Lokalne novice
Medved.
Medved. Foto: Life Dinalp Bear/Miran Krapež
VIDEO
Nizke odškodnine živali,...

Dodaj v

Kmetje in lovci: Zveri je na Primorskem preveč, potreben bi bil večji odstrel

Poziv k povečanemu odstrelu
6. februar 2018 ob 19:41
Ajdovščina - MMC RTV SLO, STA

V zadnjih nekaj letih se je število zveri na Primorskem povečalo, predvsem velja to za volkove, so ugotovili na okrogli mizi Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije v Ajdovščini.

Rešitev težav bi pomenil večji odstrel tako volkov kot tudi medvedov, kar so zaradi vse manjše populacije druge divjadi predlagali lovci in gozdarji.

"Dejstvo je, da ta populacija medvedov in volkov številčno narašča, kar nam kažejo različni kazalniki, ki jih spremljamo na Zavodu za gozdove vsako leto. Posebno velik skok v porastu števila medvedov se je pokazal lani, medtem ko pri volkovih lahko ocenjujejo njihovo število prek DNK-analiz, vendar tudi te kažejo na njihovo povečanje v dveh tropih na območju med rekama Vipavo in Idrijco," je povedal Iztok Koren iz Zavoda za gozdove.

Ne le številnejši napadi na domače živali, v gozdovih Nanosa in Trnovsko-Banjške planote je vse manj divjadi, so povedali lovci.

"Zaradi nepravilnega gospodarjenja prihaja v našem prostoru do prevelikih odstopanj, ki motijo življenje, upravljanje in gospodarjenje z naravo," je dejal podpredsednik državnega sveta in KGZS-ja Branko Tomažič.

Nasprotovanje ograjam
Udeleženci okrogle mize so večkrat poudarili, da dosedanje reševanje težav z zvermi ni bilo uspešno. Najbolj so jih pri tem motili nasveti, naj za varnost domačih živali na paši kmetje poskrbijo z ograjevanjem pašnikov in pastirskimi psi. Visoke ograje bi prostor naredile neprehoden, to bi motilo tako divjad kot sprehajalce v naravi, so bili kritični.

Številne kritike so letele tudi na civilne iniciative in odločevalce v Ljubljani, ki ne razumejo življenja zunaj mesta in zato dopustijo take razmere, kot so zdaj na podeželju.

Ob koncu so se tako kmetovalci kot tudi predstavniki lovskih družin strinjali z nekaterimi sklepi, ki jih bodo posredovali na ministrstvo za okolje in prostor. V sklepe so zapisali, da zahtevajo zmanjšanje števila volkov in medvedov, kmetom je treba omogočiti varno pašo govedi in drobnice, volkove in medvede pa naj uvrstijo med lovno divjad.

Navzoči so bili prav tako proti postavljanju velikih ograj, ki pomenijo oviro pri prostem gibanju v prostoru. "Država naj kot lastnik poskrbi, da zveri ne bodo delale škode. Prav tako pa zahtevamo, da upravljanje zveri z ministrstva za okolje in prostor ponovno preide na ministrstvo za kmetijstvo," je še dejal Tomažič.

Rešitev bo treba najti, zbrani na današnji okrogli mizi pa pričakujejo, da jim bo država vendarle prisluhnila in uresničila sprejete sklepe. Sicer se bo zgodilo, kot je povedal nekdo od sodelujočih v razpravi, da bo zato, da bo volk sit in koza cela, volk moral pojesti pastirja.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
123457
# 06.02.2018 ob 20:21
Joj, joj, joj.... Dokazano je, da streljanje volkov in s tem rušenje strukture volčjega tropa povzroči manjši lovni uspeh pri plenljenju divjadi in se tako volkovi usmerijo na lažje dostopen plen to pa so ovce!
tocco
# 06.02.2018 ob 20:20
Ograje in ovčarski psi ponoč pa zapret drobnico v hlev.
123457
# 06.02.2018 ob 20:31
Pa še nekaj po ogledu prispevka... Volk je bil v bližnji preteklosti prisoten po celi slo. Na koncu 19 in 20 stol. So ga pa načrtno iztrebljali - tudi zastruplali. Naprimer na jelovici in pohorju je bil iztrebljen leta 1956, na brkinih 1925, na škofjeloškem hribovju leta 1953 itd..
tocco
# 06.02.2018 ob 20:25
123457 točno tako problem je že če pri volkovih odstreliš alfa samca se potem trop mladih volkov od "tastarega" ne more naučit pravilno lovit posledice so pa temu primerne.
BepaJoseph
# 07.02.2018 ob 06:55
najbolj se je povečalo število zveri v pisarnah - tudi v Kmetijsko gozdarski zbornici... Kako se bomo lotili njih?
zozozo
# 06.02.2018 ob 20:14
Visoke ograje bi prostor naredile neprehoden, to bi motilo tako divjad kot sprehajalce v naravi, so bili kritični.

