Obrat, ki sta ga ljubljanska investitorja že zgradila, bo namenjen čiščenju zemlje, onesnažene s težkimi kovinami. Foto: BoBo
Obrat, ki sta ga ljubljanska investitorja že zgradila, bo namenjen čiščenju zemlje, onesnažene s težkimi kovinami. Foto: BoBo

Družba Envit je vlogo za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja za predelavo odpadkov vložila februarja. V postopku pa so zahteve za priznanje stranskega udeleženca vložili tako občini Prevalje in Ravne na Koroškem kot tudi 10 krajanov. A so na Arsu vse zahteve zavrnili, saj niso izkazale pravnega interesa. Na sklep se je že pritožila občina Prevalje.

Pritožbe bo Arso predal v odločanje ministrstvu za okolje in prostor, do odločitve pa mora Arso počakati z nadaljevanjem izdaje okoljevarstvenega dovoljenja.

Investitorja sta sicer računala, da bosta obrat zagnala že letos spomladi, a se je začetek delovanja obrata, ki ga že od lanske jeseni spremlja nasprotovanje lokalnega okolja, zavlekel. Zaradi razburjenja okoliških prebivalcev pa je bil imenovan tudi posebni odbor, ki je ugotovil vrsto možnih tveganj za prebivalce v okolici obrata.

Gradnja demonstracijskega obrata na Prevaljah, v katerem želita investitorja na večjih količinah zemlje dokazati uspešnost metode čiščenja, sicer že preizkušene v laboratorijih, je del 2,2 milijona evrov vrednega projekta, ki je podprt z evropskimi sredstvi instrumenta Life. Investitorja sta na začetku predvidela, da bi v letih 2016 in 2017 v obratu očistila dobrih 2300 ton onesnažene zemlje predvsem z zelenjavnih vrtov na območju Mežiške doline.