Zoran Janković. Foto: BoBo
Zoran Janković. Foto: BoBo

"Želim si, da bi ta naša koalicija obstala, se držala zavez, ki jih je dala, in da bi tudi znotraj koalicije pozabili na prepire," je poudaril ljubljanski župan Zoran Janković. Pozval pa je tudi k podpori vladi pri sanaciji razmer po katastrofalnih poplavah in k podpori prizadevanjem za spremembo zakonodaje, da bo ta fleksibilnejša, ko gre za spremembe namembnosti zemljišč ob vodotokih.

Janković si želi, da bi bili ukrepi sanacije po poplavah hitri, obenem pa opozarja, da "pri tem ne smemo biti prehitri, saj mora tukaj enostavno prevladati stroka". Ob tem je čestital predsedniku vlade Robertu Golobu, ki se mu je z Evropsko unijo uspelo dogovoriti za 400 milijonov evrov nepovratnih sredstev za sanacijo razmer po poplavah. "Prihodnje leto bo leto obnove," je napovedal.

V nagovoru se je med drugim dotaknil razmer na obrobju Evrope in vojne v Gazi ter ocenil, da je svet na razpotju. Ob pogledu na ranjene in pobite civiliste in otroke se moramo po Jankovićevem mnenju vprašati, kje bo tega konec, ob čemer pa imamo v Evropi tudi težavo, da ob vsaki novi vojni pozabimo na tisto, ki poteka na drugem delu Evrope.

To pomeni, da lahko "samo čakamo na naslednjo vojno in živimo v strahu, kdo od svetovnih voditeljev bo toliko nor ali pa toliko neveden, da bo pritisnil na napačen gumb". "Če bi se to zgodilo, bomo ta svet zapustili, ne da bi naši otroci, naši vnuki začeli normalno živeti," je poudaril Janković.

Janković je položil venec v spominskem parku borcev in talcev NOB na Žalah. Foto: BoBo
Janković je položil venec v spominskem parku borcev in talcev NOB na Žalah. Foto: BoBo

Janković: V Ljubljani ne bo spomenikov domobrancem

Razmere v Sloveniji po Jankovićevi oceni na srečo še niso tako daleč, je pa spomnil na poziv prvaka SDS-a Janeza Janše k oboroževanju, četudi legalnemu.

"Že ta poziv pomeni, da bi bilo pri nas mnogo hudega," je med drugim poudaril Janković. Janković sicer še vedno nasprotuje urejanju domobranskega pokopališča v prestolnici. Meni sicer, da je prav, da imajo vsi mrtvi svoj mir in spokoj, kar pa ne pomeni, da lahko opravičujemo dejanja tistih, ki so bili v času druge svetovne vojne na strani okupatorja.

"Dokler bo obstalo to vodstvo Žal in mestne občine, v Ljubljani ne bo spomenikov domobrancev. To je naša zaveza in obveza v čast tistim, ki so nam dali svobodo in omogočili osamosvojitveno vojno, da lahko danes živimo v samostojni in neodvisni državi," je poudaril.

Šarec in Janković položila vence

Delegacije ministrstev za notranje zadeve in obrambo, Mestne občine Ljubljana in političnih strank so danes na pokopališču Žale položile cvetje k spominskim obeležjem padlim v vojni za Slovenijo 1991 in NOB. Minister za obrambo Marjan Šarec in ljubljanski župan Janković sta v nagovoru poudarila pogum padlih v vojni za Slovenijo in NOB.

Minister Šarec je v uvodu spomnil, da je prihajajoči dan spomina na mrtve, prvi november, čas, ko se spominjamo vseh tistih, ki jih ni več med nami, ter počastimo spomin na tiste, ki so dali največ, kar so imeli, in sicer svoje življenje. Številni med njimi so dali življenje zato, "da mi živimo v miru in v svobodi". "Da lahko govorimo naš lep slovenski materni jezik," je poudaril Šarec.

Pri spomeniku Pomnik 91 na ljubljanskih Žalah se po Šarčevih besedah spominjamo tudi vseh tistih, ki so pred nekaj več kot 30 leti šli v ponovni boj za obstoj slovenskega naroda in za samostojnost Slovenije oziroma za življenje v domovini, "kjer bo vsak lahko živel svoje sanje, živel in pustil živeti", je dodal minister.

Obrambni minister Marjan Šarec. Foto: BoBo
Obrambni minister Marjan Šarec. Foto: BoBo

Šarec: Živimo v čudnem času

V nagovoru se je dotaknil tudi aktualnih razmer v svetu in poudaril, da živimo v čudnem času. Po eni strani govorimo o napredku in razvoju človeštva ter visoki stopnji zavedanja, na drugi strani pa imamo vojne, ki uničujejo življenja, kjer ni čuta za empatijo in trpljenje drugih.

"Tako številni ne vedo, ali bodo jutri še živi, otroci ostajajo brez mater, starši brez otrok, družine brez doma, mladi, oropani prihodnosti. Vse to se dogaja, ker so med nami ljudje, ki želijo drugim vsiliti svoj način življenja, pri tem pa izkoriščajo ideologijo, vero in drugo za lastne koristi," je poudaril Šarec.

Dogajanja na obrobju Evrope se je v nagovoru zbranim v spominskem parku borcev in talcev NOB na Žalah dotaknil tudi ljubljanski župan Janković, ki ocenjuje, da je svet na razpotju. "Lahko bi rekli, da se iz težkih in hudih bojev, ki so v Evropi trajali šest let, nismo naučili nič," je poudaril župan.

V nagovoru se je poklonil vsem padlim v vojni za svobodo Slovenije in vsem padlim v drugi svetovni vojni, "ki so nam omogočili, da smo skupaj gradili to državo", je med drugim poudaril Janković.

Delegacija ministrstva za notranje zadeve na čelu z ministrom Boštjanom Poklukarjem, ekipa policije pod vodstvom generalnega direktorja Senada Jušića in podpredsednik Združenja Sever Alojzij Klančišar pa so položili vence tudi k spominskima obeležjema v Parku spomina v Tacnu v Ljubljani. Spominski obeležji v Parku spomina v Tacnu v Ljubljani sta posvečeni policistom, padlim v vojni za Slovenijo 1991, in policistom, ki so umrli pri opravljanju policijskih nalog od julija 1991 dalje.

V sredo osrednja državna slovesnost

Osrednja državna slovesnost s polaganjem venca državnega vrha pred spomenikom vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na Kongresnem trgu v Ljubljani bo v sredo.