Mikl bo akt o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest v občinski upravi podpisal kljub nasprotovanju sindikatov. Foto: MMC RTV SLO
Mikl bo akt o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest v občinski upravi podpisal kljub nasprotovanju sindikatov. Foto: MMC RTV SLO

Akt o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest v občinski upravi je mestna uprava nameravala potrditi do konca lanskega leta. Po Kanglerjevem odstopu z županskega položaja in številnih kritikah sindikatov pa so na dopisni seji mestnega sveta podaljšali rok za sprejetje akta do 31. januarja 2013.

"S ciljem priprave dobre reorganizacije smo k podaji predlogov in pripomb pozvali tudi vodje notranjih organizacijskih enot, ob tem pa smo želeli prisluhniti tudi vsebinskim in konstruktivnim predlogom sindikatov. Predstavniki sindikatov so z vodstvom mestne uprave komunicirali le pisno, z negativnim stališčem, treh usklajevalnih sestankov pa se žal niso udeležili," so pojasnili na občini.

Goran Rajić, vodja enega izmed sindikatov v mariborski mestni upravi, je dejal, da "ne pristajajo na izsiljevanje", prav tako so želeli obrazložitve predlaganih sprememb, a teh niso dobili. Pa Rajićevem mnenju akt utrjuje vpliv Kanglerja in njegove "hobotnice" v občini. "Naravnan je klientelistično in ima kup nekih rešitev, ki niso skladne z zakonom," je dejal. Vprašal je tudi, zakaj se občini tako zelo mudi z novo sistematizacijo. Mnogo bolj higienično bi bilo, če bi to lahko uredil novoizvoljeni župan, je dejal Rajić.

Podobno menijo tudi v mariborskem SD-ju, ki po odstopu njenih mestnih svetnikov sicer nima več predstavnika v mariborskem mestnem svetu. "Sprejem nove sistemizacije bo utrdil klientelistično kadrovsko mrežo, ki je bila na mariborski mestni občini ustvarjena v mandatih Franca Kanglerja. Sedanje vodstvo mesta s tem končuje projekt politične čistke," so zapisali v sporočilu za javnost, v katerem so podžupana Mikla opozorili, da bo sprejem sistemizacije izvor novih konfliktov v mestu.

Na občini očitke o klientelizmu zanikajo in dodajajo, da bo Mikl akt v četrtek kljub vsemu podpisal. "Iz zakonskih določil izhaja, da če predlagatelju ne uspe doseči uskladitve predloga akta oziroma odločitve z mnenjem reprezentativnih sindikatov v organu, se lahko sprejme neusklajen akt," so navedli. "Glede na izjave predstavnika sindikata se poraja upravičen dvom, da imajo sindikati že vnaprej izoblikovano stališče, ne glede na gradivo in obrazložitve, ki smo jim jih že posredovali."

Oglasili so se tudi v stranki Lista za pravičnost in razvoj in opozorili na sporno zaposlovanje v mariborski mestni upravi. Predsednik stranke Stojan Auer je dejal, da osnutek občinskega proračuna kaže, da namerava mestna uprava letos povišati število zaposlenih z 229 na 245.