V Strugah 2. 10. 2023. Foto: Radio Slovenija/Matija Mastnak
V Strugah 2. 10. 2023. Foto: Radio Slovenija/Matija Mastnak

V Strugah v Zgornji Savinjski dolini so si strokovnjaki dopoldne znova ogledali plazišče, ki trenutno predstavlja največjo težavo. Domačini so na začetku tedna opozorili, da dva meseca po poplavah še vedno čakajo na odgovor države, ali se lahko vrnejo domov ali pa se bodo morali preseliti. Zagrozili so celo z državljansko nepokorščino in zaporami cest, je poročal Radio Slovenija.

V zaselku Struge v občini Luče so si geologi, geomehaniki, geotehniki in hidrotehniki v četrtek dopoldne pod vodstvom hidrologa Roka Fazarinca ogledali sanacijo po avgustovskih poplavah.

Strokovnjaki razumejo stisko domačinov, a poudarjajo, da mora biti varnost na prvem mestu. Za sprejetje dokončne odločitve je še prezgodaj, je povedala Katarina Žibret iz Državne tehnične pisarne. "Raziskati je treba, ko bomo dobili geološke raziskave, ko bomo izvedli geodetski posnetek območja, potem bomo lahko na podlagi profilov dali pametno rešitev," je pojasnila Žibret.

"V Lučah grozi šest različnih plazov, dva sta neposredno nad Strugami, vsak na svojem bregu, po zagotovilih pristojnih bodo še ta teden v Strugah začeli izvajati individualne statične ocene in oglede objektov," je za TV Slovenija poročala Barbara Štor.

Hiše v kraju so si že ogledali tudi statiki, ki bodo v prihodnjih dneh za vsako hišo izdelali načrt sanacije.

Fazarinc obiskal zaselek Struge