Ljubljanski župan Zoran Janković. Foto: BoBo
Ljubljanski župan Zoran Janković. Foto: BoBo

Na Mestni občini Ljubljana (MOL) računajo, da bodo letos dobili uporabno dovoljenje za 88 stanovanj, katerih gradnjo ob Šmartinski cesti končuje družba Kostak. Na občini načrtujejo, da jih bodo lahko upravičencem dodelili takoj po novem letu.

V soseski Zvezna ulica v neposredni bližini omenjenega kompleksa ob Šmartinski cesti načrtujejo 87 neprofitnih stanovanj, gradnja soseske pa naj bi se začela z novim letom. Občina je dobila tudi gradbeno dovoljenje za stanovanjsko sosesko v Štepanji vasi ob križišču Litijske s Pesarsko cesto, kjer načrtujejo gradnjo 90 stanovanj in garažo pod objekti.

Gradbeno dovoljenje medtem čakajo za sosesko Rakova Jelša I, kjer bodo zgradili 99 stanovanj, ob tem projektirajo 361 neprofitnih stanovanj na Povšetovi ulici. V načrtu je tudi gradnja stanovanj ob Cesti dveh cesarjev, kjer bi lahko na treh zemljiščih zgradili vsaj 1500 stanovanj, je prepričan župan MOL-a Zoran Janković.

Zanaša se tudi na državo

Ob tem je spomnil na besede vlade in ministra za solidarno prihodnost Simona Maljevca, da bo država za stanovanja namenila en odstotek BDP-ja. "Potem sem jaz lahko popolnoma miren," je povedal. Dodal je, da bi moralo biti vsaj 1000 od napovedanih 3000 državnih stanovanj letno v Ljubljani. "Če jih ne bo, je treba projekt takoj ustaviti, ker gradiš tam, kjer so potrebe," je bil odločen. Ponovil je, da bi stanovanjsko problematiko v Ljubljani rešili tudi s kampusom za študente in vsaj enim državnim domom za starejše.

Komentiral je tudi predloge dopolnil Levice na predlog proračunov za leti 2024 in 2025, ki jih bo mestni svet obravnaval na seji v ponedeljek, po katerih bi več denarja namenili za občinski stanovanjski sklad. Dejal je, naj svetnica Urška Honzak, ki je tudi svetovalka ministra Maljevca, poskrbi za gradnjo obljubljenih državnih stanovanj, namesto da piše občini.

Mestni svetniki bodo na ponedeljkovi seji namreč razpravljali o rebalansu proračuna za leto 2023. Leto naj bi končali z okoli 497,2 milijona evrov prihodkov oziroma skoraj 35 milijonov evrov manj, kot so sprejeli junija. Odhodkov naj bi bilo za 503,6 milijona oziroma skoraj 30 milijonov manj, kot so pričakovali. Ob koncu leta bo v proračunu za nekaj manj kot 6,4 milijona evrov primanjkljaja.

Sorodna novica Minister Maljevac: Do leta 2026 pet tisoč stanovanj, po tem po tri tisoč na leto

Neizvedene investicije

MOL je v letu 2023 načrtoval številne investicije, nekaterih pa niso izvedli. Janković je pojasnil, da imajo vsako leto v načrtu več investicij kot denarja zanje, tudi zaradi dolgotrajnih postopkov. Med glavnimi neizvedenimi investicijami je naštel preureditev atletskega stadiona ŽAK, prenovo tržnice in ureditev minipleksa kinodvoran v podhodu Ajdovščina.

Razpis za izvajalca za preureditev atletskega stadiona ŽAK naj bi objavili decembra letos, rok za oddajo ponudb pa bo do sredine februarja. Janković načrtuje, da bi dela lahko začeli aprila 2024.

Za ureditev minipleksa kinodvoran v podhodu Ajdovščina gradbeno dovoljenje imajo, čakajo pa na projektno dokumentacijo za izvedbo gradnje, nato bodo objavili razpis za izvajalca. Za prenovo tržnice pa še čakajo gradbeno dovoljenje. Začetek gradnje obeh projektov župan sicer načrtuje v letu 2024.

Omenil je, da so pridobili tudi gradbeno dovoljenje za rušitev vrtca Trnovo in gradnjo novega objekta, izvajalca pa naj bi izbrali še letos. Načrtujejo tudi širitev vrtca Galjevica, kjer bodo obenem uredili prostore za vodstvo ljubljanskih vrtcev, ko bodo opravili združitev.

Janković je obenem vesel, da je komisija v ponovljenem postopku za prizidek Baragovega semenišča izbrala isto arhitekturno rešitev. Trenutno čakajo na podpis projektantske pogodbe, gradnja pa naj bi se začela leta 2025.