Namakalni sistem Kalce-Naklo bo omogočil namakanje kar na 265 hektarjih. Foto: Goran Rovan
Namakalni sistem Kalce-Naklo bo omogočil namakanje kar na 265 hektarjih. Foto: Goran Rovan
Pogodbo za izgradnjo druge faze sta podpisala župan občine Krško Miran Stanko in direktor Gradnje Boštanj Franc Povše. Foto: Goran Rovan
Namakalni sistem Kalce-Naklo se bo širil

O suši in namakanju običajno govorimo poleti. Ker pa umen gospodar o tem razmišlja že prej, so v krški občini že zdaj podpisali pogodbo o gradnji druge faze namakalnega sistema Kalce-Naklo. Prva faza priprave tega namakalnega sistema ob reki Krki se je začela že leta 2000 in bila šest let pozneje končana, za namakanje pa so uredili 110 hektarjev kmetijskih površin. Tokratna gradnja pa bo precej krajša, saj mora biti projekt zaradi evropskih sredstev dokončan do leta 2015.

Občina Krško je s podpisom pogodbe za izgradnjo druge faze namakalnega sistema Kalce-Naklo s podjetjem Gradnje Boštanj storila še korak naprej pri razvoju lokalne pridelave hrane. Pridelovalci na območju Velikega Mraševega in Velikega Podloga bodo z dodatnimi 155 hektarji namakalnih površin lahko dosegli še bolj raznoliko in konkurenčnejšo pridelavo hrane. Gradnja sistema kapljičnega namakanja za pridelavo zelenjave, jagodičevja in trsnih cepljenk se bo po načrtih končala aprila leta 2015. Namakanje iz vodnega vira reke Krke, za katerega je občina Krško pridobila delno vodno dovoljenje, veljavno do leta 2040, bo dolgoročno omogočilo pridelavo večjih količin kakovostnejših pridelkov in zmanjšalo ranljivost rastlinske pridelave ob suši.

Gradnja sistema bo stala 815.800 evrov. 75 odstotkov naložbe bo financiral Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja, 25 odstotkov bo prispevala država, davek na dodano vrednost pa je strošek občine Krško. Po izgradnji druge faze namakalnega sistema je na skupno 265 hektarjih v obdobju od aprila do oktobra predvidena poraba 242,5 litra vode na sekundo, obe fazi pa imata skupno odjemno mesto - črpališče in trafopostajo. Tako bo vzpostavljen eden od treh velikih namakalnih sistemov v Sloveniji, poleg tega v krški občini sta še dva v občinah Ormož in Gorišnica. V krški občini pa se že pripravljajo tudi na namakanje Krškega polja ob reki Savi, kjer bodo imeli za namakanje na razpolago kar 4 kubične metre vode na sekundo.

Kot je v izjavi za javnost zapisala odgovorna oseba za odnose z javnostmi na krški občini Lidija Petrišič Colarič, je na območju druge faze namakalnega sistema Kalce-Naklo 166 lastnikov parcel. Potrebna soglasja jih je oddalo več kot 80 odstotkov, kar je bila zelena luč za nadaljevanje projekta. 69 kmetij na tem območju uveljavlja subvencije, dvanajst pa jih je profesionalnih in na kmetiji zagotavljajo eno ali več delovnih mest.

Za MMC Goran Rovan

Namakalni sistem Kalce-Naklo se bo širil