Fotografija je simbolična. Foto: Shutterstock
Fotografija je simbolična. Foto: Shutterstock

Sobo pobega, ki je odprla vrata pred poletnimi počitnicami v Domu ustvarjalnosti mladih (DUM) v Razlagovi ulici v Mariboru, so poimenovali Prepih v labirintu. Gre za običajno igro iskanja namigov in reševanja ugank, le da je poudarjena izobraževalna komponenta na temo duševnega zdravja.

Koordinatorica dejavnosti v DUM-u Kornelija Kaurin je pojasnila, da so idejo za to dali udeleženci enega od taborov za mlade. Sobo pobega so uredili v okviru programa Mladi, arhitekti svoje in skupne prihodnosti, ki ga sofinancira Mestna občina Maribor, naloge zanjo pa so izdelali mladi.

Za tematiko duševnega zdravja so se odločili, ker med mladimi opažajo povečano število stisk. "Že pred časom covida-19 so se na našem TOM Telefonu stopnjevali klici z vprašanji o duševnem zdravju. Mladi so pripovedovali, da jih je strah, da ne vidijo prihodnosti, da se ne znajdejo v življenju. V času covida-19, ko niso hodili v šolo in bili v družbi z vrstniki, se je to še stopnjevalo," je pojasnila.

Soba pobega predstavi obiskovalcu zgodbo mladostnika na prehodu iz osnovne v srednjo šolo.

Kot poudarjajo na ZPM-ju Maribor, je to obdobje najbolj problematično, saj se mladi takrat pogosto spopadajo z občutki negotovosti in strahu pred neznanim ter iščejo svojo identiteto, ob tem pa se spopadajo tudi z občutki osamljenosti, tesnobe in nemoči.

Soba je namenjena obiskovalcem, starejšim od 15 let, po njenem obisku pa sledi pogovor. Na voljo za obisk je po dogovoru vsak delovni dan, hkrati jo lahko obišče od tri do pet oseb.