Lokalne novice
V brežiški občini bo, če se za to izkaže potreba, začasen sprejemno-registracijski center. Foto: BoBo

Dodaj v

Na Brežiškem bo v primeru večjega prihoda prebežnikov le začasen registracijski center

Država načrtuje več centrov tik ob mejnih prehodih
7. september 2018 ob 20:45
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V primeru večjega prihoda prebežnikov bi bil potencialni sprejemno-registracijski center v občini Brežice zgolj začasen. Šlo bi za center zaprtega tipa, gibanje prebežnikov pa bi bilo omejeno, je pojasnila Mojca Špec Potočar, direktorica vladnega urada za prebežnike.

Z brežiške občine so sporočili, da so predstavniki občine in krajevnih skupnosti na sestanku v Brežicah dobili osnovne informacije o sprejemno-registracijskih centrih. Za občane in krajane v neposredni bližini centra pa je pomembno, da bo ta v primeru njegove vzpostavitve začasen in zaprtega tipa, policija pa bo tam "skrbela tako za varnost kot komunikacijo".

Direktorica urada za oskrbo in integracijo prebežnikov Mojca Špec Potočar je sicer na sestanku brežiškemu županu Ivanu Molanu, predsedniku Krajevne skupnosti Dobova Mihaelu Boraniču in predsedniku Krajevne skupnosti Jesenice na Dolenjskem Bogdanu Palovšniku predstavila zadolžitev urada, da po navodilu in v sodelovanju s policijo in z ministrstvom za notranje zadeve poskrbi za vzpostavitev ter delovanje sprejemno-registracijskih centrov na meji, če bi bilo to potrebno ob povečanem prihodu prebežnikov.

Načrtovanje centrov ob meji
Centre načrtujejo ob državni meji tik ob mejnih prehodih, v občini Brežice pa na območju mejnega prehoda Obrežje. Po njenih besedah bo omenjeni urad poskrbel za logistiko postavitve centra oz. za šotore, sanitarije, ograje, oblačila, hrano in podobno, za postopke s prebežniki in varovanje pa policija.

Centre so načrtovali za sprejem do 320 ljudi, ki jih bodo tam zadržali največ do 72 ur. V primeru, da bodo prebežniki zaprosili za azil v Sloveniji, jih bodo premestili v notranjost države, tiste, ki za azil ne bodo zaprosili, pa vrnili Hrvaški.

"Trajne naselitve ne bo"
Molan in Špec Potočarjeva sta se pogovarjala tudi o dveh stanovanjih, ki so jih v Brežicah opremili za primer potrebe nastanitve beguncev. Kot so še sporočili z občine, jim je omenjeni urad pojasnil, da ju, ker je Slovenija že izpolnila kvote t. i. programa relokacije in trajne nastanitve beguncev, ne bodo potrebovali. Urad bo zato stanovanji vrnil ministrstvu za javno upravo, "kar pomeni, da v bližnji prihodnosti v občini Brežice ne bo trajne naselitve prebežnikov".

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
NOPCBS
# 07.09.2018 ob 20:59
Hrvati so tudi postavili le zacasen mejni prehod Plovanija, ki pa je zacuda postal stalni in evo ti ga na, zdaj je tam meja...

vsekakor pa je zacasno je zelo subjektiven pojem!

najbolj kratkotrajno je sigurno, ce ga sploh ni!

in se ilegalce vraca nazaj v varno drzavo Hrvasko!
galoper
# 07.09.2018 ob 21:40
Namesto centra postavite stražo na mejo in preprečite prečkanje meje.
Tetameta
# 07.09.2018 ob 21:49
A niso bili teli prebežniki, ali karkoli so že, samo strašanje pred volitvami?
skera
# 07.09.2018 ob 21:21
Začaseno je konec koncev lahko tudi 10,20,40 let. Kdo pa tem pajacem še zaupa?
Tetameta
# 07.09.2018 ob 21:50
Direktorica urada za oskrbo in integracijo prebežnikov
Aja, sori ampak tale urad se lepo imenuje Urad za oskrbo in integracijo migrantov. Od kje vam spet prebežniki?
maček Tom
# 08.09.2018 ob 08:20
mi jih nočemo in KONEC
VBMS
# 07.09.2018 ob 23:21
Referendum. In potem spoštovanje volje ljudstva. 90% nas želi zaprte meje za ilegalce. Začeti zbirati podpise za referedum.
Zlobni škrat
# 07.09.2018 ob 21:16
“Ker je meja propustna, se ljudje ne počutimo več varno”

Ilirskobistriški svetniki so na današnji izredni seji soglasno sprejeli sklep, da odločno nasprotujejo umestitvi sprejemno-registracijskega centra na območju občine, pa tudi kakršnikoli nastanitvi vseh, ki so nelegalno prestopili mejo.

