Koroški Beli še vedno grozijo plazovi. Foto: PU Kranj
Koroški Beli še vedno grozijo plazovi. Foto: PU Kranj

Srečanja v organizaciji občine Jesenice in tamkajšnjega štaba civilne zaščite se je udeležilo veliko prebivalcev Koroške Bele, ki so se morali po obilnem deževju v začetku avgusta zaradi nevarnosti plazov začasno umakniti s svojih domov in več noči preživeti pri sorodnikih, prijateljih ali v začasnem nastanitvenem centru. Strokovnjaki so jim predstavili najnovejše izsledke raziskav in meritev po avgustovskih izrednih dogodkih.

Ela Šegina z Geološkega zavoda Slovenija je pojasnila, da je bil vzrok za povečano aktivnost plazov izredno namočeno leto 2023, sprožilni element pa so predstavljale večdnevne intenzivne padavine, ki so povzročile povečanje površinskih pretokov, dvig podtalnice in povečanje premikov na obeh plazovih. Kot kažejo merilni senzorji, so se premiki pozneje vrnili na raven pred dogodkom.

Kot je povedala Tina Peternel z zavoda, se v tem dogodku ni sprožil plaz Urbas, ampak manjši erozijski plaz, ki je pretrgal alarmne zanke. Ugotovljeni so bili močno povečani pretoki potoka Bela, dokler se premiki na merilnih senzorjih niso vrnili v ustaljeno stanje, pa je obstajala nevarnost, da se material odpelje navzdol proti kraju.

Najslabši scenarij

Jošt Sodnik iz podjetja za okoljsko gradbeništvo Tempos je pojasnil, da obstoječi gradbeno-tehnični ukrepi zagotavljajo od 6500 do 7000 kubičnih metrov zaplavnega prostora, kar v primeru ekstremnih dogodkov ni zadosti. Po najslabšem scenariju bi se v primeru katastrofalnega dogodka lahko sprožilo več kot 300.000 kubičnih metrov materiala.

Strokovnjaki so na podlagi dolgotrajnih raziskav pripravili načrt sklopa novih gradbeno-tehničnih ukrepov, ki bodo zagotovili večjo varnost kraja. Ključen ukrep bo velika pregrada, predvidene pa so tudi fleksibilne pregrade. Skupaj naj bi na ta način dobili do 50.000 kubičnih metrov zaplavnega prostora.

Regulacija, drenaža plazu Urbas

Med dolgotrajnimi zaščitnimi ukrepi so predvideni tudi izvedba regulacije in drenaže površinske vode na plazu Urbas, tako da se bo zmanjšala nevarnost za nastanek drobirskega toka. Na plazu Čikla, ki ga ni mogoče drenirati, bodo sidrali greben, tako da bo velik del plazu stabiliziran. Načrtovani ukrepi, ki bodo izvedeni v sklopu načrta za okrevanje in odpornost, so ocenjeni na 6,7 milijona evrov.

Vodja sektorja za zmanjševanje posledic naravnih nesreč na direktoratu za vode Ervin Vivoda se srečanja ni mogel udeležiti, je pa sporočil, da se bo izvedba ukrepov nemoteno nadaljevala v istem obsegu, kot je bila začrtana. Nekateri ukrepi že potekajo, glavnina jih bo izvedenih prihodnje leto, končani pa bodo v letu 2025.

Kot je pojasnila Peternel, se je ministrstvo za naravne vire in prostor odločilo, da izvede ključni del ukrepov, ki so jih za dolgoročno varnost naselja Koroška Bela predlagali strokovnjaki. Ti so ukrepe razdelili v štiri prioritetne sklope, in ministrstvo se je odločilo za izvedbo vseh ukrepov prve ter del ukrepov druge prioritete. Peternel je ocenila, da so to ukrepi, ki bodo omogočili, da se v primeru ekstremnega dogodka drobirski tok, kakršen je pokopal Log pod Mangartom, ulovi in ustavi pred naseljem.

Alarmni sistem

Dokler ti ukrepi ne bodo izvedeni, se bodo morali krajani zanesti na alarmni sistem, ki se je avgusta izkazal kot učinkovit. Prejšnji teden je bila izdelana analiza ukrepanja, ki je sicer pokazala nekaj pomanjkljivosti in možnih izboljšav, med drugim pri zbirnih mestih, označitvi poti do njih ter pri postavitvi siren, ki jih je predstavil poveljnik jeseniškega štaba civilne zaščite Igor Arh.

Kot je povedal jeseniški župan Peter Bohinec, je občina izvedla vse ukrepe, da bi pomanjkljivosti, ki so se pokazale, odpravili, sam sistem nadgradili, označili evakuacijske poti in zbirna mesta ter izvajali tudi mehke ukrepe, kot je čiščenje zaplavnih pregrad, da bi skupaj prispevali k mirnejšim nočem na Koroški Beli.

Zbrani krajani so bili s predstavljenimi ukrepi zadovoljni. Kot je dejal predsednik Krajevne skupnosti Slovenski Javornik - Koroška Bela Matej Brus, bodo po predstavitvi stanja in vseh ukrepov, ki so bili izvedeni ali pa se še obetajo, lahko mirneje spali in mirneje živeli. "Pričakujemo, da se bodo predstavljeni ukrepi na terenu izvedli do postavljenega roka, potem mislim, da bo za našo varnost poskrbljeno na najvišji možni ravni," je poudaril.

So pa krajani opozorili, da bo tudi po izvedbi vseh ukrepov treba biti pozoren na čiščenje in vzdrževanje vodotokov, pregrad in gozdnih poti. Le tako bodo vsi ukrepi dosegli svoj namen.

Kakšno je stanje plazu v Koroški Beli?