Na volitvah poraženi župan Drago Božac sklicuje sejo sveta v stari sestavi, zato da bi preprečili umestitev nove obrtne cone v prostorski načrt občine (OPN). Foto: divaca.si
Na volitvah poraženi župan Drago Božac sklicuje sejo sveta v stari sestavi, zato da bi preprečili umestitev nove obrtne cone v prostorski načrt občine (OPN). Foto: divaca.si


Divaški obrtniki že napovedujejo izpodbijanje sprejetih sklepov, županu pa očitajo, da si je kupoval čas in namenoma zavlačeval s konstitutivno sejo novega občinskega sveta, ki bo v četrtek.

»Res je, preprečiti želimo, da bi tretjo obrtno cono umestili v OPN. Negativno stališče so izrekle tudi okoljske ustanove, posamezni obrtniki, ki bi radi zaslužili s tamkajšnjim zemljiščem, pa še kar izsiljujejo. Sedem let smo se mučili s pripravo OPN-ja, če bo cona notri, smo spet na začetku, saj ga bo ministrstvo za okolje zavrnilo. Sram bi me bilo hoditi po Divači, če bi se to zgodilo,« prostodušno razlaga Božac.

Obrtniki: Prihodnost bo krojila popolnoma pogorela oblast
Da bodo smernice razvoja Divače postavljali župan in svetniki, povečini z njegove liste, ki so na volitvah doživeli popoln poraz, se zdi absurdno Milenku Šukalu iz obrtniške zadruge Divača. »Župan je zavlačeval s sklicem konstitutivne seje novoizvoljenega občinskega sveta, zato da bo lahko izpeljal načrtovani manever. To je tudi izigravanje javne obravnave za OPN, saj pripombe javnosti ne bodo upoštevane, če gre skozi prvo branje OPN-ja. Župan in njegova lista sta bila popolnoma poražena na volitvah, zdaj bi pa v zadnjih trzljajih rada blokirala obrtnike,« je ogorčen Šukalo, ki napoveduje, da bodo na sejo prišli z odvetnikom, ki bo ugotavljal tudi, ali je župan Božac kršil statut, ker ni že prej sklical konstitutivne seje.

Legalno in legitimno ...
Občinski svet je stalni organ, ki še ni bil razpuščen, dokler ni konstituiran novi svet, ima legitimno pravico odločanja in sprejemanja sklepov, pojasnjuje strokovnjak za javno upravo Aleksij Mužina. Zanimalo nas je namreč, kako je s sestajanjem in odločanjem starih organov, ko že imamo novoizvoljene organe občinske oblasti.

"Mandat župana in članov občinskega sveta preneha s prvo sejo novega občinskega sveta. Do takrat imata oba organa polni mandat. Gre za ukrep zagotavljanja kontinuitete oblasti, saj bi v drugačnem primeru prišlo do brezvladja v času od dneva volitev do konstitutivne seje," pravi vodja službe za lokalno samoupravo na ministrstvu za javno upravo Roman Lavtar.

... a nenavadno izigravanje
Tudi pravnik Rajko Pirnat se strinja, da do prve seje novega občinskega sveta lahko župan in stari svetniki mandat opravljajo polnokrvno, vendar se mu zdi ravnanje župana najmanj nenavadno, saj po navadi stari organi do predaje mandatov opravljajo le nujne zadeve. To velja recimo za državni zbor. »S takimi potezami sklicevanja sej s tematiko, ki ni neodložljiva in je dolgoročna, stari svetniki odvzemajo pravico odločanja o prihodnosti tistim, ki so bili legitimno izvoljeni. Gre za izigravanje mandatov novih svetnikov,« pravi Pirnat.

Zato smo za komentar prosili tudi novoizvoljeno županjo Alenka Štrucl Dovgan, ki pa ne nasprotuje, da bo o tako pomembnem vprašanju, kot je prihodnji prostorski načrt občine, odločal stari občinski svet. »Oni najbolj poznajo problematiko OPN-ja, saj so ga intenzivno usklajevali štiri leta,« pravi Štrucl Dovganova.

Eugenija Carl, TV Slovenija