Policisti nadzorniki državne meje, ki ne bodo privolili v premestitev in prešolanje, bodo ostali brez zaposlitve. Foto: Goran Rovan
Policisti nadzorniki državne meje, ki ne bodo privolili v premestitev in prešolanje, bodo ostali brez zaposlitve. Foto: Goran Rovan
false
Od 172 policistov, ki jim potečejo pogodbe, jih nameravajo kar 148 prisilno premestiti znotraj države in prešolati. Foto: Goran Rovan
false
Zahtevati od policista, da iz svojega žepa pokriva stroške vozil, servisov, amortizacije, da ne govorim o času, izgubljenem na poti, za 700 € plače, je neumno, so prepričani policisti. Foto: Goran Rovan
false
Odvetnica Nataša Vrečar Zorčič je prepričana, da v policiji ne ravnajo prav, saj bi morali policistom omogočiti zaposlitev za nedoločen čas na istem delovnem mestu, kot so ga opravljali do zdaj, saj se ta ne ukinjajo. Foto: Goran Rovan
Dodatne zahteve, če se policisti želijo zaposliti

Za varovanje slovensko-hrvaške meje, ki je postala schengenska, torej evropska, smo v preteklih letih izšolali okoli 350 policistov nadzornikov državne meje (NDM). Večina teh je bila zaposlena za določen čas, kar je dovoljevala tudi zakonodaja, nekateri celo deset let. Številnim do konca leta potečejo te pogodbe, zato so seveda pričakovali, da jih bodo na policiji zdaj zaposlili za nedoločen čas. To naj bi se po napovedih, ki so jih dobili, res zgodilo, vendar očitno pod pogojem, da privolijo v premestitev z meje na policijske postaje v notranjosti in da opravijo še enoletno dodatno izobraževanje na višješolskem študijskem programu policist. Policisti so nad tem seveda ogorčeni in zatrjujejo, da v takšne pogoje ne morejo privoliti.

Na policiji sicer zatrjujejo, da je ta predlog zgolj okviren in se lahko pozneje še spremeni. V dogovoru s sindikati naj bi vsem skušali poiskati delo čim bližje domu, kar pa bo težko izpolniti, saj največ policistov primanjkuje v Ljubljani in na Primorskem. Do konca tega leta kar 172 policistom potečejo pogodbe, od teh 3. novembra 87 in 31. decembra še 85 nadzornikom državne meje. Kar 148 od teh naj bi premestili znotraj države in prešolali. V teh dneh so nekateri že dobili v podpis sporazum, s katerim bi morali soglašati, da se jih lahko prerazporedi na druga neschengenska delovna mesta. Policisti se seveda ogorčeni in se bojijo za službo, zato si o tem javno ne upajo spregovoriti. Pravijo, da s povračilom stroškov za prevoz na delo ne krijejo niti stroškov goriva, kaj šele amortizacije vozil in vzdrževanja, da nakupa niti ne omenjajo. Čeprav je bil dogovor s sindikati, da jih premeščajo blizu doma, ni tako, tako bi se morali voziti na delo po 100 in več kilometrov v eno stran. In vse to naj bi se dogajalo, ko pričakujemo nov val beguncev, tako da bi bilo na zeleni schengenski meji še manj policistov. Tisti, ki prihajajo na pomoč od drugod, pa terena seveda ne poznajo, prav tako ne tisti, ki prihajajo zdaj s šolanja za policista za nadzor državne meje.

Kdor ne bo podpisal, ne bo več imel dela
Policisti NDM-ja se tudi bojijo, da ne bi uspešno opravili enoletnega izobraževanja na višješolskem študijskem programu policist, ki naj bi ga začeli 11. januarja 2016. Pol leta naj bi bili v šoli v Tacnu, pol leta naj bi delali na policijskih postajah. Ob tem zatrjujejo, da imajo že zdaj znanja in pristojnosti, tako da bi lahko tudi brez šolanja delali drugje, saj so to številni do zdaj že morali početi. Če šolanja ne bodo opravili, ali če bodo izstopili iz policije prej kot v dveh letih po šolanju, pa bi morali povrniti vse stroške, kar naj bi zneslo okoli pet tisoč evrov. Policistom se zdi nesprejemljivo, da jim zaposlitev za nedoločen čas zdaj pogojujejo s premestitvijo in prešolanjem. Zato so nekateri že poiskali pomoč odvetnikov. Odvetnica Nataša Vrečar Zorčič je prepričana, da v policiji ne ravnajo prav in dodaja: "Po mojem mnenju morajo policisti, to so t. i. nadzorniki državne meje, pridobiti od delodajalca v podpis pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas in to na istem delovnem mestu, ki ga do zdaj opravljajo, saj ni nobenega razloga, da bi jih premeščali na druga delovna mesta. Ta delovna mesta se ne ukinjajo, schengenska meja ostaja. Tisti, ki se strinjajo s premestitvijo, lahko to sprejmejo, vendar tisti, ki tega ne želijo, pa morajo dobiti pogodbo za nedoločen čas, tako kot to izhaja iz obvestila, ki so ga prejeli."

