Gradnja škofjeloške obvoznice se vleče v nedogled. Foto: BoBo
Gradnja škofjeloške obvoznice se vleče v nedogled. Foto: BoBo

Omerzel si je ogledal situacijo v Škofji Loki in pojasnil, da je stanje v tem mestu na glavni cesti katastrofalno. Po njegovem mnenju morajo tako ponudniki kot tisti, ki pišejo razpise, prevzeti odgovornost, zakaj v vseh teh letih in vseh poskusih niso podpisali pogodbe z izvajalcem.

"Močno upam, da nam bomo zdaj uspelo izbrati izvajalca. Bom pa podrobno spremljal, kaj se bo dogajalo, predvsem ker so zadaj evropska sredstva," je izpostavil minister, ki je še dodal, da bo "zahteval odgovornost in pregled profesionalnosti vseh vpletenih".

Strah pred novo pritožbo
Na Direkciji RS za ceste (DRSC) so sicer pred dnevi pojasnili, da se bojijo nove pritožbe in da pogodba z izvajalcem ne bo podpisana do konca leta ter bodo tako evropskega sredstva za dokončanje ceste izgubljena. Direktor DRSC-ja Gregor Ficko pa je ob tem zavrnil očitke, da DRSC pri svoji odločitvi zavlačuje ali taktizira.

Med petimi ponudniki so se posebej osredotočili na dve najcenejši ponudbi in na koncu izbrali 22,2 milijona evrov vredno ponudbo Gorenjske gradbene družbe s partnerjema OHL ŽS in Iskra Sistemi.

Od dveh neizbranih ponudnikov je DRSC sicer že prejel zahtevo za vpogled v dokumentacijo in Ficko pričakuje, da bo tako kot v preteklosti, tudi na tokratni izbor prispela kakšna pritožba. Če ji bo državna revizijska komisija ugodila, bi to pomenilo, da pogodba z izvajalcem ne bi mogla biti podpisana do konca leta, ki je skrajen rok za podpis pogodbe, da bi bila obvoznica končana do konca leta 2015 in bi Slovenija za 43 milijonov evrov vreden projekt dobila evropska sredstva.

Rok za izvedbo del je namreč 20 mesecev, gradnja predora in premostitvenih objektov pa zahtevata tudi pripravo pred samo gradnjo.

Na razpise se prijavljajo nenavadni izvajalci
Samo iskanje izvajalca del za nadaljevanje gradnje druge in tretje etape obvoznice se po stečaju Primorja vleče že 14 mesecev. Po večkrat ponovljenih razpisih so na DRSC-ju zaznali sum kaznivih dejanj ter zadevo predali Nacionalnemu preiskovalnemu uradu in Komisiji za preprečevanje korupcije.

Na razpis se namreč prijavljajo tudi podjetja z le enim zaposlenim, ker želijo z zahtevnim projektom pridobiti reference za naprej. Pri tem je težava v zakonu o javnih naročilih, ki dopušča take manipulacije, meni Ficko.