Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ta predvideva izplačilo enkratnega nadomestila lokalnim skupnostim na območju načrtovanih vetrnih elektrarn. Postopki za graditev vetrnih elektrarn na Ojstrici so najdlje in se nadaljujejo kljub nasprotovanju prebivalcev.

"Za nas bi to pomenilo slabe štiri milijone enkratnega denarnega nadomestila, ki bi ga seveda lokalna skupnost morala potem vložiti v območje, kjer bi ti agregati stali. Z druge strani naša občina še vedno ostaja na tistih pripombah, ki smo jih dali na sam DPN," pravi dravograjski župan Anton Preksavec o novi uredbi.

Investitorji na Ojstrici so Dravske elektrarne Maribor (DEM). "Tovornjak, ki pogozduje oziroma ki gre po ne vem koliko kubičnih metrov lesa v gozd, konkretno na teh lokacijah, je veliko večji potencial ali pa tveganje, da se bo zlilo olje iz tega tovornjaka ali pa da se bo na primer karterju kar koli zgodilo in bo olje steklo v naravo, kakor pa pri dotičnem projektu vetrnic," pojasnjuje generalni direktor DEM-a Damjan Seme.

"Pri vodi zagotovo ne bomo popuščali. Pri zaščiti vodnih virov dejansko nimamo opcije B, je samo opcija, da ti vodni viri ostanejo in tu mora stroka seveda dokazati, da ni vplivov na naše vodne vire, če pride do okvar," je odločen Preksavec.

"Če tega ne bomo zgradili, bomo uvozno odvisni in bomo brez električne energije, kar si ne predstavljam," pa poudarja Seme. Vetrne elektrarne načrtujejo še na štirih drugih območjih.