ILIRSKA BISTRICA > Od vlade zahtevajo tudi, da takoj okrepi varovanje državne meje in tako zagotovi varnost in premoženje občanov. Župana pa so pooblastili za pripravo vsega potrebnega za razpis posvetovalnega referenduma v primeru, da vlada njihove volje ne bi upoštevala.

“Ljudje se ne počutijo varno, ker je meja propustna. Policija ne more ustaviti vseh prebežnikov, ker je policistov premalo. Če bomo naredili center v Jelšanah in ne bomo okrepili nadzora meje, nismo naredili nič,” je razpravo povzel župan Emil Rojc. “Zahtevamo, da država zagotovi varnost, tako da zagotovi nepropustnost meje in s tem prepreči nezakonite prihode v našo državo.”

V ilirskobistiškem svetu je danes vladalo soglasje, kakršnemu smo tukaj priča le redko.

Nezakonitim prehodom narediti konec

Več tukaj: https://www.primorske.si/primorska/sredn
ja-primorska/ker-je-meja-propustna-se-ljudje-ne-pocutimo-vec-va
paver
# 08.09.2018 ob 07:51
Zahtevamo referendum o migrantski politiki!
Zlobni škrat
# 07.09.2018 ob 21:15
Kaj pa članek o ilirski bistrici ?
paver
# 08.09.2018 ob 07:54
Nevzdržno in ponižujoče je da nevladne organizacije izsiljujejo slovensko policijo.
mali_piscek
# 08.09.2018 ob 06:49
Zakaj center?

Vsi prihajajo iz varne države. Po hitrem postopku nazaj.
Joze Koder
# 08.09.2018 ob 07:57
Nobeden migranti ni tako neumen, da ne bi zaprosil za azil in s tem dobil zastonj transport proti severu ter prosto gibanje.

Ti ljudje izrabljajo azilno zakonodajo in temu bi bilo treba narediti konec.
monk.
# 08.09.2018 ob 11:31
zakaj ste pa tale člank tolk na hitr skril?? vam ni kul reakcija večine spet, ne..ni po vaše ne.. reveži :))
zala10
# 07.09.2018 ob 20:58
Ne razumem zakaj špet strašite ljudi s temi prebežniki? Tudi Erjavec je potrdil, da jih ne bo oziroma, da je verjetnost povsem zanemarljiva. :)
molodec
# 08.09.2018 ob 07:43
mejo naj čuva štajerska varda!
mcsb4
# 08.09.2018 ob 11:24
Če se prav spomnim, smo tudi DDV začsno dvignili...
Lokita
# 08.09.2018 ob 08:11
Direktorica urada za oskrbo in integracijo prebežnikov Mojca Špec Potočar bo prisotna še na mnogih sestankih in to brez vsakega haska...kajti to kar ponujajo ni rešitev ampak pot do novega centra, kjer bo eventuelno večje število teh oseb obtičalo...ali pač ne beremo in ne vemo, da je npr. na Lesbosu obtičalo 10.000 migrantov? Pa še marsikje drugje...ker pot naprej ni več tako enostavna in se sedaj dela selekcija. Kako težavne so deportaije, če ne veš od kje osebe so je pa tudi jasno. Občani vidijo kaj zadeve prinesejo za sabo, kar je povsem realno, ker se to dogaja povsod kjer ti centri so...vlada pa se dela glupo....
Robiland
# 08.09.2018 ob 09:51
Hrvati jih vozijo do nase meje in mi jih bomo pedenali???
a123b
# 08.09.2018 ob 09:46
Tajne naselitve ne bo, me res zanima dejanska številka kolk jih je že pri nas nastanjenih.
Mislim, da je ne upajo povedat na glas.
Borc984
# 08.09.2018 ob 10:21
"Kam bi pa vi deportirali ljudi, za katere niste ziher od kje so?"
Nikamor, ker že v osnovi ne bi smeli biti v naši državi, če ne vemo od kod so prišli! Brez milosti zavračati ljudi, ki se jih ne da legitimirati!
cairns
# 08.09.2018 ob 15:34
paver
Nevzdržno in ponižujoče je da nevladne organizacije izsiljujejo slovensko policijo.

