Na Sromljah v teh dneh cveti kar 18 tisoč narcis. Foto: Goran Rovan
Na Sromljah v teh dneh cveti kar 18 tisoč narcis. Foto: Goran Rovan
Obiskovalci lahko zdaj Sromlje in njeno okolico spoznavajo tudi z električnimi kolesi, ki jih posojajo brezplačno. Foto: Goran Rovan
Vasico Sromlje ozaljšale narcise

V Turističnem društvu Sromlje so se odločili, da svoj kraj polepšajo. Zato so pred petimi leti travnik pod vaško cerkvijo zasadili s prvimi 3.500 narcisami. Potem pa so jih vsako leto še dodatno sadili, tako da jih je zdaj že okoli 6.000. Zvonka Pinterič, članica Turističnega društva Sromlje, sicer pravi, da narcis nimajo posebej preštetih, ocenjujejo pa, da jih bo kmalu 20 tisoč, in pojasnjuje: "Računamo, da ima vsak grmiček od pet do osem cvetov, to se pravi, da jih je zdaj nekje okoli 18 tisoč. In letos spet obilno cvetijo." Gre za avtohtone starinske narcise, ki niso zahtevne in jih zgolj pustijo, da odcvetijo, potem pa se na tem travniku pasejo ovce. Zanje pa skrbijo člani turističnega društva.

Seveda narcise s svojimi rumenimi cvetovi vsako leto privabijo precej obiskovalcev, saj so lažje dostopne kot tiste na Golici, pa še prej cvetijo. Na to je še posebej ponosna tudi Ana Kranjčič, predsednica Turističnega društva Sromlje, ki dodaja: "Obiskovalci si prihajajo ogledovat naše narcise od vsepovsod, največ seveda iz bližnjih Brežic, Bizeljskega, Krškega, pa tudi iz drugih posavskih krajev, prav tako pa tudi Zagrebčani."

Turistično društvo Sromlje, ki deluje že od leta 1970, še posebej dejavno pa v zadnjih petnajstih letih, tudi sicer daje kraju poseben pečat, saj spada med najdejavnejša društva v kraju tudi širše. Skozi vse leto društvo organizira različne dogodke in druženja in skrbi za lepšo urejenost kraja, izvaja čistilne akcije, sadi in vzdržuje cvetlice in okrasno grmičevje, kosi zelenice ter ureja druge javne površine. Društvo je v preteklih letih povsem obnovilo večje število vaških vodnjakov, ki jih zdaj tudi vzdržuje. Širšo prepoznavnost je društvo doseglo z vzpostavitvijo sromeljske pešpoti in organizacijo tradicionalnega pohoda po tej poti, ki vsako leto privabi na Sromlje na stotine pohodnikov iz vse Slovenije - zadnja leta jih je bilo že več kot tisoč. Lani so dobili tudi štiri električna kolesa, tako da si jih lahko obiskovalci brezplačno izposodijo in te kraje zdaj spoznajo tudi malce drugače.

Vsako leto se prijavljajo tudi na ocenjevanje kraja v akciji "Moja dežela lepa in gostoljubna" in dosegajo zavidljive uspehe. Tako se zadnjih sedem let redno uvrščajo med najlepše kraje v občini in regiji. Lani pa so se pri ocenjevanju na državni ravni uvrstili na tretje mesto za urejenost in gostoljubnost v kategoriji drugi kraji.

Za MMC Goran Rovan

Vasico Sromlje ozaljšale narcise