Lokalne novice
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.5 od 17 glasov Ocenite to novico!
Bogojina
Veter je odnesel celotno ostrešje osnovne šole v Bogojini. Foto: Jože Grgurič/Bojan Peček
VIDEO
Ujme pustile razdejanje,...
VIDEO
Močan veter divjal na Šta...

Dodaj v

Posledice neurja: Streha šole je letela po zraku kar 200 metrov

Hudo neurje je prizadelo Moravske Toplice
11. avgust 2017 ob 07:59,
zadnji poseg: 11. avgust 2017 ob 19:21
Moravske Toplice - Televizija Slovenija, MMC RTV SLO

V neurju, ki je sinoči prizadelo Pomurje, je bilo najhuje v občini Moravske Toplice. Orkanski veter je odkril streho osnovne šole Bogojina. Poškodovane so bile še tri okoliške zgradbe, drobci stekla pa so poškodovali domačinko.

Dež je nato povzročil ogromno škode tudi v šoli v učilnicah, tako da je moravskotopliški župan Alojz Glavač že napovedal, da v Bogojini pouka 1. septembra še ne bo: "Odneslo je celotno ostrešje s kritino vred. Sreča v nesreči je, da med nevihto zunaj ni bilo ljudi, sicer bi bila katastrofa še hujša. Streha je namreč letela okrog 200 metrov daleč. Voda je zamakala učilnice vse do pritličja, tako da pouka tukaj ne bomo mogli pravočasno začeti, o čemer sem že obvestil resorno ministrstvo."

"Aktivirali smo vse razpoložljive moči, gasilce, civilno zaščito, tudi delavce šole, da bi rešili, kar se rešiti da. Del strehe je odneslo do stanovanjskega bloka. Streha je letela tudi mimo oziroma nad bližnjo hišo in jo odkrila, tako da smo najprej pomagali pokriti tudi to. Del strehe pa je zletel v naslednjo stavbo na drugi strani ceste in razbil okna. V hiši je steklo porezalo gospo, a menda ni nič hujšega," je povedal vodja gasilske intervencije Drago Ivanič.

Na nogah so bili praktično vsi gasilci na prizadetem območju, kjer imajo 27 prostovoljnih gasilskih društev. Zaradi podrtih dreves so bile namreč neprevozne številne ceste, pomagali so tudi pokrivati poškodovane strehe. Del občine Moravske Toplice je še vedno brez elektrike, saj je izruvanih ali poškodovanih veliko število električnih drogov.

Težave v večini Slovenije
Nevihte z vetrom so popoldne in zvečer povzročale težave v zahodni in osrednji Sloveniji, se je pozno zvečer in ponoči neurje razbesnelo še na Štajerskem in v Prekmurju.

V Tolminu, Ivančni Gorici in Ljubljani je veter podiral drevesa, v Celju je pod podrtim drevesom ostalo ujeto vozilo. V Kobaridu in Idriji pa je veter odkril streho hiše, je zapisano na spletni strani uprave za zaščito in reševanje.

V Kočevju je veter na ceste podrl kar nekaj dreves, gasilci pa so morali posredovati pri zapiranju vode zaradi poplave.

Nevihtni večer na vzhodu Slovenije
Neurje je pozneje zvečer prešlo tudi jugovzhod in severovzhod Slovenije. Veter je lomil drevesa in jih podiral na stanovanjske hiše in ceste v Krškem, Novem mestu in Brežicah. Neurje pa je v Radencih, Semiču, v Trebnjem in Sevnici odkrivalo strehe stanovanjskih hiš.

Pozno zvečer je nevihtno vreme prešlo še severovzhod Slovenije. O podrtih drevesih so poročali iz Ljutomera, Zavrča, Lendave, Gornje Radgone, Črenšovcev, Markovcev, Velike Polane, Beltincev, Svetega Jurija ob Ščavnici in Puconcev, o odkritih strehah pa iz Gornjih Petrovcev, Oplotnice, Šmarij pri Jelšah, Zgornjega Kamenščaka, Grabonoša, Trnovske vasi in Murske Sobote.

