Koroška
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.2 od 19 glasov Ocenite to novico!
Rimski vrelec
Kompleks Rimski vrelec že dalj časa propada, gostinski del kompleksa je zaprt od leta 2002. Foto: RTV Slovenija
Kompleks Rimski vrelec zajema 17.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče s hotelskim in pomožnimi objekti, zelenimi površinami, parkiriščem in vrtino z izvirom zdravilne mineralne vode.
Rimski vrelec
Kompleks leži ob vznožju Uršlje gore, v bližini je nekdaj priljubljeno Ivarčko jezero z rekreacijskimi površinami, nad Kotljami je spominski muzej pisatelju Prežihovemu Vorancu. A niti privlačna lega do zdaj Rimskemu vrelcu ni prinesla kupca. Foto: RTV Slovenija

Dodaj v

Rimski vrelec bo tokrat srečo poskusil s kitajskimi vlagatelji

Kulturni spomenik
22. julij 2018 ob 16:32
Ravne na Koroškem - MMC RTV SLO, STA

Potem ko je v letu 2016 dokončno propadel posel z ruskim kupcem Rimskega vrelca, je občina Ravne na Koroškem nepremičnino pred kratkim predstavila potencialnim kitajskim investitorjem.

Ravenska občina je v zadnjih mesecih s pomočjo zunanjega svetovalca Bogdana Lipovška znova okrepila prizadevanja za prodajo kompleksa v Kotljah.

Občina je med drugim izdala katalog v slovenskem, nemškem in angleškem jeziku, v katerem obširneje opisuje kompleks, predstavlja potrebna vlaganja in ponuja simulacije ter scenarije poslovanja hotela.

Občina: Hotelsko stavbo bi bilo smiselno porušiti
Prodajni katalog med drugim navaja, da je dotrajano in neustrezno hotelsko stavbo, ki leži na izjemni legi pod Uršljo goro, smiselno porušiti in celotno zemljišče komunalno urediti za novogradnjo.

Ocenjena vrednost naložbe v nov hotel s štirimi zvezdicami in 120 sobami znaša od 6,5 do 7,2 milijona evrov, pri čemer v ceni niso upoštevani cena zemljišča, sanacija vrelca in tudi ne strošek projektiranja.

"Rimski vrelec smo predstavili na eni izmed konferenc, na srečanju med župani srednje- in vzhodnoevropskih mest in Kitajsko. Po tem srečanju smo dobili nekaj povpraševanj po elektronski pošti. Eden izmed kitajskih poslovnežev si v tem trenutku ureja vizum, izdali smo mu garantno pismo, da lahko pride na obisk v Slovenijo," je povedal župan Občine Ravne na Koroškem Tomaž Rožen in dodal, da je njegov obisk napovedan v septembru.

Razvoj zdraviliškega turizma sega v leto 1896
Rimske ostanke so na območju Rimskega vrelca našli leta 1877, ko je območje po tem dobilo tudi ime. "Krivec" za gradnjo objektov in razvoj tega območja pa je bila blagodejna mineralna voda.

Osrednjo stavbo, nekdanji hotel, je leta 1896 zgradila družina Schütz, v naslednjih štirih desetletjih so lastniki zgradbe in območja razvijali zdraviliški turizem. Med drugo svetovno vojno je bilo v stavbi poveljstvo gestapa, po vojni pa je bila stavba nacionalizirana.

Objekt nazadnje obnovljen še v času Jugoslavije
V letih med 1947 in 1953 je bil v stavbi internat za dijake ravenske metalurške šole, nato so tam uredili gostinski lokal odprtega tipa. Leta 1954 je Rimski vrelec v upravljanje dobila ladjedelnica Uljanik iz Pulja, sledila so leta obnove objekta s takrat 50 posteljami. Počitniški dom je leta 1962 prevzelo prevozno podjetje Ljubljana transport, pozneje Golfturist.

Leta 1992 je kompleks, ki je kot arheološko območje Rimski vrelec zaščiten kot kulturni spomenik lokalnega pomena, prevzelo podjetje De profundis, pozneje ga je upravljalo železarsko podjetje Logistični center Ravne. Po končani denacionalizaciji je hotel kupila Občina Ravne na Koroškem.

Po dostopnih podatkih je bil objekt nazadnje obnovljen v obdobju med letoma 1985 in 1990, ko so med drugim porušili staro stavbo za hotelom in na južni strani dozidali jedilnico z 200 sedeži, hotel pa je takrat imel 52 sob.

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
rudes
# 22.07.2018 ob 17:48
Pod drugo sliko je zavajujoč podatek, in sicer.: v bližini se nahaja tudi Ivarčko jezero z rekreacijskimi površinami, pravilno pa bi bilo.: zanemarjeno Ivarčko jezero s porušenimi in zanemarjenimi rekreacijskimi površinami.

