Tretji izbrani gradbinec je idrijski Kolektor, ki pa mora zdaj čakati na nove načrte za razširitev premajhne šole. Foto: Mojca Dumančič
Tretji izbrani gradbinec je idrijski Kolektor, ki pa mora zdaj čakati na nove načrte za razširitev premajhne šole. Foto: Mojca Dumančič
Begrad
Dva stečaja sta spremljala začetek gradnje nove ajdovske šole – najprej je propadel prvi gradbinec, ajdovsko Primorje, zatem novomeški Begrad. Foto: Mojca Dumančič
Osnovna šola Danila Lokarja v Ajdovščini, stara zgradba
Stara šola oziroma »Stavba 3« je potresno nevarna, ob močnejših nalivih zamaka, napeljave so dotrajane, močnejša burja ji lupi pločevinasto streho kot konzervo. Toda učenci in učitelji bodo v tej nevarni stavbi morali vztrajati še eno šolsko leto. Foto: Mojca Dumančič
Burja je odkrila streho šole v Ajdovščini
Burja je februarja odkrila streho šole. Foto: Mojca Dumančič
Gradnja Osnovne šole Danila Lokarja v Ajdovščini, Kolektor
Razpis za izvajalca nadzidka na novi nedograjeni šoli, s katerim bodo pridobili vsaj še štiri učilnice in kabinete, bo objavljen konec septembra, rok za dokončanje del pa je konec maja prihodnje leto. Kolektor bo moral pohiteti. Foto: Mojca Dumančič
Nova ajdovska šola je že premajhna

Več kot desetletje so trajala načrtovanja za novogradnjo osnovne šole Danila Lokarja. Ko so končno začeli graditi, je šel v stečaj prvi gradbinec - ajdovsko Primorje, zatem drugi - novomeški Begrad. In ko je začel graditi tretji, idrijski Kolektor - so ugotovili, da bo nova šola premajhna za vse učence. Občina mora zdaj nastrgati denar za gradnjo dodatnih prostorov. Stara šola, v kateri je 600 učencev, pa je potresno nevarna, ob vsaki močnejši ajdovski burji jo morajo zapirati.

Se spomnite februarske orkanske burje, ki je že drugič odkrila pločevinasto kritino šole v Ajdovščini? Na srečo so takrat otroke še pravočasno umaknili s šolskega dvorišča, kamor je silovito treščila odtrgana streha. Pa ni orkanska ajdovska burja edina težava stare šole. Irene Kodele Krašna,ravnateljica šole, opozarja: "Raziskave, ki so bile narejene, dokazujejo, da šola oziroma stavba "Tri" ajdovske šole ni potresno varna in da bi jo bilo najboljše porušiti."

Dva stečaja in neživljenjski načrti
Zato na ajdovski občini že desetletje načrtujejo novo varno novo šolo. Stala bo tik ob ajdovskem srednješolskem centru. Kdaj? To je vprašanje, ki si ga zastavljajo tako šolniki kot starši in učenci. V nove prostore bi se po terminskem načrtu morali preseliti že na letošnji septembrski prvi šolski dan - toda šola je še vedno gradbišče.

Najprej ni bilo sreče z izbiro izvajalcev – tretji izbran gradbinec je idrijski Kolektor, ki zadnje mesece na gradbišču nove ajdovske šole pospešeno dela. Toda zdaj se je zapletlo zaradi neusklajenih načrtov. Izkazalo se je namreč, da bi bila nova šola že ob dokončanju gradnje – premajhna! In projekt je treba znova prevrednotiti, denar dobiti za dodatne učilnice.

Od kod dodatnih 800 tisoč evrov?
Novi ajdovski župan Tadej Beočanin zdaj rešuje, kar se pač rešiti da: "Predvidevamo nadzidavo obstoječega objekta, novega objekta, še za štiri dodatne učilnice in kabinete. Sama dodana vrednost bo 810 tisoč evrov. Denar bo. Mora biti! Zagotovili ga bomo iz občinskega proračuna, 45 odstotkov pa bo prispevala država."

Celotna naložba je sicer skoraj sedem milijonov evrov, iz občinskega proračuna gre 4,6 milijona, preostalo iz državne blagajne. Ajdovski župan še zagotavlja: "Do prihodnjega šolskega leta bo razširjena nova šola zgrajena in opremljena. Če smo zamudili letošnji prvi september, prihodnjega zagotovo ne bomo. Prihodnje šolsko leto bodo ajdovski šolarji v novi šoli."