Padavine bodo popoldne ponehale
Po polnoči se je nevihtno vreme umirilo, kljub temu pa ga še ni popolnoma konec. Kot napovedujejo na agenciji za okolje, bo dopoldne še spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami, ki bodo pogostejše v zahodni polovici Slovenije. Popoldne bodo padavine povečini ponehale, prehodno se bo delno zjasnilo.

O podrtih drevesih in odkritih strehah so med drugim poročali iz Ljutomera, Zavrča, Lendave in Gornje Radgone. Po polnoči se je vreme umirilo.

G. C., Bojan Peček, TV Slovenija
Bogojina
Bogojina
Bogojina
Bogojina
Bogojina
Bogojina
Drago Ivanič
Alojz Glavan, župan občine Moravske Toplice
Prijavi napako
Komentarji
avgtom
# 11.08.2017 ob 08:24
Kadarkoli je v kakšnem slovenskem kraju neurje, jo najslabše odrežejo osnovne šole. To samo kaže na to kako kvaliteten je nadzor pri izgradnji ali obnovi stavb v občinski lasti. Žalostno. Odgovarja nikoli nihče.
bilzerian
# 11.08.2017 ob 08:21
strehe no pdneslo zaradi vetra, ampak zato, ker jo je gradbeno podjetje slabo naredilo.
verjetno je itaq gradil kak Vegrad.

če bi bil vkriv veter, bi odnesel še kakšno streho v vasi. pa jih ni.
eMZe
# 11.08.2017 ob 08:28
Radost javnega naročanja: edini kriterij je cena na ponudbi.
Če delaš s svojim denarjem, je najpomembnejši kriterij cena za obdobje 5, 10, 20 let in ne ob nakupu.
Nha Trang
# 11.08.2017 ob 08:47
Vedno so poškodovane stavbe zgrajene z javnimi naročili.
rokovnjac
# 11.08.2017 ob 08:55
Vedno znova pri vsakem neurju odnese streho šole.
Pa kdo je tukaj nor??
kralj matjaž
# 11.08.2017 ob 08:23
Hm. Kako je bilo z izvedbo. Kdo je izbral izvajalca in koliko denarja je dal v žep.
pasant
# 11.08.2017 ob 08:41
eMZe
Javno naročanje je tako zapleteno, da se naročniki komaj prebijejo skozi postopke, za razmišljanje o vsebini naročila in kvaliteti pogosto enostavno zmanjka energije. Sem delal v zasebni nabavi in v javni in če bi se podjetja morala ravnati po pravilih javnega naročanja, bi vsa propadla.
V javnem naročanju gre le še za pravno preigravanje. Namesto ekonomske logike področje obvladuje pravno drobnjakarstvo. ZJN-3 je le še poslabšal zadevo in ne vidim rešitve. Veliko dobrih teoretičnih idej in katastrofa v praksi.
Znotraj javnega naročanja se da "ekonomsko dobro" poslovati le, če imaš vrhunsko tehnično podporo in stalno deluješ na meji zakonitosti, kar pa jemlje preveč energije, pa stalno bitko z raznimi nadzori, revizijami ... V praksi je to področje nočna mora za nekoga, ki bi rad bil pri svojem delu dober in učinkovit.
ZETAC
# 11.08.2017 ob 08:59
Ampak to, da celo je streho odneslo s stavbe, je pa sigurno nekaj narobe tudi z gradnjo, projektom in me zanima, če bo sploh kakšna preiskava v tej smeri. Bolje, da sploh ne pomislimo, kaj bi bilo, če bi se to zgodilo, ko bi bila šola polna ali v bližini ljudje...
Marjan K.
# 11.08.2017 ob 08:56
Jeklene kritine res zadnja leta kar pogosto letajo po zraku. Problem ki ga čist laično opažam ni v tem da je izvajalec šparal pri številu vijakov in prečnikov. Ampak, da pri sanacijah streh vsi pozabljajo da treba samo konstrukcojo, ki je bila sprva krita z strešniki ali salonitkami dodatno učvrstit in sidrat. To se pri sanacijah največkrat pozabi (oz pri razpisih ta del sploh ni zajet) in potem dvigne celo konstrukcojo z špiravci in legami vred.

