Vodo v namakalni sistem Vogršček spustijo spomladi. Foto: Radio Koper
Vodo v namakalni sistem Vogršček spustijo spomladi. Foto: Radio Koper

Ker sušno in vetrovno vreme izsušuje zemljo, so kmetje primorani pridelke dnevno namakati, zato jim voda iz Vogrščka močno olajša delo. Do odprtja so uporabljali vodo iz vodovoda.

Namakalni sistem Vogršček pozimi zaprejo. Spomladi, ko pride čas prvih spomladanskih opravil, pa začnejo vanj ponovno dovajati vodo iz zadrževalnika Vogršček.

Letos so s tem začeli nekoliko pozno, je prepričan vrtnar Darijo Kodrič. "Zaradi suše in vetrovnega vremena smo morali zalivati večkrat na dan, tako da smo v tem času porabili 100 kubičnih metrov vode. Tega, da bomo tako velik kompleks namakali z vodo iz vodovoda, pa si ne moremo privoščiti. Vogršček je vsekakor bolj poceni," je dejal.

Na skladu kmetijskih zemljišč in gozdov, ki je upravljavec hidromelioracijskih sistemov, so pojasnili, da je začetek namakanja odvisen od vremenskih razmer in da se namakanje običajno začne v marcu. Z izvajalcem za vzdrževanje sistema, Kmetijstvom Vipava, so se že uskladili in danes pričeli dovajati vodo v namakalni sistem. Podrobnejših pojasnil o tem, zakaj je bil sistem do zdaj zaprt, niso posredovali.

Kodrič meni, da je do težav verjetno prišlo zaradi birokratskih neskladij med pristojnim ministrstvom in skladom. Seveda pa je najpomembneje, da so kmetje, ki so odvisni od zadrževalnika in namakalnega sistema Vogršček, dobili vodo.

Karin Zorn, Radio Koper