Ja, zato se pa naredijo prehodi, skozi katere ljudje lahko pridejo, živali pa ne. Drugače pa itak že zdaj kmetje in lastniki gozdov po celi državi na črno postavljajo ograje sredi gozdov, pa jih takrat nič ne moti, da postane prostor neprehoden. Inšpekcija pa kaj dosti ne ukrepa.
zozozo
# 06.02.2018 ob 21:45
@Skippy - Ne mi reč, da nisi še nikoli slišal za vrata, skozi katera zna prit človek, volk (tj. udomačen pes) pa ne?
tocco
# 06.02.2018 ob 20:23
Zveri se namesto z divjadjo hranijo z drobnico, ker je doslednje lažje prit. Namesto postrela zveri bi jim bilo bolje omogočiti boljši lov divjadi ne pa prilagajat na lažji plen.
prusik
# 07.02.2018 ob 08:57
Letos sem se pogovarjal z oskrbnikom koče pod Golaki, ki mi je povedal, da je situacija ravno obratna. Da je verjetnost srečat medveda tam v Trnovskem gozdu minimalna, da pa vidiš volka je pa verjetnost itak kot da bi zadel na lotu, ker se menda samo še eden potika okoli. Ljudje božji, ocenjujejo, da je v Sloveniji 10-20 volkov, ti fantje pa paranoično hočejo te živali postreliti! Na koliko, 2 osebka v celi Sloveniji?

Najbolj bosa je pa izjava enega od udeležencev okrogle mize, ki straši s tem, da bo volk pojedel pastirja. Naj gospod pove, kdaj se je do zdaj to v Sloveniji sploh zgodilo (namig: v zadnjih 100 letih v Sloveniji sploh ni bilo zabeleženega napada volka na človeka, kaj šele smrtnega primera). Volkovi zelo (ampak res zelo) redko napadajo ljudi, po podatkih Wikipedie se je v zadnjih 50 letih v celotni Evropi to zgodilo 8-krat. Skratka, velike oči imajo tile udeleženci, najlažje pa je seveda strašiti s tovrstnimi neracionalnimi bavbavi.
lordslayer
# 07.02.2018 ob 08:22
žalostno kako v celi evropi ni več prostora za te živali ...
Roky89
# 07.02.2018 ob 01:38
Bla bla... samo jamranje. Naj poskrbijo za svoje črede tako kot je treba, pa bo mir.
sagoza
# 06.02.2018 ob 22:15
"Zaradi nepravilnega gospodarjenja prihaja v našem prostoru do prevelikih odstopanj, ki motijo življenje, upravljanje in gospodarjenje z naravo,"

če je zemlja na kateri pasete vaša, potem poskrbite sami za varnost svoje živine, pika! zdaj bo pa par kmetov ki nima vse skupaj 100 ovc pisalo zakone o odsterlu živali, ki jih v zahodni evropi paktično ni več prav zardi takšnih debilov. pridite ven z podatki, na čigavi zemlji pasete ovce, na svoji ali državni? in kaj ima država od teh vaših ovc? koliko davkov prispevate v državno blagajno z to drobnico? a se lahko vaši dobički primerjajo z dobički od turizma, ki si želi videti naravo nedotaknjeno, ne pa posrano od ovc? a bo treba razpisati referemdum zato da par kmetom in 100 ovcam preprečimo klanje po slovenskih gozdovih?...
ITAK4
# 06.02.2018 ob 20:32
Meni so pa najbolj všeč zobri.
Mici92
# 07.02.2018 ob 12:35
Kirenenko

Bil sem ribič 20 let.
Tako da ti lahko razložim kako stvari stojijo (podobno je z lovci) ; ribiči sami, z pretiranim izlovom so SAMI povzročli da se je porušlo ravnotežje v rekah/jezerih/potokih !!!
SAMI so povzročli da so nekatere vrste na robu ali da jih več ni !!!
Zdaj se pa prikazijejo kot neki eko-varuhi voda ki "skrbijo" za fond ki so ga sami uničlli in se imajo za neke rešitelje voda kar je bizarno...!

