Junija in julija so prodali okoli tisoč vozovnic manj kot lani. Foto: BoBo
Junija in julija so prodali okoli tisoč vozovnic manj kot lani. Foto: BoBo
Kolo, kolesarjenje
Bikerskemu parku na Pohorju se obetajo nove proge. Foto: EPA

Prodaja je bila tako v omenjenih dveh mesecih za približno tisoč vstopnic nižja kot lani. Enak trend je zaznati glede podatka o številu prevozov potnikov, ki vključuje tudi sezonske in povratne vozovnice, saj je bilo po podatkih javnega podjetja Marprom lani v tem času 49.410, letos pa 47.231 potnikov.

Vodja marketinga pri omenjenem javnem podjetju, ki po propadu Športnega centra Pohorje začasno upravlja žičniške naprave na Mariborskem Pohorju, Dominik Dukarič je pojasnil, da ima največji vpliv na obiskanost gondole v poletnih mesecih junijski športni konec tedna. Medtem ko so lani prodali 11.519 vozovnic, so jih med letošnjim športnim koncem tedna 7.900. Nekaj k prodaji vozovnic sicer prispeva tudi letos v okrnjeni izvedbi odprt bikerski park, ki je lani deloval samo v oktobru in novembru. Za zdaj ena sama proga je v juniju na Pohorje privabila 293, julija pa 519 ljubiteljev gorskega kolesarstva.

Dodatne proge za bikerski park
"V pripravi je sicer celostna strategija upravljana Pohorja, katerega del je ob zimski in poletni sezoni tudi razvoj bikeparka. V tem sklopu je v pripravi celovita rešitev kolesarskega turizma na Pohorju, tako da je širitev parka na več prog le eden izmed segmentov na tem področju," je pojasnil Dukarič.

Trenutno se bolj malo dogaja z urejanjem papirjev, ki bi omogočili odprtje dodatnih prog, je opozoril Peter Šilec, ki skupaj z Iztokom Tomšičem začasno upravlja bikerski park. Podatki o obiskanosti močno zaostajajo za tistimi pred nekaj leti, ko je pred propadom nekdanjega upravljavca park letno obiskalo tudi več kot 15 tisoč gorskih kolesarjev.

"Letos bomo zadovoljni že s tretjino te številke. Največ naših obiskovalcev prihaja iz Avstrije, Hrvaške in Madžarske, predvsem po zaslugi preteklega slovesa o možnostih uporabe zanimivih zahtevnejših prog in tistih malo lažjih," je sklenil Šilec in dodal, da poletni meseci praviloma ne privabijo največ kolesarjev.