Tudi v obeh sindikatih so enakega mnenja in opozarjajo, da so odgovorni spet pokazali, da ne znajo delati z ljudmi, in to v času, ko policistov primanjkuje in jih zelo potrebujemo.

Zoran Petrovič, predsednik Sindikata policistov Slovenije, o tem pravi: "Ta projekt ima določene pozitivne prednosti - boljšo plačo in šolanje. Ampak način izvedbe, kako se je vsega lotila policija, je pa popolnoma neprimeren. V tem času in takšni množici ljudi premeščati in ustvarjati nove socialne stiske, napotiti nekoga 170 km ali pa še več v eno smer, je absolutno neprimerno."

Večina policistov si seveda želi, da bi lahko še naprej opravljali svoje naloge na zeleni meji. Ker so ponujeni pogoji zanje nesprejemljivi, pa se bojijo, da jih bodo prisiljeni zavrniti in zapustiti policijo, ki je že tako kadrovsko podhranjena. Tako na meji kot tudi v notranjosti države. Tudi Petrovič je ogorčen in še pravi: "Jaz upam, da je ta primer res zadnji, da se na takšen način posluje, dogovarja z ljudmi in da se jih nekako prisiljuje, kajti policist, ki bo na tak način premeščen, zanesljivo ne bo, vsaj nekaj časa ne, produktivno in uspešno delal na svojem delovnem mestu."

V sindikatu opozarjajo, da bo veliko policistov prisiljenih zavrniti takšne pogoje in zapustiti policijo. Pri takšnih plačah in potnih stroških bodo prisiljeni dati odpoved, saj nimajo finančnih zmožnosti za nakup vozila, s katerim bi dnevno opravljali 250 km, ker v policiji potni stroški ne pokrijejo niti goriva. "Zahtevati od policista, da iz svojega žepa pokriva stroške vozil, servisov, amortizacije, da ne govorim o času, izgubljenem na poti za 700 evrov plače, je neumno, da ne govorim o družinah, o problemih z varstvom otrok itd. Država nas sili, da zapustimo policijo, čeprav smo dokazali, da smo svoje delo opravljali strokovno in vestno, kar smo tudi pokazali v zadnjih dneh," so prepričani policisti.

Poleg tega na nekaterih policijskih upravah ponujajo policistom delovna mesta z rokom odločitve "takoj ali najpozneje jutri zjutraj", kar je gledano s človeškega in strokovnega vidika nesprejemljivo, neživljenjsko in v nasprotju z etičnimi standardi, ki naj bi jih spoštovali v policiji. Nekateri policisti so v policiji zaposleni že dlje časa - tudi po 10 let in več. Samo na policijski postaji Brežice je v tem paketu predvidenih 25 policistov, na mejo pa naj bi prišli na novo trije z izobraževanja, zatrjujejo policisti, ki se ne želijo izpostavljati.

Kaže, da strah policistov ni odveč, saj so na Generalni policijski upravi pojasnili, da ne zagotavljajo brezpogojne zaposlitve. Tomaž Pečjak, vodja službe generalnega direktorja policije, je bil odkrit: "Tisti, ki ne bo želel sprejeti premestitve in prešolanja, ne bo mogel potem skleniti pogodbe o delovnem razmerju za nedoločen čas, kajti pogodba za določen čas mu bo potekla, nove pogodbe pa želimo poslati zgolj tistim, ki so pripravljeni iti tja, kjer policija potrebuje policiste za delo." In če se bo to res uresničilo, lahko to pomeni, da bo policijo verjetno zapustilo kar nekaj ljudi.

Goran Rovan, TV Slovenija

Dodatne zahteve, če se policisti želijo zaposliti