101 leto stara teta Radica je v družbi hčerke Anke z oratorijci zapela Kekčevo pesem. Foto: Suzana Vahtarić
101 leto stara teta Radica je v družbi hčerke Anke z oratorijci zapela Kekčevo pesem. Foto: Suzana Vahtarić
Oratorij
Vodja Oratorija Slovenije Boštjan Jamnik z duhovnikom Vladom Leskovarjem in Andrejo Špeljak. Foto: Suzana Vahtarić

Obiskal jih je tudi salezijanec Boštjan Jamnik, voditelj Oratorija Slovenija, in dejal, da so se oratoriji začeli v letu 1988, letos bo približno 250 oratorijev po vsej državi, udeležilo se jih bo približno 15.000 otrok in 4.000 animatorjev.

Pojasnil je, da je letošnja tema oratorija sveti Peter, geslo 'Na tvojo besedo' pa pomeni, da je sveti Peter vse, kar je delal, delal zaradi Jezusa in tako naj bi delali vsi kristjani. Jamnik obiskuje oratorije po državi in kreativnost voditeljev in animatorjev ter navdušenje in domačnost otrok mu, kot je dejal, sežeta do srca. Poudaril je štiri stebre oratorija - dom, dvorišče, šola, župnija - in pa predvsem biti z otroki, biti z mladimi. Najmlajši potrebujejo človeško bližino, ki je pogosto tudi v družini ni, zato je največja vrednota biti in preživeti z njimi ta čas oratorija.

Bizeljski oratorij sta vodila Peter Stermecki in Andreja Špeljak, ki je pojasnila, da so po jutranjem zbiranju in prepevanju ter razgibavanju animatorji z duhovnikom Vladom Leskovarjem skozi igro predstavili otrokom zgodbo svetega Petra. V tem duhu so pripravili tudi kateheze in delavnice, v katerih so izdelali zastavo skupine, pa tudi spominek s podobo papeža in molitvijo petih prstkov, med drugim pa celo pekli piškote in jih v lično izdelanih kartonskih košaricah po skupinah odnesli osamljenim in starejšim krajanom in jim z izdelki, toplo besedo ter pesmijo polepšali dan.

Tretji, zaključni dan so se odpravili na nekaj kilometrov dolg pohod skozi naselje Bizeljsko do Dramlje in tamkajšnje podružnične cerkvice svetega Duha, po maši pa pot nadaljevali do ribnika, kjer so pripravili zaključni piknik.