Kobilarni gre dobro, hčerinski družbi Lipica turizem pa slabo. Foto: BoBo
Kobilarni gre dobro, hčerinski družbi Lipica turizem pa slabo. Foto: BoBo

Mora prevzeti neko odgovornost. Ne morejo reči zdaj s prvim prvim, ko smo naredili prenos na SDH, mi s tem nimamo nič.

Sindikalistka Karmen Leban o vlogi države
Vlada se z Lipico Turizmom ne bo več ukvarjala


Temu se je vlada odpovedala, saj konjerejo podpira, s turizmom pa se ne bo več ukvarjala. Turistično ponudbo v Lipici naj vodi poslovnež, ki bo iz kraškega bisera sposoben ustvariti dobiček, je dejal kmetijski minister Dejan Židan. Državne podpore turizmu v Lipici je, kot vse kaže, s tem konec. Za Lipico turizem sta le dve poti: stečaj ali dolgoletni najem, je za Slovensko kroniko poročala Barbara Renčof.

"Če družba ob tem, da imajo 400 tisoč potenciala bližnjih gostov, dela z minusom že mnogo let, potem to niso krivi ne Ljubljana, ne ministrstvo, ne vlada, ampak nesposobnost vodenja turizma. Zanašati se, da bo iz leta v leto izgubo pokrivala država, je napačno," je dejal Židan.

V sindikatu so ogorčeni. Menijo, da je prav vlada zakuhala težave v Lipici, zato bi jih morala kot lastnica Kobilarne in Lipice turizma tudi rešiti. "Mora prevzeti neko odgovornost. Ne morejo reči zdaj s prvim prvim, ko smo naredili prenos na SDH, mi s tem nimamo nič," je dejala Karmen Leban iz sindikata gostinstva in turizma.

Sindikat obtožuje tudi predsednico sveta Kobilarne, ki pa očitke zavrača in pravi, da je zdajšnje vodstvo v zadnjih dveh letih imelo priložnost, da reši Lipico turizem pred izgubo, a mu to ni uspelo.

"Akumulirana izguba se povečuje"
"Družba ne dosega zastavljenih ciljev, celo več - družba še vedno posluje negativno," je dejala predsednica sveta obeh družb Miranda Groff Ferjančič. "To pomeni, da se akumulirana izguba iz poslovanja povečuje," je dodala. Lipica turizem je poslovno leto končala z 260 tisoč evri izgube. Usoda turizma je v rokah Slovenskega državnega holdinga, ki mora do 31. marca izbrati rešitev, ki bi bila boljša - stečaj ali najem.

Posojilo, pogojeno z izplačilom
35 delavcev v strahu pred stečajem za prihodnji teden napoveduje zbor delavcev. Prejeli se le polovico decembrske plače, za januarsko nekaj dni pred izplačilom vodstvo ne ve, kje bo dobilo denar. V zimskem času sta običajno del denarja zagotovila prodaja letnih kart za golf in premostitveno posojilo, tokrat pa je oboje izpadlo, je za Radio Slovenija poročala Irena Cunja.

Zapletlo se je pri prispevkih. Ti morajo biti plačani, če želi podjetje najeti kredit. A ker jih je za december plačalo le polovično, tudi potrdila o plačilu ni in tako ne dostopa do posojila. Denar, ki ga imajo, gre za prispevke, DDV in elektriko, je pojasnil vršilec dolžnosti direktorja Boštjan Bizjak. Dobavitelje so prosili za odlog plačila. Za izplačilo druge polovice decembrske plače potrebujejo 30 tisoč evrov.

Sindikat: Naj pomaga država
Kje vzeti denar? Lebanova pravi, naj na pomoč priskoči država. "Tukaj govorimo o potrebnih sredstvih za dokapitalizacijo Lipice turizma v višini 500.000 evrov za nove programe in plače."

Bizjakova rešitev vidi v tem, da Lipica Turizme prevzame v upravljanje igrišče za golf, s čimer se omogoči prodaja letnih kart in večji prihodek. "Zelo hitro bi si izboljšali likvidnost, nakazali preostalo polovico plač, zaprosili za posojilo in zadevo speljali v sezono," je izjavil.

Iskanje rešitev je naloga ministrstev za kmetijstvo, gozdarstvo in za finance; s pomočjo Slovenskega državnega holdinga, kjer so ta teden pregledali poslovanje podjetja. Lebanova pravi: "S SDH-jem smo imeli dva sestanka. Bili so pripravljeni zavzeti se za to, da Lipice Turizem na prvo žogo ne pošljejo v stečaj."

Odločilen naj bi bil prihodnji teden. V sredo, 18. februarja, bo v Lipici Turizem plačilni dan, v Ljubljani pa seja parlamentarnih odborov za kmetijstvo in gospodarstvo. V primeru slabe odločitve bo lipiški turizem popolnoma klecnil, to pa bo gotovo prizadelo tudi kobilarno.

Mora prevzeti neko odgovornost. Ne morejo reči zdaj s prvim prvim, ko smo naredili prenos na SDH, mi s tem nimamo nič.

Sindikalistka Karmen Leban o vlogi države
Vlada se z Lipico Turizmom ne bo več ukvarjala