Ker si očitno jager ki sem mustopil na žulj. Vi skrbite samo za to DA IMATE DOVOLJ živali za svoje strelske in ubijalske užitke in NIČ drugega vas ne skrbi. Ker če volkovi tamanijo srne ali kar že pač jejo - ostane manj tarč za vas... To je vsa enostavna resnica !
Vse skupaj je samo LAŽNA MORALA iz strani obojih.

In slučajno sem tiste gozdove prehodil po dolgem in počez 1000x in nisem videl še nobenega medveda ali volka , tako da ne mi trobit da jih je toliko in toliko preveč in da že žrejo otroke...

Narava in živali so preživele pred vami miljarde let same in brez vaše pomoči... Pod vami jih je pa veliko že izumrlo !!!

Nehajte klat kar je še ostalo od te naše boge narave.
Igor Đukanović
# 07.02.2018 ob 09:02
Kmetje hočejo večje odškodnine. Dosti lažje, kot kmetovati, je pobirati odškodnine. Čimbolj se poruši ravnovesje v naravi, tem več bo takšne in drugačne škode tako na drobnici kot na pridelkih. Lovci pa jim pri tem seveda z največjim veseljem asistirajo.
123457
# 06.02.2018 ob 20:36
Lovci se pa tud obnašajo ko da bi bil gozd njihova štala jelenjadi, prašičev, srnjadi... naravno plenilci ubijejo najslabše, bolne, zaparazitirane, osebke. Lovci bi pa najraj strmel sam k najbolj kapitalnim samcem zarad trofej!
sasquatch
# 07.02.2018 ob 10:30
Včasih ni bilo drobnice tam, kjer ta ne preživi zaradi prisotnosti zveri, ampak pohlep po subvencijah je prevelik. Drugi razlog za to je, da karkoli rejec počne z ovco ali kozo, ne bo nikoli toliko dobil zanjo kot od države, ko jo raztrga zver. Zato je nekaterim grozovito dejstvo že to, da morajo drobnico ograditi s pastirjem, ker bi jo najraje pustili prosto v gozd. Sicer pa vsako leto na ta račun od države največ pokasira oz. na njen račun dobesedno bogati vedno istih nekaj rejcev, ki ima veze visoko pri koritu. Odškodnine so ogromne.

Tajunsko-kmetijski lobi pri nas bi najraje videl, da se lovišča privatizirajo oz. da tudi vsak kmet lahko lovi na svojem. Zakaj? Ker v tem vidijo dodatni profit. V parih letih ne bi v naravi videli niti vrabca več, če bi jim ta prizadevanja uspela.

Gozdarski lobi, ki odloča, koliko živali naj lovci odstrelijo (ne pa lovci sami!) zadnjih nekaj let moti prisotnost jelenjadi. Zakaj? Zaradi objedenosti dreves v gozdu, kar je za ZGS škoda oz. izpad profita. Tam, kjer so včasih rasle bukve, ZGS pogozduje z jelkami in smrekami, kar jim na koncu prinese največ denarja. Seveda jelenjad te drevesne vrste rada vidi na svojem krožniku, zato je treba jelenjad pobit. Kot bi živali nastavil vabo, nato pa se čudil, ker jo je pojedla, za kar jo je treba ubit. Vse za profit majhne skupine ljudi!

V Sloveniji je poleg vsega naštetega tudi težava, da je po njenih gozdovih divjad preganjana 365 dni v letu, saj je pri nas za razliko od drugih evropskih držav v gozdovih vse dovoljeno; preganjanje z motornimi kolesi, štirikolesniki, terenskimi vozili, skupine pohodnikov v vsakem kotičku gozda in v vsakem letnem času običajno s krdelom cuckov brez nadzora, nenadzorovane migracije in dretje domačih in tujih "gobarjev" v času gobarske sezone ...itd. Ker se žival nenehno umika pred človekom, posledično porabi tudi več energije in rabi več hrane - škode so večje.