Naj nekdo iz policije pokaže zakonski člen po katerem UNHCR lahko preverja delovanje slovenske policije. Ga verjetno ni.
Nevladnike pa je itak potrebno že na vratih obrnili za 180°in nato močno zaloputniti z vrati.
Plavica1
# 08.09.2018 ob 10:04
@Lokita 09:47 - zanimivo, če se ne ve, od kje so, kako jim potem podeliti azil, ki je posledica tefa, da ga v državi izvora preganjajo zaradi političnih, verskih ali nekriminalnih razlogov. In UNHCR naj že začne opravljati svojo balogo, to je pomoč beguncem v prvi varni državi, kjer jim lahko UNHCR izda dokumente o istovetnosti, potem pa s prošnjo na diplomatsko predstavništvo države v katero bo želel in ko se mu prošnja odobri, gre lahko z letalom tja za max 1.000,00€ kar je najmanj petkrat nanj, kot zahtevajo švercerji z belim blagom. Res pa je, da se samo še Idlib OSVOBODI in vojne v Siriji ne bo več. Torej, begunce iz Sirije lahko z letali vrnejo v Irak, pa jim še leto dni na račun plačajo po 298,00€ vsak mesec. A ja, lopovski politiki pa bi ostali brez izrednih prihodkov, zato iz te moke ne bo kruha.
cairns
# 08.09.2018 ob 15:31
Na Brežiškem bo v primeru večjega prihoda prebežnikov le začasen registracijski center

Začasne stvari so običajno najbolj dolgovečne.

Nobenih registracijskih centrov ne bi smelo biti, ker bi se morali ILEGALNI MIGRANTI registrirati že v Turčiji, ali Grčiji, mogoče selo v Aerbiji ali Bih, na Hrvaškem in nikakor ne še v Sloveniji.
WalterBronx
# 08.09.2018 ob 15:06
"Začasen" v pravem pomenu besede ali "začasen" kot začasni krizi davek, ki še kar traja.
NOPCBS
# 08.09.2018 ob 14:18
nemudoma bo potreben referendum,
ker politiki poslusajo zgolj Bruselj, UNCHR, Merklo in NVO,
le lastnih volilcev, drzavljanov in davkoplacevalcev NE, ceprav bi morali biti odgovorni najprej nam, potem pa sele drugim!

Referendum naj se glasi, ali se vse ilegalce, ki pridejo iz varne sosednje drzave nemudoma vrne v to sosednjo varno drzavo in pa, ali mora pri tem sodelovati tudi vojska, kateri se za varovanje slovenske meje prekine vsako misijo v tujini

kajti nesprejemljiv absurd je, da slovenska vojska hodi po dragih misijah v tujini, zraven pa ne varuje slovenske meje!!

Volje drzavljanov Slovenije politiki ne smejo vec ignorirati!
Ali smo mi zaradi njih ali oni zaradi nas??
Oni bi morali biti v nasi sluzbi! Za to jih placujemo in volimo!!!

Dragi sokomentatorji, ki nam ni vseeno za prihodnost Slovenije, dezele nasih prednikov in potomcev! Posiljajte posto, emaile, klicite politike, da se organizira referendum!
cairns
# 08.09.2018 ob 15:39
Molan in Špec Potočarjeva sta se pogovarjala tudi o dveh stanovanjih, ki so jih v Brežicah opremili za primer potrebe nastanitve beguncev.

Beguncev Ni več. Še 2015 leta je bilo teh beguncev samo okrog 15%. Vsi ostali so bili samo ilegalni migranti ki so izkoristili poziv Pandore Merkel.
Slovenija pa je takrat v maniri ubogljivega hlapca spustila skozi državo okrog 600.000 NN ljudi.
cairns
# 08.09.2018 ob 15:36
Direktorica urada za oskrbo in integracijo prebežnikov Mojca Špec Potočar

Ta urad je potrebno urgentno ukiniti, razpise za nakup hrane in ostalih potrebščin pa preklicati.
Vlada naj okrepi administrativno osebje na meji, ki bo sprotno pisalo odločbe o deportaciji na hrvaško.
DrKult
# 08.09.2018 ob 13:04
Če bi mejo zaprli, tudi ta ne bi bil potreben. Samo pravim.
monk.
# 08.09.2018 ob 11:23
hahaha, "začasno"..."v primeru"... na neki se prpravlajo, sam nevem kok ti če pravjo da ni nobene panike?? :)))
Lokita
# 08.09.2018 ob 09:47
firbec in od kje so potem prenatrpani prebežniški centri? Aja ker se pri deportaciji folka o katerem ni znano bolj kot ne nič...zatika...neverjetno kaj? Kam bi pa vi deportirali ljudi, za katere niste ziher od kje so?
Plavica1
# 08.09.2018 ob 10:16
Ups, tale SW pa meša besede: tefa = tega, balogo = nalogo, pa še vrne v Sirijo, ne Irak.
josh k.
# 08.09.2018 ob 09:19
Kje so se izgubili pravi vojni begunci, ženske, starejši, otroci...
Takim skupinam zagotovo ne bi odrekli varnega zatočišča.
Bivši uporabnik
# 08.09.2018 ob 08:58
Nekaj se obeta.
Horst
# 09.09.2018 ob 08:03
Seveda se bo dogajal vedno večji prihod migrantov(ne beguncev) v Slovenijo. Nevladne organizacije jih vabijo in jim pomagajo pri vstopu.
zelda
# 09.09.2018 ob 00:04
Tako je, Adebisi, nekaj se pripravlja ... najprej v tajnosti podpisana marakeška konvencija, potem nenadoma javna naročila hrane za 7 mio evrov, saj nismo nori.
cairns
# 08.09.2018 ob 17:50
Načrtovanje centrov ob meji