Aja, bravo farso brca za brco v temo niti radarske slike se vam ne da več gledat...
RJSlo
# 11.08.2017 ob 08:32
No ja. K sreči je samo ena oseba porezana. Lahko bi bilo tudi huje. Tako močan veter je redek.

Ob priložnosti se spomnite na gasilce, ki so šli na teren "pospravljati" po neurju. In to takrat, ko jim mora občinska oblast dodeliti prepotrebna sredstva.
Kauko
# 11.08.2017 ob 09:59
Kaj ko bi nehali prekrivati šole s tem plehom? Glede na to da v vsakem neurju odkrije par šol, je verjetno končni znesek prekrivanja in popravil isti kot da bi streho pokrili z opeko... Pismo, še navadne plošče so bolj zanesljive od tega pleha.
cairns
# 11.08.2017 ob 09:34
Posledice neurja: Streha šole je letela po zraku kar 200 metrov

V sanaciji strehe naj sedaj ''strokovnjaki'' uporabijo čisto navaden karton. Stane manj, pa še škoda bo ob naslednjem viharju veliko manjša.
Jarik
# 11.08.2017 ob 09:47
Ob 20.h v Mariboru poslušam napoved, med drugim, da je danes (še četrtek) možnost neurja samo v zahodni Sloveniji. Pogledam skozi okno veter in dež takšni, kot jih še nisem videl in potem se sprašujem al je Maribor na zahodu Slovenije. Al je bilo majhno neurje, ki ga niso zaznali?
Sploh ne. Na satelitih je bilo lepo vidno od (vsaj) 18 ure dalje, da se nevihtni pas približuje vzhodnemu delu Slovenije.
Naši meterologi pa nič. Na Štajersekm so lahko mirni... in lahko pobiramo odpadke od drevja, in plodov na vrtu še nekaj dni.
Ne vem pa še ali je MAribor na zahodu Slovenije ali pa sploh ni v Sloveniji... (na Mađarskem, Hrvaški...???)
megan
# 11.08.2017 ob 09:13
Zanimivo je, da če neurje odnese streho kakšne stavbe je to vedno stavba osnovne šole.
Le kdo in predvsem kako gradi stavbe, ki bi morale bit poleg bolnišnic najtrdneje grajene? Kakšne luknje v pravilih javnega razpisa, pomanjkljiv nadzor, korupcija? Ravno naključje ne more bit, če stanovanjske hiše blizu šole ponavadi zdržijo, ravno šola pa ne.
megan
# 11.08.2017 ob 09:21
@ presenečen

Ne trdim, da je na fakulteti, kjer so se inženirji, ki so sodelovali pri gradnji šolali vse ok. Sigurno ni, ker na nobeni fakulteti ni in ker že šolski sistem v Sloveniji ni čisto ok (preveč ljudi študira in nekateri profesorji so preveč nedotakljivi).
Ampak dejstvo, da neurje vedno najbolj razdeja šolo nima neke povezave s tem, koliko znajo inženirji. Če bi oni slabo načrtovali in izvajali, bi do razdejanja vedno prišlo tudi na stavbah, ki so se gradile z denarjem zasebnih vlagateljev. Ne bi bila ravno osnovna šola najbolj uničena.
balrog
# 11.08.2017 ob 10:26
Streho je možno obnoviti v enem tednu. To, da šola ne bo popravljena, je samo posledica nezmožnosti občine in ministrstva, da zagotovita nujno sanacijo. Sicer pa je očitno, da je šlo za nekakovostno in nestrokovno gradnjo, ki ni potresno varna ali zgrajena tako da zdrži veter. Streho bi morali krovci pritrditi na stavbo z jeklenimi sidri, svedri. Cena takšnih svedrov je malenkostna. Ministrstvo bi moralo določiti enotni standard, konstrukcijski, arhitekturni, za varno gradnjo in sanacijo šol in vrtcev. Vprašanje je samo koliko je še takšnih nevarnih javnih stavb po Sloveniji. Ministrstvo bi moralo preveriti načrte in zagotoviti varnost otrok. Varčevati na račun otrok, je zločin.
presenečen
# 11.08.2017 ob 08:35
Gradbena in fakulteta za arhitekturo se lahko vprašata, kaj sta naučila svoje študente, nosit "velečastni" naziv ali znanje?

