pred desetimi leti tudi izpraznili – nazadnje se je v njem nahajal Zavod Marjana Borštnarja za vzgojo otrok z motnjami v duševnem razvoju - od takrat sameva, obnovljena je bila le streha, Zagoršak pa dodaja, da so dokončane tudi analize notranjosti, ki so pokazale, "da je bilo ponekod na stenah več kot deset plasti različnih barv in ometov, pod njimi pa se nahajajo freske, za katere bo stroka ocenila, če se bodo obnavljale".

Obnova dvorca, ki je sicer v lasti ministrstva za kulturo, bo gotovo dolga in finančno zahtevna, odgovorni računajo na pomoč iz evropskih sredstev, Zagoršak pa optimizem gradi tudi na primeru dvorca Schloss Hof pri Dunaju.

"Dve leti nazaj so bili pri nas v Dornavi na obisku predstavniki tega dvorca iz okolice Dunaja. Kot so povedali so njihov dvorec obnovili v vsega dveh letih, s tem, da je bil po besedah direktorja dunajskega dvorca, njihov v bistveno slabšem stanju".

In kot rečeno, ravno to daje prebivalcem Dornave upanje, da bo tudi njihov dvorec kmalu vir ponosa. V njem stroka predvideva izgradnjo multikulturnega centra, ki naj bi gostil številne kulturne prireditve, omogočal pa naj bi tudi bivanje.

Daniel Poslek, Radio Slovenija