Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Kot je po srečanju dejal ljubljanski župan Zoran Janković, so k oddaji ponudb za storitve ureditve tlaka, sten in beljenja povabili devet izvajalcev, ki sicer izvajajo dela na ljubljanskih šolah in v vrtcih. Ponudbe, ki so znašale od 19 do 33 tisoč evrov, so na petkovem sestanku z izvajalci ti spustili na enotno ceno 20 tisoč evrov na bivanjsko enoto.

"Dogovor je tak, da lahko zberejo enega od teh devetih izvajalcev – v zapisniku imajo kontakte. Ko bo zapisnik potrjen, se začne obnova," je pojasnil Janković. Stanovalci pa lahko najdejo tudi svojega izvajalca ali pa dela izvedejo sami. Gospodinjstva z do 1500 evri mesečnega prihodka bodo upravičena do 75-odstotnega kritja stroškov dela, vsi drugi pa 50-odstotnega.

"Mi bomo kar se da transparentni, vse bo plačano prek računov in izvajalcev, plačani pa bodo seveda tudi stroški nabave materiala na hišno številko in lastnika," je o razdeljevanju sredstev dejala predsednica ZPM-ja Ljubljana Moste-Polje Anita Ogulin.

Brezplačna prehrana in nadomestna prebivališča za starejše

Za najbolj socialno ogrožene prizadete občane, med katerimi je največ starejših, na ljubljanski občini podaljšujejo tudi brezplačno prehrano do 15. septembra. Če bo potrebno, bo občina zlasti starejšim za čas sanacije ponudila nadomestno prebivališče.

Z dogovorjenim so zadovoljni tudi tamkajšnji prebivalci. "Mislim, da smo začrtali res neko lepo pot. In če bo res šlo tako, kot smo se dogovorili, je po mojem mnenju vsak strah, da bi šlo kaj narobe, odveč," je za Radio Slovenija dejala Nadja Jurca.

Dela bodo v Sneberjah začeli 15. septembra, trajala pa naj bi približno en mesec. Če bo potrebno, bodo, kot dodaja župan, upočasnili izvajanje del na največjih projektih, kot sta denimo Rog in Športni center Ilirija, in del delavcev s specifičnimi znanji začasno preselili v Sneberje.