Najkrajšo pri vsem tem v očeh ljudstva seveda potegnejo izvrševalci odstrela oz. morilci - lovci, ki so z zakonom obvezni izvrševati odstrel po načrtu, ki jim ga naloži ZGS. Če tega ne načrta ne izpolnijo, so tudi odškodninsko odgovorni, namesto njih pa to izvrši druga skupina. Če dve leti zaporedoma lovska družina ne izvrši odstrela, izgubi licenco, tu pa kot pes na kost čaka tisti zgoraj navedeni t.i. tajkunsko - kmetijski lobi.
trdoleska
# 07.02.2018 ob 09:05
poglejte izplačane odškodnine na ARSO
https://sirena.arso.gov.si (potrebna prijava)

na primer 2017
ris (jagnje 11 do 25 kg 1 kom 75€, ovca za pitanje 1 kom = 168,75€, jagnje 26 do 50 kg 1 kom = 85€)
volk (kozliček 1kom = 80€, ovca (mesna pasma) 1kom = 181,50€, tele novorojeno 1 kom = 350€)

sedaj pa primerjajte še cene drobnice na primer na bolhi;
jagnje dorašeno 25-50 kg = 40-60€
ovca stara za zakol od 25€ naprej
ovca breja 60€ in naprej.

Ne pravim, da so odškodnine prevelike. Zagotovo višje od prenizkih cen mesa (živali) na trgu.

Zakaj v prispevku govori kmet o nekaj čez 30€ odškodnine za ovco? Od kje?
Victoria113
# 07.02.2018 ob 01:50
Motijo vas živali, ki ubijajo druge živali.. človek je pa super v svoji želji po ubijanju živali. Dvoličnost človeka pa res nima meja.
zozozo
# 06.02.2018 ob 21:46
Seveda je pes udomačen volk, in sem se zgoraj zatipkal. Tako nor pa tudi nisem :)

Drugače je pa vrst prehodov, ki onemogočajo prehod živalim, in jih omogočajo ljudem in tudi traktorjem po svetu ogromno.
JavniWC
# 07.02.2018 ob 12:56
Tu je več kontradikciji. Po eni strani lovci lovijo divjad, ki je plen zveri, potem pa po drugi strani govorijo, da medvedi hodijo v vas, ker je divjadi, ki jih zveri lovijo premalo.

Želijo rešitev, a nasprotujejo ograji, ker ta omejuje gibanje. Po eni strani govorijo kako so zveri nevarne, po drugi strani pa nasprotujejo ograji, ker ta onemogoča prosto gibanje ljudi. In, kod da vrata ne obstajajo...

In še ta: večji odstrel plenilcev pomeni, da ostane več rastlinojede divjadi, torej bo več škode na poljih in v sadovnjakih.

Interes je jasen: lovci želijo imeti čimveč plena. Sicer ne bi pobijali ostale divjadi. Da varujejo ravnovesje je farsa in če je res, da je premalo hrane za plenilce, potem so k temu veliko pripomogli.
Kirenenko
# 07.02.2018 ob 10:36
@Mici92 A ti skrbiš za kaj od tega, da si tako pametn? Za ribiče vem, da se skoraj edini borijo za naše vode in se je prav na račun ribičev stanje v zadnjih 20 letih močno izboljšalo, brez ribičev bi bilo bolj malo rib v naših rekah/jezerih, ker je stopnja osveščenosti približno na tvoji ravni, torej nična. Skrbijo za ribji fond, da še sploh je kaj v rekah/jezerih, problem so predvsem požrešni domačini, ki živijo za reko in mislijo, da so doma na ribji tržnici kjer je vse dovoljeno od mreže naprej. Večina današnjih ribičev prakticira C&R (ujemi in spusti) in tako se uči tudi mlade. Ne bit pameten, če nimaš blage veze kaj govoriš. O lovcih in koliko dobrega naredijo za živali pa tudi ne morete vedet nič, ker se vidi da komentirajo sami mestni bedaki in ljudje, ki imajo psa in mačko in se majo za blazne ljubitelje živali.
veza
# 07.02.2018 ob 06:28
Včasih je bilo divjadi jasno, da jih bodo v bližini njiv, pašnikov, naselij, ljudje pokončali, danes se prosto sprehajajo povsod, ker jih nihče več ne preganja.
Žival si vse to zapomni.
prizemljen
# 07.02.2018 ob 01:03
sagoza

