Občina Koper ukinja olajšavo za starše, ki z bančnim kreditom rešujejo stanovanjsko vprašanje. Foto: Arhiv družine Zorjan
Občina Koper ukinja olajšavo za starše, ki z bančnim kreditom rešujejo stanovanjsko vprašanje. Foto: Arhiv družine Zorjan

Če je verjeti lanskemu zapisu na spletni strani Mestne občine Koper, da so se za posebno olajšavo za plačilo vrtca odločili zaradi trenutne gospodarske krize in številnih želja staršev, se za te iste okoliščine v letu po volitvah ne zmenijo več. Ukrep je župan s sklepom tako rekoč preklical čez noč, centru za socialno delo pa naložil, naj v prihodnje pri izdaji odločb o plačilu vrtca teh okoliščin ne upošteva več.

Ravnanje občine je vznejevoljilo kar nekaj staršev, ki so se za nepremičninski kredit, nekoliko lažje kot sicer, odločili prav zaradi občinske olajšave, ki lahko mladi družini letno navrže tudi do 600 in več evrov prihranka. Na občini svoje ravnanje utemeljujejo: "Z namenom zmanjšanja javnofinančnih izdatkov, tudi zaradi naraščanja deleža izdatkov, ki temeljijo na zakonskih podlagah, je bilo treba dodatno ugodnost ukiniti. S tem se dostopnost do organizirane oblike predšolske vzgoje v Mestni občini Koper ne bo zmanjšala."

Poleg tega, kot pravijo, mlade družine še naprej spodbujajo z obdaritvijo novorojencev ob rojstvu otroka v enkratnem znesku 200,00 evra, subvencionirajo varstvo otroka v vrednosti 100,00 evra mesečno, sofinancirajo šolo v naravi, številne delavnice za starše na temo vzgoje otrok …

Vsak četrti ob več 100 evrov
Občinska svetnika Bojana Tavčarja (SMC) in Tomaža Slavca (ZL) moti tudi anonimnost omenjenega ukrepa. Razen na oglasni deski centra za socialno delo starši s to odločitvijo niso bili seznanjeni. Zanimivo je tudi, da so ob uvedbi ukrepa občinske službe temeljito obrazložile razloge za tako odločitev, ob njegovi ukinitvi pa razen sklepa, pod katerim je podpisan župan Boris Popovič, podobne utemeljitve ni bilo.

Po dostopnih podatkih je omenjeni ukrep v lanskem letu izkoristilo približno 450 upravičencev ali vsak četrti starš otroka vključenega v javni vrtec v koprski občini.

V Ankaranu brez sprememb
Omenjeni ukrep, ki je finančno razbremenjeval mlade družine, so po avtomatizmu podedovali tudi v ankaranski občini, ki je bila še do pred kratkim del koprske občine. Tam o kakršnem koli ukinjanju že pridobljenih olajšav za mlade družine ne razmišljajo. Če bodo finance dopuščale, utegnejo olajšave za mlade družine še povečati, pravi župan Gregor Strmčnik.