Krabonja se je odločil posvetiti svojemu osnovnemu poklicu učitelja. Foto: Boris Krabonja
Krabonja se je odločil posvetiti svojemu osnovnemu poklicu učitelja. Foto: Boris Krabonja
Žvižgač se umika zaradi groženj

Prejšnji teden je na družbenem omrežju presenetila objava prvega mariborskega žvižgača Borisa Krabonje, da bo odslej samo še profesor in da zapušča humanitarno združenje Žvižgač, kjer so v zadnjih letih s hrano in plačevanjem položnic pomagali številnim socialno ogroženim.

Zakaj takšna nenadna odločitev, prejšnji teden Krabonja še ni želel pojasniti, ko pa je danes stopil pred kamero, je bil odkrit - bila so trenja znotraj združenja in bile so grožnje, tudi tistih, ki smo jim pomagali.

Ni želel konfliktov znotraj združenja
Umaknil sem se, tako Krabonja, še preden bi nastal konflikt znotraj našega združenja. A za to niso krivi žvižgači, s katerimi sem delal, to je moj upor proti sistemu v državi. "Zato da bo neka situacija mene pripeljala zgolj na to, da bom zbiralec hrane in delil hrano ljudem, za katere je jasno, da ničesar ne rešim, da je treba sistemsko zadevo rešiti ... na to ne pristanem," pravi.

Ker pa je v zadnjih mesecih pomagal tudi prebežnikom, se je nanj vsul ne le plaz kritik, temveč tudi groženj. "Nemalo takih ljudi je, ki smo jih leto dni hranili, ko pa sem se odločil, da bom pomagal tudi beguncem, sem pa dobil kar jasen namig: ali boš nehal ali pa se ti bo kaj zgodilo," je priznal.

Posredno so grozili tudi njegovi družini. "V enem zapisu je bilo tudi navedeno, da naj se zavedam, da tudi on, se pravi očitno je moški, ve, kdo sta Staš in Nejc," je razkril.

In te igre, pravi, se ne gre več. Posvetil se bo izobraževanju na področju prostovoljstva. Humanitarno združenje, kjer trenutno pomagajo več kot 600 ljudem, pa bo delovalo naprej.

Žvižgač se umika zaradi groženj