Šolniki so opozarjali
Šolnike, starše in sploh vse Ajdovce ta zadnji zaplet z novo (premajhno) šolo upravičeno razburja. Ravnateljica Irena Kodele Krašna se sicer zaveda: "Desetletje so trajala načrtovanja nove šole. V tem času se je tudi demografska slika Ajdovščine spremenila. Prišlo je do 'babybooma', otrok je vedno več in načrti izpred desetih let ne zadoščajo šolski populacij zadnjih let. Toda načrtovalci bi se morali drugačnih okoliščin zavedati." Kodele Krašna je ravnateljica ajdovske šole šele zadnje leto, učitelji, ki so na šoli dlje, pa so bili vseskozi glasni.
Tudi učitelj slovenščine Peter Avbar: "Dejansko smo skušali na občini večkrat dokazati, da bo šola premajhna. Do tega problema ne bi prišlo, če bi pristojni te stvari vzeli resno. Tu ni nikakršne odgovornosti! Zato zahtevamo, da se opravi revizija celotnega projekta. Konec koncev gre tu za velike milijone. Občinske in državne!"

V novi šoli ne bo telovadnice
Ob sedemmilijonski naložbi, ki se vleče že desetletje in za katero načrte nenehno dopolnjujejo – pa ajdovski osnovnošolci še vedno ne bodo imeli telovadnice. Ko smo vprašali šolarja Mitjo, kaj pravi na to, da je nova šola – še preden je zgrajena – že premajhna in da ne bo premogla niti telovadnice, nam je jasno odgovoril: "Ma, saj je jasno. Tisti na vrhu bi morali narediti dobre načrte in šele potem začeti zidati. Tako pa začnejo na horuk in kar naprej nekaj popravljajo." Da, še šolarjem je jasno …!?!

Tako bo - ob novi šoli, ki bo, ko bo, vendarle dovolj velika – še vedno zevala vrzel. Učitelji telesne vzgoje so razočarani. "Z otroki gostujemo po drugih športnih objektih ali pa telovadijo kar na hodnikih in v razredih. Kako se lahko občina odloči za tako veliko naložbo, ki pa je ne zaokroži še z nujnim, s telovadnico. Nenehno poudarjamo, kako pomembno je gibanje za mlade, ki so vse preveč prikovani za računalnike, pametne telefone in tablice – potem pa jim ne omogočimo niti dostojnega prostora za razgibanje in telesno vadbo!?! Znova polovičarstvo! In to v škodo mladih!"

Staro in nevarno šolo bodo rušili
Ko bo nova šola končana (župan zagotavlja, da prihodnje šolsko leto bo), bodo staro šolo porušili. "Šola je dokazano potresno nevarna, dotrajane so instalacije, ob večjem dežju zamaka, močnejša burja ji streho lupi kot konzervo," opozarjajo na vodstvu šole. Toda vsaj še eno šolsko leto bodo šolarji in učitelji morali vztrajati v tej nevarni stavbi.

Tudi sicer so ajdovski osnovnošolci razseljeni. Pouk namreč poteka kar na treh lokacijah: do tretjega razreda v najstarejšem šolskem objektu, naslednja triada v nekdanji ajdovski gimnaziji, zadnji trije razredi pa v potresno nevarnem šolskem objektu številka "Tri", ki mu je inšpekcija že grozila z zaprtjem. Ob tem je pomenljiv podatek, da je prav stavba "Tri" najmlajša med vsemi tremi. Zgradili so jo leta 1971, obe drugi precej let prej. Pa je očitno najmlajša – najbolj dotrajana in nevarna.

Premajhna je tudi druga ajdovska šola
Očitno je nepravilno načrtovanje kar nekakšen ajdovski "šolski sindrom". Tudi druga ajdovska šola, Osnovna šola Šturje, ki so jo zgradili leta 2007, je že premajhna. Učitelj Peter Avber je upravičeno jezen: "Dve novi šoli v enem mestu – in obe v startu premajhni. Bo kdo za to odgovarjal?!?"

Mojca Dumančič, TV Slovenija

Nova ajdovska šola je že premajhna