Me res zanima koliko turistov bo prišlo gledat z robidovjem zaraščene pašnike. Kolikor vem jim je popašena in pokošena Švica precej bolj všeč.
tocco
# 06.02.2018 ob 23:19
Sagoza ta z naravo posrano od ovc je malo mimo v drugih državah Švica Irska, Škotska pa mnogo drugih pasejo, da ohranjajo naravo tudi za turizem, da tudi kmetje plačujejo davke.
veza
# 07.02.2018 ob 06:24
sagoza
# 06.02.2018 ob 22:15

pa naj dajo kmetu spodobno plačo, da bo prešteval medvede in vodil turiste na fotošopinge zveri, ptic in žuželk, in bomo vsi zadovoljni.
Istran
# 07.02.2018 ob 00:17
Naj na kratko pojasnjim tem veleumom kako deluje narava. Več divjadi=več plenilcev, manj divjadi=manj plenilcev, temu pojavu se reče NARAVNO RAVNOVESJE.

Aha, še eno vprašanje za te vrle poznavalce na KGZ-ju. Se pravi, da ste na teh območjih, kjer je vedno več plenilcev in manj lovne divjadi imeli 0 (beri nič) odstrela, kajne!? Vprašanje je seveda retorično. Koga vi zafrkavate??? In to je zelo mila beseda, ki jo uporabljam!
fuckwad
# 06.02.2018 ob 21:35
Prav vidim jih z bendzi in zobotrebci v ustih v dolenjscini/ notranjscini na tej okrogli mizi ...
Roky89
# 07.02.2018 ob 16:14
@veza

Lahko pa kmet ustvari biznis in počne te stvari. Zakaj pa mu bi mogo nekdo to rihtat?
tocco
# 07.02.2018 ob 11:34
To o pogozdovanju, da delalo se je v preteklosti s smrekami ampak zaradi sprememb sebo sedaj po sanaciji vzdrževal mešani sestoj gozda no v odvsinosti od provience.
Igor Đukanović
# 07.02.2018 ob 08:56
Po lanskem rekordnem odstrelu (beri čiščenju) daleč nad načrtom se lovci čudijo, da je prehodno manj divjadi. A narava vse uravna. Med srnami, ki jih množično odstreljujejo, bodo kmalu preživele le tiste, ki imajo vsakič po pet mladih. Z zvermi je podobno. Le še ena nerodnost. Če volkovom odstreliš alfa samca, se rado zgodi, da se ostanek tropa več ni sposoben organizirati za lov na prostoživeče srne. In se, kljub strahu, s trebuhom za kruhom odpravi po ovce.
Funky_funky
# 07.02.2018 ob 07:55
Po prebranem dobimo vtis, da se bo ekosistem porušil brez lovcev. Čeprav so ga prvi prav oni porušili.
Arndovia
# 06.02.2018 ob 20:44
A rabijo za to komando iz LJ? Ne odloci o tem krajevno pristojna kaj pa vem, gozdarska uprava?

Mislim, ce kmetje, lovci in zavod za gozdove pridejo do teh zakljuckov in imajo dejansko stevilke in material da to podkrepijo (in jasno sliko s terena) potem ni treba tu kaj prevec razpravljat, ali pac?

Pac trije medoti manj, jih pac postrelijo ... ali pa jih naj polovijo, uspavajo in prepeljajo v Spanijo ali kamorkoli, kjer jih zelijo spet met. Isto velja za volkove.

