Društvo pravi, naj jim občina da denar in jim pusti delati, če res želijo rešiti vprašanje paliativne oskrbe. Foto: MMC RTV SLO/Matej Pušnik
Društvo pravi, naj jim občina da denar in jim pusti delati, če res želijo rešiti vprašanje paliativne oskrbe. Foto: MMC RTV SLO/Matej Pušnik

Po njenem mnenju se Ljubljanske lekarne na nekorekten način skušajo predstaviti kot strokovnjaki za paliativno oskrbo. Če želi občina res razrešiti položaj, naj da denar Slovenskemu društvu hospic. "Samo dovolijo naj nam delati in mi lahko jutri začnemo sprejemati bolnike," je poudarila.

Ob tem je zagotovila, da so jim pripravljeni omogočiti vpogled v vse računovodske izkaze, in zatrdila, da ni bilo doslej ugotovljenih nobenih nepravilnosti.

Res dovolj usposobljeni?
Robanova je pri tem pod vprašaj postavila motive občine, da je ustanovila nov zavod, dvomi pa tudi o strokovni usposobljenosti tistih, ki bi ga vodili. Direktorja Lekarn Ljubljana Marjana Sedeja pa je obtožila laganja, ko je mestnim svetnikom dejal, da je prostovoljec v Slovenskem društvu Hospic in da ima vsa potrebna znanja.

"Na laži ustanoviti zavod, ki dela z najbolj občutljivo skupino ljudi, torej z umirajočimi, je za nas nesprejemljivo," je poudarila. Prav tako je zanjo nesprejemljivo, da je društvo, ki v Sloveniji deluje že 20 let in ima 125 prostovoljcev, na takšen način postavljeno na cesto, je povedala. Tudi če se bo to zgodilo, se nameravajo posvetiti spremljanju umirajočih na domu.

Sklad želi hišo nazaj
Glede napovedane uporabe pravnih sredstev pa je Robanova pojasnila, da so pravnike zgolj zaprosili za mnenje. Če bo občinski stanovanjski sklad vztrajal pri izselitvi, se bodo po njenih besedah pač umaknili, saj druge izbire nimajo.

Ljubljanski stanovanjski sklad je namreč Slovensko društvo Hospic danes v javnem pozivu pozval k čimprejšnji sporazumni predaji Hiše hospic, saj je društvo že pred časom prenehalo oskrbovati neozdravljivo bolne, čemur je hiša namenjena.

Zato so društvo obvestili, da je najemna pogodba prenehala veljati, in ga pozvali, naj jim čim prej izroči stavbo. V stanovanjskem skladu so prepričani, da bi izročitev stavbe dosegli tudi po morebitni sodni poti, ki jo je napovedalo društvo. Društvo ob tem opozarjajo, da je to nesprejemljivo dolga pot, ki lahko zelo odmakne izvajanje nujno potrebne paliativne oskrbe Ljubljančanov.