Novi proizvodno-skladiščni prostori Resisteca v Kostanjevici na Krki. Foto: Goran Rovan
Novi proizvodno-skladiščni prostori Resisteca v Kostanjevici na Krki. Foto: Goran Rovan
Nova naložba je prinesla tudi 30 novih delovnih mest. Foto: Goran Rovan
Eden od razlogov za širitev Resisteca je tudi nov proizvodni program cevnih navijalcev za Gardeno Foto: Goran Rovan
Resistec spet zaposluje

Družba Resistec, ki je v lasti nemške skupine Krah Gruppe, je odprla nove proizvodno-skladiščne prostore. Gradnja je stala dobra 2 mio evrov, z njo so tri družbe v skupini Resistec razširile svoj proizvodni program ter zaposlile še 30 delavcev.

Gradnja nove skladiščne in proizvodne hale v Kostanjevici na Krki, ki merita kar 2500 kvadratnih metrov, je stala nekaj več kot 2 mio evrov, financirana pa je bila izključno z lastnimi sredstvi družbe Resistec. Gradnja je trajala zgolj dobrega pol leta, omogočila pa je postavitev dveh novih proizvodnih linij za družbo Athos Elektrosistemi – pet strojev za brizganje plastike in izdelavo avtomatskih cevnih navijalcev za Gardeno. Ob tem so preselili tudi stroje hčerinske družbe Metaltec iz Krškega, ki opravljajo izsekavanje delov za žične upore in pridobili nove skladiščne prostore ter 1200 kvadratnih metrov zunanjih manipulativnih površin. Temeljito so obnovili tudi stare proizvodne prostore. Izvedena je bila celovita prenova električnih instalacij, ogrevanja in hlajenja ter zunanje razsvetljave.

Direktor družbe Resistec Anton Gubenšek je v nagovoru ob otvoritvi spregovoril o hitro izpeljani naložbi in se ozrl v 20 letno zgodovino podjetja. To je takole slikovito ponazoril: »Če se nekoliko poigramo s številkami, bomo ugotovili, da je Resistec samo v zadnjih desetih letih kupcem dobavil 140 mio uporov za avtomobilsko industrijo, kar seveda pomeni tudi približno toliko z našimi upori opremljenih avtomobilov. Če vemo, da je zahodnoevropska prodaja avtomobilov ocenjena v tem letu na približno 12 mio vozil, v najboljših časih pa je znašala nekaj več kot 16 mio, je ta številka še impresivnejša. Athos je v teh desetih letih izdelal 20 mio kabelskih navijalcev, skupna dolžina vgrajenega kabla je 140.000 km, kar pomeni, da bi s tem kablom lahko tri in polkrat ovili Zemljo okoli ekvatorja, samo v tem letu pa smo na cevne navijalce navili 4000 km cevi.«

Slogan skupine Krah, pod katerim delujejo vse tri družbe Resisteca v Sloveniji, je »Veselje do uporov«. Tega je omenil tudi eden od treh lastnikov skupine Krah Gruppe Theodor Hermann, ki je v nagovoru zaposlenim in poslovnim partnerjem poudaril tudi besedo zaupanje. Ob tem je dodal: »Ne le stavba kot je ta, ki jo danes slovesno odpiramo, tudi vsako podjetje potrebuje solidne temelje. Pri nas je to bila in je še vedno sposobnost ustvariti zaupanje in ga negovati. Na tem temelju smo razvili strategijo podjetja in sprejemali operativne odločitve. Le tako je bilo možno postaviti Resistec v takšnem obsegu. Od začetnega podaljšanega delovnega pulta do samostojnega podjetja z vsemi potrebnimi strukturami. Resistec je tako postal vzor za uspeh in močan del skupine Krah.«

Resistec že 20 let posluje uspešno
Resistec vse od ustanovitve pred 20. leti posluje dobičkonosno, ves dobiček pa vlaga v razvoj. Podjetje je tudi tehnološki center skupine Krah, saj ima močno lastno razvojno skupino za konstrukcijo opremo in lastno strojegradnjo. Vso opremo za svoje potrebe in deloma za potrebe skupine Krah samo zasnuje in tudi izdela. Komanditna družba Resistec, proizvodnja elektronskih elementov in uporov zdaj na dveh lokacijah – v Krškem in Kostanjevici - zaposluje 320 delavcev, skupaj s podjetjema Athos Elektrosistemi in Metaltec pa zaposluje več kot 400 delavcev. To ga uvršča med večje zaposlovalce v Posavju.

Letos bodo predvidoma ustvarili prihodek v višini 44,3 mio evrov. Skoraj v celoti gredo vsi njihovi izdelki v izvoz in to po vsem svetu. Njihova glavna tržišča pa so: Evropa, ZDA in Daljni vzhod. Resistec je danes pomemben člen v dobaviteljski verigi za avtomobilsko in elektro industrijo in to v svetovnem merilu. S to naložbo pa nemški lastniki, ki imajo svoja podjetja še v Braziliji in na Kitajskem, še ne bodo prenehali z vlaganji v Sloveniji. Že kmalu bodo pri nas investirali še dva mio evrov.

Za MMC Goran Rovan

Resistec spet zaposluje