Večina občin spodnjega Podravja – z izjemo Gorišnice, Markovcev, Hajdine in Dornave – je pred časom za koncesionarja za ravnanje z odpadki izbrala konzorcij podjetij Javne službe, Saubermacher in Čisto mesto. Foto: BoBo
Večina občin spodnjega Podravja – z izjemo Gorišnice, Markovcev, Hajdine in Dornave – je pred časom za koncesionarja za ravnanje z odpadki izbrala konzorcij podjetij Javne službe, Saubermacher in Čisto mesto. Foto: BoBo
Smetnjak, kontejner, odpadki, smeti
Po izbiri koncesionarja se bodo morali župani odločiti še, kakšna bo prihodnost ptujskega regijskega odlagališča Gajke. Foto: BoBo

Večina občin spodnjega Podravja – z izjemo Gorišnice, Markovcev, Hajdine in Dornave – je pred časom za koncesionarja za ravnanje z odpadki izbrala konzorcij podjetij Javne službe, Saubermacher in Čisto mesto. A dejstvo je, da ta konzorcij (če bo pogodba na koncu sploh podpisana) v nobenem primeru ne bo smel smeti več obdelovati na ptujskem odlagališču, ki za to glede na novo zakonodajo ni primerno, ampak jih bo moral voziti drugam. To pomeni, da bodo cene za ravnanje s komunalnimi odpadki z novim letom krepko višje.

"Izračunali smo, da bi se znesek na položnici za 120-litrsko posodo z 10,61 evra povišal za 3,5 evra. Pri bioloških odpadkih pa bi se cena zvišala z zdajšnjih 3,48 evra na 6,43 evra," številke predstavlja direktor Javnih služb Alen Hodnik. A če Hodnik že razpolaga s kalkulacijo nove cene, pa za zdaj ni jasno niti to, ali bo njegovo podjetje sploh dobilo koncesijo. Na izbor občin se je namreč vnovič pritožila neizbrana mariborska Snaga, župani se zdaj bojijo morebitne tožbe, obenem pa so še medsebojno razdeljeni.

"Mi bomo podpisali koncesijo tistemu, ki bo za nas najcenejši. Na nikogar nismo vezani, da bi skupaj urejali problematiko smeti. Nikoli nismo podpisali sporazuma, da se bomo pridružili omenjenemu konzorciju podjetij. Štiri občine se pogovarjamo, da bomo šle drugam," priznava župan Gorišnice Jožef Kokot, ki si je s tem prislužil tudi kar nekaj ogorčenja drugih županov, ki ne razumejo takšnih enostranskih potez.

Med tistimi, ki opozarjajo na nujnost skupnega iskanja rešitev, je tudi županja Majšperka Darinka Fakin. "Jaz si ne želim, da se začne to dogajati, da se bomo razbili. Toliko let smo ustvarjali skupaj, na neki način smo se tudi zavezali, da bomo delali skupaj in rekli, da bomo imeli enotne cene na tem področju. To, kar pa zdaj poslušamo, pa pomeni, da dogovorov ni več," poudarja Fakinova.

Po izbiri koncesionarja še težava z odlagališčem
Župane torej zdaj najprej čaka odločitev, komu podeliti koncesijo. Če se odločijo za prej omenjeni konzorcij, prav gotovo tvegajo tožbo Snage, ki je enkrat že dosegla, da so občine morale razveljaviti svojo odločitev in ponovno odločati.

Ko bodo rešili to težavo, pa bodo morali ugrizniti še v kislo jabolko prihodnosti ptujskega regijskega odlagališča Gajke. Tam brez nadgradenj obdelovanja smeti ne bo več, mogoče bo zgolj odlaganje. Zato imajo župani spet več možnosti: lahko se odločijo za nadgradnjo odlagališča ali pa njegovo zaprtje. Oboje pa s sabo prinaša visoke finančne vložke, za katere še nihče ne ve, od kod bi jih vzeli. O obeh vprašanjih bodo za skupno mizo spet razpravljali čez 14 dni, a takrat jim bo – tudi zaradi časovne stiske – ostalo zelo malo manevrskega prostora.