Struge pri Lučah. Foto: MMC RTV SLO/Uporabnik
Struge pri Lučah. Foto: MMC RTV SLO/Uporabnik

Še pred dobrim tednom je bilo po besedah Alenke Bratušek pod delno ali popolno zaporo 120 kilometrov cest, v nedeljo še 60 kilometrov. "Razmere se iz dneva v dan izboljšujejo," je poudarila ministrica, ki si je danes ogledala razmere na Koroškem.

Ministrica si je ogledala najbolj kritične odseke, ki jim grozijo še plazovi. "V tem trenutku smo nekoliko nemočni, ne z vidika, da ne vemo, kako in kaj, pač pa čakamo navodila pristojnih, da pregledajo plazove," je pojasnila in dodala, da jim je tudi na teh lokacijah uspelo zagotoviti samo delne zapore.

Na poti iz Črne v Mežico, kjer je utrgalo pol ceste, so po ministričinih pojasnilih v nekaj dneh zagotovili kamnite zložbe, da lahko po cesti teče tudi tovorni promet.

Sorodna novica Strokovne rešitve za izboljšanje protipoplavne varnosti bo iskal novoustanovljeni svet za vode

"Izkoristila bom priložnost in pohvalila vse delavce, ki res že 14 in več dni trdo delajo, da smo lahko v relativno kratkem času zagotovili ljudem prevoznost," je dejala.

Največja težava po njenih besedah ostaja cesta v Lučah, ki je "pravzaprav ni več". "V tem delu bo vzpostavitev prevoznosti trajala najdlje, približno štiri tedne, morda kakšen teden več, ocenjujejo projektanti," je dejala.

Na vprašanje o vplivu poplav na dinamiko izgradnje tretje razvojne osi, je Alenka Bratušek pojasnila, da investicij, ki so v teku, kot kaže, ne bo treba ustavljati. "Tako kaže zaenkrat. Mislim, da bo vlada v zelo kratkem določila, katere so tiste zelo pomembne državne investicije, ki se v nobenem primeru ne bodo ustavljale," je dejala in izrazila prepričanje, da bo tretja razvojna os ostala ena od prednostnih nalog.