To podpiram. Na meji med Turčijo in Sirijo. Ali pa na meji med Libijo in Nigrom ter Čadom.
kukalo
# 09.09.2018 ob 11:30
Treba jim je obrniti smerokaze!
Antjest
# 08.09.2018 ob 21:09
Nujno potrebno je spremeniti zakonodajo za zascito slovenskih interesov in ignorirati evropsko greznico.
Vsak, ki poskusa nezakonito vstopiti iz Hr v Slo mora biti avtomatsko vrnjen. Beseda "azil" mora izginiti saj mejimo na same demokraticne evropske drzave, katerih drzavljanom ni potrebna zascita.
Sprejem "azilantov" iz drugih evropskih drzav ne sme biti dovoljen. Ce so jim ze dali status nej jih pa se futrajo in se ukvarjajo z njihovim primitivnim in kriminalnim vedenjem.
Vsi ostali, ki zelijo preckati Slovenijo ali ostati do 90dni pa so dobrodosli, ce imajo ustrezne dokumente in se primerno obnasajo.
Bivši uporabnik
# 08.09.2018 ob 16:07
https://podcrto.si/nevarna-voda-kateri-vodovodi-ogrozajo-zdravje-ljudi-in-zakaj/

Pod črto:

Vsaj deset vodovodov v državi je že leta konstantno okuženih z nevarno bakterijo E. coli. Kaže, da upravljavcem spornih vodovodov nihče ne more preprečiti ogrožanja zdravja uporabnikov.

Zakaj ni nikjer nobene besede o tem?
kukalo
# 09.09.2018 ob 11:40
Hrk hrk, ne vem kako si se pa ti vrinil k nam?
jerkos
# 08.09.2018 ob 18:53
Najmanj zaupanja vredne izjave predstavnikov vlade. Kda je še bilo kaj, da niso bili izigrani in tudi to pot bo, če bo prišlo do postavitve "začasnega" centra.
as_if
# 10.09.2018 ob 08:33
jagerhaus, well said.

V Brežicah imamo že od nekdaj precej tujcev pa z njimi nismo imeli nikoli problemov. Če ste tako ozkogledni in se pustite tako poceni "strašit", mi je pa res žal za vas. Človeštvo se je, iz takšnih ali drugačnih razlogov, preseljevalo skozi celotno zgodovino in se bo še naprej, meje gor ali dol. Raje ustavite vojne, da jim bo v njihovih državah lepo in ne bojo imeli želje po selitvi. Nihče ne zapusti doma z veseljem.
galoper
# 09.09.2018 ob 10:50
Oseba, ki pripotuje do slovenske meje in prosi za azil, mora imeti tudi sredstva za nadaljevaje poti, kar jim je v bistvu prikrita želja.
jagerhaus
# 09.09.2018 ob 12:37
Tisti, ki ne potujete po Sloveniji, pač ne veste ali smo tisti, ki po Sloveniji potujemo, kje videli te migrante, to so predpostavke za delati nemir in paniko med ljudmi, ki je nepotrebna. Velika večina tistih, ki bežijo pred domačo tiranijo hoče veliko bolj zahodno kot smo mi. Tukaj bi jih ostalo mogoče 0,1% vseh. Pozabili smo kam smo mi bežali 1940 in 1941 in dalje v poizkusu "demokratizacije" Slovenije s trani fašistov.
firbec111
# 08.09.2018 ob 13:45
DrKult

Če bi mejo zaprli, tudi ta ne bi bil potreben. Samo pravim.

hehe build that wall
firbec111
# 08.09.2018 ob 09:23
Joze Koder

Nobeden migranti ni tako neumen, da ne bi zaprosil za azil in s tem dobil zastonj transport proti severu ter prosto gibanje.
Ti ljudje izrabljajo azilno zakonodajo in temu bi bilo treba narediti konec.


in zato so odprli ta center, da jih ni treba vozit na sever in jih lahko takoj deportirajo nazaj na Hrvaško
paver
# 08.09.2018 ob 07:59
Če je v Posavju že jedrska elektrarna, skladišče jedrskih odpadkov pa naj bo še migrantski center.
Hrk hrk
# 09.09.2018 ob 01:16
Še dobro,da Argentinci niso imeli takega odnosa do slovenskih beguncev leta 45,kot ga imajo danes slovenski domoljubi do tujcev.
Hrk hrk
# 09.09.2018 ob 01:12
mi jih nočemo in KONEC
------
Mene nič ne motijo in KONEC.
Kazalo