Zadnji pogin je Perniško jezero stal 20 ton rib. Foto: MMC RTV SLO
Zadnji pogin je Perniško jezero stal 20 ton rib. Foto: MMC RTV SLO
Pogin rib še ni razjasnjen


Omenjeno jezero, v katerem sta se v zadnjih nekaj letih zgodila že dva zadnja večja pogina rib, nazadnje na začetku avgusta, je obiskal tudi kmetijski minister Dejan Židan. Srečal se je tudi z županom občine Pesnica Venčeslavom Senekovičem ter direktorjem in solastnikom ribogojniške družbe Riba Maribor, ki je večinska lastnica jezera, Dušanom Rapocem.

Samo jezero sicer zaradi velike količine mulja ne omogoča turizma in predstavlja celo grožnjo. "Lokalna skupnost bo razmislila, kaj želi, ministrstvo pa bo potem financiralo projektno nalogo," je pojasnil Židan, ki možnosti za financiranje vidi tudi v kohezijskih sredstvih in v sredstvih vodnega sklada. Prva naloga pa je predvsem odstranitev poginulih rib.
Senekovič je pojasnil, da se različne težave v jezeru vrstijo že dolga leta. Občina pa si želi, da bi jezero služilo tako akumulaciji vode kot gospodarski in turistični dejavnosti. Rapoc je ocenil, da je v jezeru verjetno okoli 400.000 kubičnih metrov odvečnega mulja, stroški odstranitve pa bi verjetno znašali več 100.000 evrov. Pri tem se poraja vprašanje, kam odložiti tolikšne količine mulja.
Ponovitev zgodbe izpred let
Ribe so poginile v spodnjem delu jezera, ki ob tako nizki gladini ni dostopno za odlov rib. Prav tako v tem delu ne poteka ribogojstvo, saj jezero ni primerno urejeno. Krapi so se sami razmnoževali, odlov pa ni bil mogoč.
Jezero je večnamenski zadrževalnik, katerega osnovna funkcija je zadrževanje visokih vod. Zaradi premajhnega dotoka vode in prevelikega izparevanja vode je v zadnjem mesecu gladina upadla, zato predvidevajo, da se je pogin rib zgodil zgolj zaradi povečane temperature vode in posledično pomanjkanja kisika, kar se je zgodilo že pred leti.

Pogin rib še ni razjasnjen