Lokalne novice
Expo Milano 2015, paviljon
Ob paviljonu je zamišljeno turistično, kulturno in športno središče, ki bo predstavljalo vrata v Pomurje. Foto: Facebook Slovenia Expo Milano 2015
Expo, paviljon
Slovenija se je s paviljonom predstavljala na lanski svetovni razstavi Expo Milano 2015, in sicer pod geslom I feel Slovenia, Green.Active.Healthy. Bila je ena izmed 52 držav s samostojnim paviljonom. Foto: Facebook Slovenia Expo Milano 2015
Expo, paviljon
Premier Miro Cerar in minister Zdravko Počivalšek verjameta, da se bo s postavitvijo objekta v Murski Soboti nadaljevala uspešna promocija Slovenije tudi v prihodnje. Foto: Expo
VIDEO
Simbolična predaja pavilj...

Dodaj v

Murska Sobota simbolično prevzela paviljon, ki vrata odpira prihodnje leto

Paviljon bo namenjen tudi promociji turistične ponudbe Pomurja
29. julij 2016 ob 18:25
Murska Sobota - MMC RTV SLO, STA

"V roke vam izročamo ponos Slovenije," je ob simbolični predaji paviljona, s katerim se je Slovenija lani predstavljala na razstavi Expo v Milanu, v Murski Soboti dejal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Groba konstrukcija objekta naj bi bila končana še letos, prvi obiskovalci pa bodo vanj vstopili konec prihodnjega leta.

"Če ne bo kaj narobe, bomo v letošnjem letu zgradili grobo konstrukcijo. Najpomembnejša pa je vsebina. To je še eden izmed primerov, s katerim želimo dvigniti Pomurje nad povprečje," je ob prevzemu dejal župana Murske Sobote Aleksander Jevšek.

Paviljon naj bi stal na sedanjem kmetijskem zemljišču tik ob pomurski avtocesti in Soboškem jezeru, kjer želijo v prihodnje urediti športno-rekreativno središče. Po Jevškovih besedah gre za pomembno pridobitev za regijo, saj bo paviljon med drugim namenjen promociji turistične ponudbe Pomurja. "Hkrati bo to stičišče gospodarskih, športnih in družabnih dogajanj," je dejal. Kot pravi, želijo potnike, ki se zdaj vozijo po tej avtocesti mimo nas, "objeti in jih pripeljati v našo pokrajino".

Župan je še spomnil, da regija že kaže izboljšanje gospodarskih kazalcev, glede na trenutno dogajanje po svetu pa bo najverjetneje tudi vedno bolj zanimiva za turiste. "Tu jim imamo veliko ponuditi," je poudaril.

"Ne gre za projekt Murske Sobote, ampak celotne regije"
Poleg Murske Sobote so se za leseni paviljon potegovale še občine Ajdovščina, Kočevje, Ptuj in Zagorje ob Savi. Kot je pojasnil Počivalšek, so Mursko Soboto izbrali, ker je zelo dobro pripravila projekt in že zagotovila potrebno zemljišče in denar, hkrati pa v to vključuje tudi druge pomurske občine in se čezmejno povezuje. "Ne gre namreč za projekt Murske Sobote, ampak celotne regije," je poudaril.

"Expo 2015 je bil za Slovenijo velik uspeh, saj smo s tem paviljonom presegli vsa pričakovanja. To je bila zgodba o uspehu," pa je na krajši slovesnosti ob zemljišču, kjer bo stal paviljon, povedal predsednik vlade Miro Cerar. "Odprlo se nam je okno v svet, in ko ste tako domiselno poimenovali svoj projekt Vrata v Pomurje, kar pomeni tudi Vrata v Slovenijo, sem tega še bolj vesel. Gre za odličen arhitekturni dosežek, ki je dosegel sama pozitivna priznanja v mednarodnem merilu, in zdaj ga boste Pomurci lahko uporabili kot stičišče za kulturno, turistično, gospodarsko in siceršnje srečevanje, da se še naprej razvijate in spodbujate zdrav optimizem," je še dodal.

Pred prihodom v Mursko Soboto sta se premier Cerar in minister Počivalšek udeležila odprtja proizvodnih prostorov podjetja Odela v Gornji Radgoni. Na programu imata danes še položitev temeljnega kamna Odela v Preboldu, ogled družinskega podjetja Ema v Celju in srečanje stranke SMC v Šentjurju.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
Eska
# 29.07.2016 ob 18:49
Se bo to štelo kot nekaj milijonska pomoč Prekmurju?
pozitivc
# 30.07.2016 ob 07:46
Blagor Murski Soboti
hizli tren
# 30.07.2016 ob 13:37
a bojo paradižnike sadil notri ? :)
veza
# 30.07.2016 ob 18:11
in banane...
dharma
# 30.07.2016 ob 00:02
Milijardno...ene deset let zdej ne bodo smel niti pisnit. Prekmurci, zapnite ta jaca pa direktno v Muro. Za splav bo dobra.
m00nch1ld
# 31.07.2016 ob 16:07
@bliizard76 ce zabarijo stejes kot vas pol res ja
veza
# 30.07.2016 ob 11:34
ups, se opravičujem, spodaj ste res nekaj dodali, bravo, a to bi moral biti udarni naslov...
veza
# 30.07.2016 ob 11:31
Pa kje pišete o novi investiciji Turškega podjetja Odelo v Prekmurju?
To ni zanimivo, kaj, uspehi na naših tleh ne zanimajo MMCjevcev, sramota...
sosman
# 01.08.2016 ob 10:22
Ptuj pa je ostal dolgega nosu, pa tako je aktualna oblast zagotavljala, da paviljon pride na Ptuj. Še en poraz...
maximinus
# 31.07.2016 ob 08:28
prekmurci rabijo delovna mesta.......
....paviljon, sredi ničesar......dokler se uredi še športno-rekreativni center (ki se gradi že 20 let) ali kaj že hočejo......
....bo vse skupaj propadalo
.....kaj bo v tem paviljonu? razen nekaj delovnih mest za veze in poznanstva?

kakšno razmetavanje denarja!!!!
JohnnyM
# 31.07.2016 ob 01:21
Veza

Od kdaj je Gornja Radgona v Prekmurju?
Drugače pa vse skupaj izgleda kot super projekt. Bravo Prekmurje.
blizzard76
# 30.07.2016 ob 21:17
zgrožen sem, ko berem komentarje nekaterih tukaj o Prekmurju in Prekmurcih...
in to verjetno takih "omejenih", ki še niso prestopli meje svoje vasi
galoper
# 31.07.2016 ob 10:21
Bolje nekaj kot nič, a morali bi že prej razmišljati kaj bodo s tem nesmiselnim objektom.
seeblue123
# 30.07.2016 ob 12:03
Jah, po komentarjih vidim, da se Prekmurci še vedno smilijo sami sebi.
Kazalo