V Brežicah so zbirali hrano in denar za brezdomne živali. Foto: Goran Rovan
V Brežicah so zbirali hrano in denar za brezdomne živali. Foto: Goran Rovan
V brežiškem zavetišču za male živali so letos oskrbeli že več kot 500 psov in mačk. Foto: Goran Rovan
V Društvu za zaščito živali Posavje opozarjajo tudi na nujnost kastracije in sterilizacije mačk. Foto: Goran Rovan
Vse več pomoči potrebnih živali

Da gre za dobrodelno prireditev, je dokazovala tudi vstopnina. Ta je bila ena konzerva hrane za živali ali pa kakšen prostovoljni prispevek društvu, ki ga bodo namenili za živali, ki so trpinčene, zavržene, izgubljene ali so se iz kakšnega drugega vzroka znašle v zavetišču za živali. In teh je vse več. Zdaj, ko sta tudi v Posavju dve zavetišči - v Sevnici in Brežicah, člani Društva za zaščito živali Posavje ugotavljajo, da jih vsak dan kliče veliko ljudi, ki opozarjajo na slabo ravnanje z živalmi, na najdene zapuščene živali ali potepuške pse in mačke.

Samo v brežiškem zavetišču za male živali, ki deluje pri Veterinarski bolnici Brežice, so od začetka leta, ko je zavetišče začelo delovati, v oskrbo dobili več kot 500 psov in mačk - teh je nekaj več kot psov. Kot pravi vodja zavetišča Aleksander Risović, zanje tudi težje najdejo posvojitelje. Skoraj za vse pse pa so že našli nove lastnike, ki zdaj za te živali dobro skrbijo. Člani DZŽP-ja to na terenu tudi občasno preverjajo in tudi sicer dobro sodelujejo s tem zavetiščem. Prepričani so, da je teh živali toliko, ker tudi sami vseskozi opozarjajo na težave, povezane z živalmi in ljudi o tem tudi ozaveščajo. Število se verjetno celo povečuje, zaradi vsesplošne krize, verjetno pa je tudi več prijav in zavednih posameznikov, ki jim ni vseeno, kako se ravna z živalmi in kako te živijo.

Tudi v brežiškem zavetišču so presenečeni, da je toliko živali, ki nimajo lastnikov, ali pa ti ne skrbijo dobro zanje, saj takšnega števila ob odprtju niso pričakovali. Večina živali, ki so jih pripeljali k njim, je potrebovala veterinarsko oskrbo, številne so morali tudi kastrirati in sterilizirati, saj tako preprečujejo, da se nekontrolirano razmnožujejo. Teoretično ima namreč lahko samo ena mačka v življenju kar 20 tisoč potomcev. Ni pa težava samo veliko število mačk, bolj skrb vzbujajoče je, da je potem med njimi veliko bolezni, ki jih ni mogoče zaustaviti.

Katja Kostevc, ena izmed prostovoljk, ki skrbi za živali v zavetišču, številne pa tudi odnese na svoj dom in jih neguje, je zadovoljna, da je vse več mladih prostovoljcev, ki so pripravljeni pomagati v zavetišču. Tam čistijo kletke za pse in mačke, živali hranijo in jih tudi sprehajajo. Mnogo pa živalim pomeni tudi človeška bližina, saj so predvsem psi željni človeške topline in ljubezni, ki jo znajo v veliki meri tudi vračati.

Na dobrodelni prireditvi so na grajskem dvorišču potekale tudi otroške delavnice. Mladi so na njih izdelovali igrače za zavetiške živali, predstavili so društvene "rešenčke" in delo Društva za zaščito živali Posavje. Svoje spretnosti in pasje trike pa so izvajali tudi nekateri najdenčki in posvojenci, ki so našli nove lastnike. Ob svetovnem dnevu živali so dan odprtih vrat pripravili tudi v Zavetišču za male živali Brežice, na prireditvi pa so se predstavili tudi člani društva reševalnih psov Izar in Kinološkega društva Brežice. Za obiskovalce so pripravili tudi srečelov, katerega izkupiček bodo prav tako namenili za brezdomne živali. Ena izmed organizatoric in urednica spletnega bloga Po pasje Dona Gomilšek je z izkupičkom dobrodelne prireditve več kot zadovoljna. Zato pravi, da jo bodo prihodnje leto zagotovo pripravili znova. Najbrž na kakšni drugi lokaciji.

Za MMC Goran Rovan

Vse več pomoči potrebnih živali