Za 50 razigranih malčkov v tem vrtcu ni dovolj prostora, ena skupina mora zato gostovati v bližnji šoli. A bolj kot to starše moti predvsem dotrajana azbestna kritina in vlaga v prostorih. Foto: MMC RTV SLO/Maruša Bizjak
Za 50 razigranih malčkov v tem vrtcu ni dovolj prostora, ena skupina mora zato gostovati v bližnji šoli. A bolj kot to starše moti predvsem dotrajana azbestna kritina in vlaga v prostorih. Foto: MMC RTV SLO/Maruša Bizjak
Vrtec
Vse vrtce v okolici, ki so jih zgradili v sedemdesetih in osemdesetih letih, so že obnovili ali zgradili nove, le ta ima še vedno azbestno streho, ki ob deževju pušča, moti jih tudi prostorska stiska. Foto: MMC RTV SLO/Maruša Bizjak

Vse vrtce v okolici, ki so jih zgradili v sedemdesetih in osemdesetih letih, so že obnovili ali zgradili nove, le ta ima še vedno azbestno streho, ki ob deževju pušča, moti jih tudi prostorska stiska.

Dve skupini v vrtcu, ena v šoli
Za 50 razigranih malčkov v tem vrtcu ni dovolj prostora, ena skupina mora zato gostovati v bližnji šoli. A bolj kot to starše moti predvsem dotrajana azbestna kritina in vlaga v prostorih. "Katastrofa. Še posebno letos, ko je bilo toliko dežja. To je bilo toliko bolezni in vsega. Res so tudi viroze, ampak je tudi plesen, vlaga," pripoveduje Iris Kogoj, ena izmed staršev, ki so se zbrali na protestnem shodu, ker so siti obljub župana Zlatka Martina Marušiča.

Kulturno-upravni center da, vrtec ne
"Drugi projekti, kot je denimo kulturno-upravni center v Mirnu, se gradijo, zato pozivamo župana, da začne reševati tudi to problematiko," dodaja Nataša Šinigoj. A po besedah župana je kulturni center prioriteta, ker v nasprotju z vrtcem že ima gradbeno dovoljenje. Župan sicer priznava, da se je sanacija vrtca vlekla prva tri leta, lani pa je poplavna študija pokazala, da dozdajšnja lokacija vrtca ni varna, zato naj bi ga po novem idejnem načrtu prizidali k bližnji šoli.

Samo za dokumentacijo so porabili 30.000 evrov. "Kdaj bomo začeli gradnjo, je težko reči, ampak bo prišel pa v razvojne programe občine Miren-Kostanjevica in lahko obljubim, da bomo junija imeli gradbeno dovoljenje. Potem se lahko prijavimo tudi na kateri koli razpis," pojasnjuje Marušič. A starši bi bili zadovoljni že s tem, da bi zamenjali vsaj azbestno kritino. "Če je res tako potrebno, bomo sanirali vrtec, ampak mislim, da je treba vse napore usmeriti v novogradnjo," meni Marušič.

Starši siti nenehnih obljub
"Pred štirimi leti ste nam na zboru krajanov rekli, da je dokumentacija za vrtec v teku, da je to zgolj trenutno stanje, ki bo v kratkem odpravljeno. Vsako leto, ko pridemo do problema vrtca, se nekje nekaj zatakne. Ali pri dokumentaciji ali pri poplavnem območju," pa županu odgovarja Patricija Oblak.

Skrb staršev razumeta tudi vodja vrtca Tatjana Mozetič in ravnateljica Danijela Kosovelj, ki pa pravi, da kot šola ne morejo narediti več, kot da vsako leto problematiko predstavijo svetu zavoda in občinskemu svetu: "Če bi bilo kar koli nevarnega za otroke v povezavi z zdravjem ali varnostjo, bi takoj ukrepali. Sicer pa vsako leto poskrbimo za pleskanje in vzdrževanje." A starši besedam ne verjamejo več, čakajo na dejanja, da bodo vsaj prihodnje generacije lahko preživele predšolska leta v suhih prostorih in z varno streho nad glavo.

Mariša Bizjak, TV Koper