Najdišče bombe na gradbišču na Teznem. Foto: BoBo
Najdišče bombe na gradbišču na Teznem. Foto: BoBo

Bombo so našli na gradbišču v mestni četrti Tezno. Policisti so kraj najdbe zavarovali, pripadniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi in civilne zaščite pa bodo poskušali bombo nevtralizirati in odstraniti.

"Gre za klasično 250-kilogramsko aviobombo z dvema mehanskima vžigalnikoma – sprednjim in zadnjim. Vžigalnika sta videti kar v dobrem stanju. Če se vžigalnika ne bo dalo odviti, sledi naslednja faza – uničenje s kumulativnim trakom," je po ogledu dejal vodja intervencije Darko Zonič.

Dela bodo začeli v nedeljo opoldne, pred začetkom pa bodo izvedli evakuacijo v pasu okoli najdišča. "Evakuacija bo potekala na način, da bodo v 300-metrskem pasu evakuirani vsi prebivalci, v 600-metrskem pasu pa bo omejitev gibanja," je pojasnil vodja državne enote civilne zaščite za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Igor Boh. V tem času bo na tem območju prepovedana vožnja z avtomobili, ustavljen bo tudi železniški promet, pristojni pa občane pozivajo k upoštevanju vseh navodil. Ljudje, ki stanujejo v pasu od 300 do 600 metrov od najdišča, bodo lahko med intervencijo v svojih stanovanjih, ne bo pa dovoljeno gibanje zunaj bodisi peš ali kakor koli drugače.

Za zdaj še ne vedo, za koliko ljudi bo veljala evakuacija, bodo pa za tiste, ki ne bodo imeli druge možnosti, v času akcije organizirali primerne prostore v kateri od šol ali telovadnic. "Če bo vse potekalo v skladu z načrti, bi lahko do 15. ure akcijo končali. Če se to ne bo zgodilo tako, lahko stvar traja nekoliko dlje, a verjamem, da bomo v nedeljo uspešno končali tudi to akcijo," je dejal Boh.

V nedeljo bodo v Mariboru odstranili 250-kilogramsko bombo

Na območje Maribora v drugi svetovni vojni odvrženih na tisoče bomb

Dve bombi iz druge svetovne vojne so v bližini največjega nakupovalnega središča v Mariboru in Univerzitetnega kliničnega centra Maribor našli tudi leta 2019, ko je zaradi njunega dezaktiviranja prav tako potekala obsežna evakuacija. "Od leta 2019 gre že za četrto najdeno bombo, tako da so protokoli znani," je dejal mariborski podžupan Samo Peter Medved. Po nekaterih predvidevanjih je na območju Maribora sicer še več sto neeksplodiranih bomb.

Maribor je bil v drugi svetovni vojni namreč med najbolj bombardiranimi mesti na območju nekdanje Jugoslavije. V obdobju med 7. januarjem 1944 in 12. aprilom 1945 je bilo na območje Mestne občine Maribor izvedenih 29 bombnih napadov in odvrženih skupno 15.795 kosov bomb. Tako je možnost najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev na območjih zavezniškega bombardiranja razmeroma visoka in s tem povezana možnost nastanka nesreče zaradi nenadzorovane aktivacije bomb, opozarjajo na občini.

Na občini ob tem opominjajo, da je mestni svet jeseni lani sprejel nov odlok o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami v Mestni občini Maribor, ki med drugim ureja tudi področje varstva pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi. Na karti mesta so predvidene tri stopnje ogroženosti, na območjih z višjo in srednjo stopnjo ogroženosti pa je pred začetkom gradbenih in drugih zemeljskih del potrebna izvedba predhodnega pregleda zemljišča zaradi možnosti najdbe ostankov bomb.

Na mariborski policijski upravi prosijo medije, da zaradi lastne varnosti ne hodijo na kraj najdbe in ne ovirajo dela strokovnjakov, ki so na kraju. "Ko bo bomba odstranjena, vas bomo o tem obvestili, po potrebi pa bomo o vseh ukrepih v povezavi z odstranitvijo bombe sprotno obveščali javnost," so sporočili.