Metalna Senovo je po več letih lani prvič poslovala z dobičkom. Foto: Goran Rovan
Metalna Senovo je po več letih lani prvič poslovala z dobičkom. Foto: Goran Rovan
V zadnjih letih so pridobili številne certifikate kakovosti, na kar je ponosen tudi direktor Dejan Marcola. Foto: Goran Rovan
V družbi iščejo sposobne kadre, predvsem iz domačega okolja, in jim nudijo tudi redno zaposlitev. Foto: Goran Rovan
V Metalni nameravajo kupiti nove stroje, med njimi tudi robotske varilnike. Foto: Goran Rovan
Uspehi Metalne Senovo

Leta 1972 so na Senovem ustanovili obrat mariborske Metalne. Ta je preživela različna obdobja poslovanja, pred desetletji predčasno končala stečaj, zadnja leta, ko je prešla v zasebno last, pa je zaradi težav v gradbeništvu spet slabše poslovala. Od leta 2011, ko je prišlo novo vodstvo, pa so se trendi obrnili in podjetje je lani prvič po dolgih letih spet ustvarilo dobiček. Ta je rezultat uspešne izvedbe sanacijskega programa, ki se je začel izvajati pred tremi leti.

Direktor družbe Dejan Marcola je povedal, da je podjetje predvsem zaradi težav v gradbeništvu od leta 2009 slabo poslovalo, lani pa je prvič po več letih ustvarila za 200.000 evrov čistega dobička. Njihov dobiček pred obrestmi, davki in amortizacijo (EBITDA) pa je dosegel kar 600.000 evrov. Tega nameravajo letos povečati še za 200.000 evrov, saj imajo svoje zmogljivosti polno zasedene. Marcola pravi, da delajo vse dni v tednu, tudi sobote in nedelje, pa tudi v drugi izmeni. In dodaja: "Dela smo našli dovolj, saj se je v teh letih izkazala naša pridnost, naša kvaliteta, naša vztrajnost in se kapitalizirala v tem zadnjem obdobju. Dela je praktično toliko, da moramo imeti tudi drugo izmeno, delamo pa tudi med prazniki in vikendi, da bi pravočasno izdobavili vsa naročila."

Pred kratkim je senovška Metalna podpisala tudi pogodbo z Rikom za izdelavo več kot štiri milijone evrov vredno hidromehansko opremo za hidroelektrarno Brežice, zato pričakujejo, da bodo to opremo izdelovali tudi za HE Mokrice. Računajo pa, da bi bili lahko konkurenčni tudi na hrvaškem trgu, saj se tudi naši sosednje pripravljajo na gradnjo verige hidroelektrarn na Savi. Za HE Brežice bodo izdelali opremo za regulacijo vodnih tokov na jezovni zgradbi oziroma vse kovinske konstrukcije – razen turbinskogeneratorskega dela. Skupna teža konstrukcije bo več kot 1.200 ton. Izdelava te opreme bo obsegala kar četrtino njihove proizvodnje. Sicer pa za letos načrtujejo milijon evrov več prihodkov kot lani, poudarek pa bodo dali stabilizaciji poslovanja, njegovemu organskemu povečevanju in donosnosti.

Iščejo sposobne kadre, predvsem iz domačega okolja
V Metalni je zdaj 130 redno zaposlenih, 65 pa jih dela prek agencij. In ko med temi najdejo primerne kadre - iščejo jih predvsem v domačem okolju -, jih z veseljem redno zaposlijo. Med njimi je bil tudi ključavničar Tomaž Miklavčič, ki pravi: "Meni so ponudili možnost izobraževanja za CNC-operaterja, kar me je zelo velik pomenilo. Tako da lahko rečem, da v Metalni nudijo možnosti za napredovanje, da se izobražuješ dodatno in napreduješ. Delo je zanimivo in mene kot ključavničarja še posebej veseli, saj tako širim svoja znanja in si pridobivam nove izkušnje, do katerih bi kje drugje težko prišel."

Dobre kadre nameravajo zaposlovati tudi v prihodnje. Direktor družbe Marcola pojasnjuje: "Iščemo različen kader, seveda najbolj varilce, ključavničarje, strojnike, CNC-obdelovalce, nekaj pa tudi tehnologov in inženirjev. Potrebujemo kader, ki nam bo v bodoče pomenil neko novo dodano vrednost in zvišal raven naše dosedanje ponudbe."

Metalna Senovo izdeluje predvsem dele za gradbene žerjave za nemški Liebherr, sklope za avtodvigala in kontejnerska dvigala ter luška dvigala, radi pa bi povečali tudi delež zahtevnejših komponent z zahtevnim varjenjem in strojno obdelavo, izvajanje remontov in montaž. Zato nameravajo ustanoviti še svoj inženiring in projektivo. V družbi si želijo postati sodobno mednarodno konkurenčno podjetje na področju strojegradnje, svoje kupce pa skušajo zadovoljiti z razvojem in izdelavo visokokakovostnih konstrukcij, strojev in njihovih komponent, je še povedal Marcola. Nameravajo še širiti svoje proizvodne površine, zato razmišljajo o pokritju dela dvorišča. Prav tako bi radi kupili nove, sodobnejše stroje, tudi robotske varilnike. Njihov največji tuji trg je Nemčija, kamor izvozijo nekaj več kot štiri petine svojih izdelkov. V Avstrijo prodajo osem odstotkov in v Švico tri odstotke. V Sloveniji ostane le slabih osem odstotkov njihove proizvodnje.

Za MMC Goran Rovan

Uspehi Metalne Senovo