Na Dnevih evropske kulturne dediščine pričakujejo več kot 25.000 obiskovalcev. Foto: Goran Rovan
Na Dnevih evropske kulturne dediščine pričakujejo več kot 25.000 obiskovalcev. Foto: Goran Rovan
Otvoritev bo potekala na obnovljenem gradu Rajhenburg v Brestanici. Foto: Goran Rovan
Dnevi evropske kulturne dediščine

V večini evropskih držav so se že zvrstili letošnji Dnevi evropske kulturne dediščine. Gre za skupno akcijo Sveta Evrope in Evropske komisije, ki jo v naši državi pod okriljem Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije pripravljamo že 23. leto zapored. Pri nas se bodo ti dnevi začeli šele v soboto, 28. septembra na vzorno obnovljenem gradu Rajhenburg v Brestanici.

Svečana otvoritev bo potekala na grajskem dvorišču, potem pa bodo odprli še pregledno razstavo Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije z naslovom Sto let v dobro dediščine. Začetek varovanja kulturne dediščine predstavlja namreč leto 1913, ko je bil za tedanjo Kranjsko imenovan deželni konservator dr. France Stele. Dr. Stele je ostal osrednja varstvena osebnost med obema vojnama. Čas po drugi svetovni vojni je bil namenjen obnovi domovine in številnih poškodovanih objektov kulturne dediščine. Varstvena stroka se je pospešeno razvijala in rasla v organizacijskem, zakonodajnem in kadrovskem smislu ter širila strokovno znanje na do tedaj neprepoznana strokovna področja in postopke. Pozitivna globalizacija je spodbudila prilagajanje domače varstvene doktrine mednarodni, pa tudi vzpostavitev sodobnih dokumentacijskih in predstavitvenih metod.

Na brestaniškem gradu se bo v soboto skozi ves dan zvrstilo več kot petnajst zanimivih dogodkov. Pripravili bodo živahno dopoldne za otroke in družine, raznolike rokodelske delavnice, konservatorsko-restavratorske delavnice, vodene oglede gradu in razstav. Odprli pa bodo tudi razstavo del nagrajencev Fotografske izkušnje 2013 letošnjega Fotopuba, ki je potekal v Novem mestu. Prav na ta dan pa bodo lahko na svoj račun prišli tudi ljubitelji čokolade, saj bodo na gradu prvič ponudili rekonstruirano trapistovsko čokolado in odprli novo grajsko čokoladnico.

Po vsej Sloveniji bodo pripravili vrsto dogodkov
Dnevi evropske kulturne dediščine bodo letos pri nas povezali več kot 160 muzejev, galerij, arhivov, knjižnic, šol in društev. Po besedah nacionalne koordinatorke dogodka, Nataše Gorenc, te dneve obišče običajno več kot 25.000 obiskovalcev. Letos, ko je število prireditev glede na lansko leto višje za tretjino, pa pričakujejo še več obiskovalcev. Ob Dnevih evropske kulturne dediščine bodo namreč v 90 krajih po Slovenije pripravili več kot 250 dogodkov. Ti bodo po vsebini še bogatejši in še bolj raznoliki kot lani, zatrjuje Gorenčeva. Tako se bodo zvrstila številna predavanja, koncerti, literarni večeri, predstavitve, razstave ...

Ob jubileju so na ZVKDS-ju, Območni enoti Ljubljana, pripravili pregledno razstavo, na kateri bodo predstavili področja delovanja na vseh zvrsteh dediščine: arhitekturni, likovni, arheološki, etnološki, varovanje kulturne krajine, ter vse upravne postopke, ki se nanašajo na varovanje dediščine pri nas. Na razstavi bodo prikazani tudi nekateri uspešni primeri večjih sanacij, obnov in končnih predstavitev različnih objektov, s čimer želijo prikazati, da uspešno nadaljujejo delo naših prednikov in ga bogatijo z novimi vsebinami.
Za MMC Goran Rovan

Dnevi evropske kulturne dediščine