Treba met ravnovesje :)
ITAK4
# 07.02.2018 ob 20:59
@miškolinka
Te vrste so najbolj poznane in tudi razvpite, "karizmatične".
Tako je: so razvpite, verjetno tudi malce "podprte", glede karizmatičnosti je pa drugo vprašanje.
Res je kompromise bomo morali sprejemati, čeprav ravno tu nastane problem, predvsem pri kompromisu za "karizmatične" vrste, vsako leto.
tocco
# 07.02.2018 ob 18:51
Škoda po eni strani, da kmetje namesto pridelka ne prodajajo zapakiranih informacij s slednjimi bi več zaslužil pa nobene garancije ni potrebne.
tocco
# 07.02.2018 ob 18:39
http://www.gorenjskiglas.si/article/2017
1110/C/171119971/1035/cene-za-ovcje-meso
tocco
# 07.02.2018 ob 18:31
Trdoleska živali, ki se prodajajo na bolhi ne gredo za meso direkt ampak v nadaljno rejo. Najdejo se ampak večino grejo drugim rejcem. Pa izplen mesa je zaenkrat večji kot pa če prodaš živo žival, ki jo ti navajaš.
miškolinka
# 07.02.2018 ob 14:38
Divjadi (srne, jeleni, prašiči) je preveč, poglejte članek od par dni nazaj, koliko so jih postrelili. Seveda jih je preveč, če je pa velikih zveri premalo!?! Ja, najboljše da še te postrelimo, potem bodo edino selekcijo (in to zelo slabo) delali lovci. In kako bodo šele takrat narasle škode zaradi obžiranja in razkopavanja po njivah!

A svoje ovce pasejo kar tako, na pašniku, v gozdu (na območju divjih zveri) in ne bi imeli ograj? Ja, so drage, verjamem! Ko so jim te ponujali v okviru evropskih projektov, ki so bili ravno temu namenjeni, pa jih niso hoteli! Kr.t.ni, nimam drugega izraza.

"Zaradi nepravilnega gospodarjenja prihaja v našem prostoru do prevelikih odstopanj, ki motijo življenje, upravljanje in gospodarjenje z naravo," skratka, zaradi gospodarjenja je moteno gospodarjenje, bravo veleumi! Ne trdim, da moramo opustiti gospodarjenje (nemogoče in nesmiselno v sedanjem času, razen če bi izselili vse ljudi iz Slo ;) ), vendar pogledati širšo sliko in absolutno sprejemati kompromise.

Nekdo je omenjal druge živalske vrste: zakaj se vedno govori le o dveh-treh vrstah, ki bi jih kao radi varovali, ne pa o vidri, bobru...očitno se ne giblje v naravovarstvenih krogih, kjer se seveda dela z veliko več vrstami, vendar na žalost samo nekatere pridejo v javnost. Te vrste so najbolj poznane in tudi razvpite, "karizmatične". Dostikrat imajo zelo velik areal. Ponavadi je tako, da če varujemo neko bolj razširjeno vrsto, varjujemo še številne druge, neciljne (ne da se aplicirati direkt medved - vidra, predvsem zaradi življ.prostora, ampak v principu). Za vidro, bobra pa marsikdo niti ne ve, da živijo pri nas...itak pa bi se jih velika večina rada znebila - saj je treba vodotoke za voljo ljudi, ki živimo na poplavnih območjih regulirati, redno čistiti, če ne že spraviti v betonske kanale. Papa vidra in papa bober...mi bomo pa imeli še večje poplave ;)
tocco
# 07.02.2018 ob 11:32
Sasqutch pohlep po Subvenciji sploh veš koliko dobijo saj se ne subvencionira reja drobnice. Pa, da bi od države dobil več odškodnine tudi ni res. Že odškodnina za nakup novih sadik dreves zaradi škode jelenjadi je majhna in birokratska. Tako, da über subvencije so bolj zadnja drobtinica, kot pa glavni vir dohodka sploh rejcem drobnice.
pobrisan
# 07.02.2018 ob 11:22
Ko se je en medo sprehajal po Ljubljani, je bila cela panika. Po podeželju pa ni važno, če zveri delajo škodo?
ITAK4
# 07.02.2018 ob 10:03
Prehod za prostoživeče živali ne more biti enak prehodu za pešce, žal. Prehodi so možni, samo najboljši prehod za te živali je viadukt, kjer poteka promet visoko nad njimi. Potem pa pridejo na idejo in postavijo kemične, svetlobne ovire za njih, pa smo spet pri omejevanju in drobljenju prostora.
Mici92
# 07.02.2018 ob 09:54
Jagri so kot ribiči - zelo skrbijo za divjad in ribji fond - da jih potem SAMI lahko tamanijo.

Seveda , 10 volkov tam v onih velikih gozdovih je očitno velika konkurenca egoistični sli po ubijanju lovcem...

Država pa naj raje da kak euro več za kakšno pobito ovco ali kozo in bo mir z strani rejcev...