Tam, okoli leta 80-84 je Železarna Ravne prenovila oba objekta, tako Rimski vrelec kot Ivarčko jezero. Objekta, na katera smo bili takrat Korošci, sploh Ravenčani in Hotuljci zelo ponosni. Po cca 10 letih upravljanja s strani Železarne, sta objekta prešla v občinske in nato po nekih čudnih malverzacijah v zasebne roke (Ivarčko) in v vrtiljak denacionalizacije (Rimski vrelec), oboje pa v propad. Pa še 4-sedežnico in smučišče Ivarčko-Ošven, so nam isto speljali v propad. Res, za ne verjet, kam lahko pripelje nezainteresiranost lastnikov.
Dvomljivec
# 22.07.2018 ob 17:28
Če pogledam Pečečnoka kako se muči, da bi obnovil plečnikov stadion medtem ko ARSO izdaja odredbe o hrupu in preprečuje gradnjo, lahko zanimanje kitajskih investitorjev razumem samo kot nerazumevanje neše birikratsko balkanske postsocialistične greznice.
Mislim Resno
# 22.07.2018 ob 17:02
Celda država nima enega, ki bi v ta projekt za naslednjih 40 let vložil 10 milijonov in vsak mesec pridelal 2.000€ za povrnitev investicije.

Ampak smo baje uspešni... :DDDDD
mike_casper
# 22.07.2018 ob 16:46
Če bi js mel dnar pa če bi lahk pri mas sploh naredil kaj takega kot v sosednji avstriji bi naredil slovenski wellcum pa pika. To bi laufalo ko najboljsa industrija.
bajojoba
# 22.07.2018 ob 16:56
Upam, da bodo kitajci tako kuluturni kot je kuluturen spomenik.
Bivši uporabnik
# 23.07.2018 ob 08:10
@zzzblj
Res je grozljivo, kako smo neumni.
Se strinjam.
por
# 22.07.2018 ob 17:25
@ Mislim resno, tvoja računica pa ni ravno uspešna
protimm.c
# 23.07.2018 ob 07:13
zzzblj, koliko si pa star, 16? ce si starejsi potem zaostajas v razvoju
Borc984
# 24.07.2018 ob 17:24
Ni tretje osi, ni turizma! Birokratske ovire, ki tuje investitorje odganjajo bolj učinkovito, kot kitajski zid v svojih najboljših časih!
Kot rusi, bodo tudi kitajci pobasali kufre in pobegnili iz te koroške vukojebine, ko bodo skapirali, da niso dovolj kuvert prinesli. :D
Bivši uporabnik
# 23.07.2018 ob 06:46
https://search.google.com/local/reviews?
placeid=ChIJ-271YwH3b0cRph2mhG3B9UU&hl=sl&gl=
SI
forest9
# 22.07.2018 ob 21:38
@zzblj - ne morem reči, da se z nekaterimi tvojimi trditvami ne strinjam (drži, v oziru na "delavske pravice" bi raje imel ameriškega šefa kot kitajskega), a pri takšnih zgodovinskih lekcijah ni čudno, da toliko ljudi po svetu misli, da je bila Slovenija ena od sovjetskih republik
našejenaše
# 22.07.2018 ob 18:44
Dajte Korošci... Če to ne bo podjetniški projekt, ki bo imel za cilj preživeti in zaslužiti, ampak le delovati, ker je to všeč domačinom, potem bo vsak takšen projekt propadel. Pa prosim, brez besed, da je to vse bilo naše!!!!!
sik
# 23.07.2018 ob 00:00
@zzblj
Bravo.
Koncno nekdo ki razmislja v pravo smer.
zzzblj
# 22.07.2018 ob 19:08
V Sloveniji je izredno popularno pljuvati čez Američane, češ da so svetovna velesila. Res je. Ampak Slovenci kot vsi ostali Evropejci nimamo z Američani niti ene slabe izkušnje, nikoli nam niso storili nič žalega. Leta 1945 so se celo žrtvovali za svobodno Evropo. Čisto druga pesem je z Rusi. Pod njimi je bila celotna Vzhodna Evropa 50 let, obdobje, ko se je ljudem na vzhodu Evrope godilo veliko slabše kot v srednjem veku. Še slabše bo, ko bodo vso Evropo pokupili Kitajci. Takrat bomo jokali za Američani, to si zapomnite. Takrat bodo vsi pljuvači ameriškega imperija spoznali, da pod ameriško zaščito nismo imeli 12-urnega delovnika, vključno s sobotami in nedeljami. Takrat bomo spoznali, da smo pod ameriškim kapitalizmom svobodni in lahko živimo kakor nam paše, ne pa tako kot nam ukaže ruski/kitajski centralni komite. Res je grozljivo, kako smo neumni. Sovražimo Američane, ki nas pustijo pri miru, vabimo pa komunistične Kitajce in arabske islamistične fanatike, ki nas bodo zasužnjili v tistem trenutku, ko bodo imeli premoč nad nami. Ko nam bosta vladala šeriat in komunistični centralni komite, bomo jokali za Američani.
Mr.Mr.
# 22.07.2018 ob 19:31
zzzblj, končno en ki ima nekaj v glavi. V bistvu je takšnega mišljenja večina, sam na portalih večinoma izlivajo svoj gnev nezadovoljneži.
Kazalo