Jagri pa naj si nabavijo paintball in se naj med sabo...
BJ
# 07.02.2018 ob 09:53
Nočem nikogar podcenjevati, vendar če si omisliš žival je verjetno logično, da ji ogradiš prostor kjer se bo gibala- hranila?
Če si omisliš psa si boš verjetno sam omislil ograjo okoli svoje posesti. Vsaj nam jo ni sofinanciral nihče od sosedov...
Je pa za lovce fino, če lahko kaj streljajjo in potem pijančujejo po uspešnih" lovskih pohodih"
mohiha
# 07.02.2018 ob 16:10
Večina tukaj vas naravo ne vidi bliže kot skozi okno stanovanja v desetem nadstropju.
ITAK4
# 07.02.2018 ob 13:48
Nekateri mislite, da so gozdovi izolirani z ograjo, ki je pod napetostjo 100K Voltov, kot v jurskem parku. V teh gozdovih naj bi vladal samo naravni izbor, vendar spoštovani gospodje potem pa, nič več sečnje v gozdovih, nič več cepljenja lisic, nič več deratizacije, nobene kanalizacije v vodotoke, nobene gobe iz gozda, nobene borovnice iz gozda, nobene planinske poti, nobenega turnega smučanja, nič doseljevanja raznih ogroženih vrst, kdor zmaga pač zmaga. Vsi, ki bi se znašli v tem parku pa izseliti, kam v Ljubljano. Kako to, da na cesto pride medved, lisica, srna, divja svinja in jih povozi avto, saj ja živite ob koncu ledene dobe. Kje pa se konča ta jurski park, ali na obrobju Ljubljane, ali sega samo do Vrhnike.
itak
# 07.02.2018 ob 09:34
Proti
pobrisan
# 07.02.2018 ob 09:33
Igor Đukanović

Po lanskem rekordnem odstrelu (beri čiščenju) daleč nad načrtom se lovci čudijo, da je prehodno manj divjadi. A narava vse uravna. Med srnami, ki jih množično odstreljujejo, bodo kmalu preživele le tiste, ki imajo vsakič po pet mladih. Z zvermi je podobno. Le še ena nerodnost. Če volkovom odstreliš alfa samca, se rado zgodi, da se ostanek tropa več ni sposoben organizirati za lov na prostoživeče srne. In se, kljub strahu, s trebuhom za kruhom odpravi po ovce.
----------------

Najbolj mi gre na živce pametovanje kavč strokovnjakov, ki živijo sredi prestolnice. Nisem lovec, da ne bo kdo narobe razumel, živim pa na podeželju, kjer so se pojavile te zveri. Lansko leto so nad planom odstrelili le divje prašiče, ki naredijo največ škode. Odkar so se pojavili volkovi in šakali, se je število jelenjadi in srnjadi krepko zmanjšalo. Brez odstrela lovcev. Lovci pa so poučeni, da alfa samcev in samic ne odstrelijo.
gapicek
# 07.02.2018 ob 10:06
Kaj pa Robo Električne Ovce za vabo?
bolfenk92
# 07.02.2018 ob 07:32
nwm kaj vas tak moti če odstrelijo npr. 15 od 60 medvedov na območju ( pa ne mi zaj to enačit zakaj ne odstrelijo 15 ljudi od 60-ih...konec koncev so tud vojne). Nekako še razumem za mačke,zajce, lisice da se vam smilijo...ampak medvedi pa volki?...ko jih boste pa enkrat srečali, bo pa vse druga sam žival ne.
ITAK4
# 07.02.2018 ob 09:49
Ob prebiranju komentarjev in tem agresivnem favoriziranju povečanja števila velikih zveri, me še vedno niste prepričali v to, da bi morali v naših gozdovih povečati število le teh. Redki se zavzemajo za druge vrste, ki tudi izginjajo, ali pa so že izginile iz našega okolja. Vsi govorite, da so zveri del naravnega ciklusa, seveda so, vendar zakaj se pri risu, volku in medvedu zgodba zaključi. Kje so gozdne kure, kje so poljske kure, kje so prebivalci ob rekah in jezerih(vidre, bobri, ...)..., Nikoli ne dobim odgovora, zakaj ne sme biti pri nas zober ali pa los, če mora biti volk, medved ali ris, kot nekateri trdite na vsakem koraku. Sicer vem zakaj, vendar zagovorniki, pač tega vzroka ne bodo nikoli priznali.
Kazalo