Na teh fakultetah in srednjih šolah pa je vse preveč raznih oddelkov in kateder s princi, ki nosijo težke titule, ki so same sebi namen.. Študentje pa vsi "falirani"

Ja res se je za vprašat, zakaj pri neurjih vedno šolam streho odnese?
severnik
# 11.08.2017 ob 09:20
Zahtevamo preiskavo.

A se to že šteje pod pritisk javnosti?
študent88
# 11.08.2017 ob 09:02
Ni krivo gradbeno podjetje. Krivi so arhitekti...
presenečen
# 11.08.2017 ob 08:37
Ni problem v razpisih in izvajalcih, problem je kaj piše v gradbenem popisu in kaj je zahtevano v načrtu..

Da ne govorimo o nadzoru.
RibičIČ
# 11.08.2017 ob 10:44
Zakaj neki vedno odkriva strehe na javnih poslopjih, največkrat osnovnih šolah?! Vedno so pokrite z najslabšim, a vsekakor preplačanim, plehom. Sramota, v kakšni državi živimo.
Nikolaj
# 11.08.2017 ob 10:28
Jasno kot beli dan, takih letečih streh se ne sme delat
alenka2012
# 11.08.2017 ob 09:37
Problem je v našem zakonu o javnem naročanju in komisiji za pritožbe. zakon je namenjen temu, da ravnatelji šol ne morejo sami izbrati izvajalca ki bo naredil kvalitetno šolo, ker se v LJ bojijo, da bo ta ravnatelj kaj dobil v žep...tako je to kdo bo dobil kaj v žep urejeneo z Zakonom o javnem naročanju, ki je nič drugega kot legalizacija in zakonsko pokritje kraje davkoplačevalskega denarja....v vipavski dolini pogosto piha burja 200km/h pa nikoli še ni odkrilo strehe šole al telovadnice, ki je bila narejena pred izumi LJ pametnih glav o javnem naročanju...odkriva samo tiste ki jih delajo štajerska podjetja po javnih naročilih ki ne poznajo lastnosti burje....
zozozo
# 11.08.2017 ob 17:35
@Imre - A ti je kje in kdaj Arso obljubil, da 100% točno napoveduje vreme? Pa saj nimajo kristalne krogle.
Nikolaj
# 11.08.2017 ob 10:28
če je streha letela kar 200 metrov, je očitno streha povsem neprimerno projektirana.
gogi1231
# 11.08.2017 ob 09:55
Arso sprva sploh ni izdal opozorila za vzhod države, a pol je bilo ravno najhuje tam. Vem, da so neurja, toča lokalnega izvora, toda glede tokove vetra, razgretosti ozračja, bi lahko izdali oranžno opozorilo.
nonparel
# 11.08.2017 ob 11:44
Ko je bilo pred dnevi neurje, mislim, da na Vipavskem, je tudi odnašalo dele streh. Ampak kakšnih, azbestnih! Mislim, kako da še po tolikih opozarjanj kako je azbest škodljiv za zdravje, ljudje niso zamenjali azbesta na strehah, potem pa ko pride bolezen, pa velik joj. Da o tem, da je že malo močnejši veter dovolj, da ti odkrije takšno streho, niti ne govorim.
hepimen
# 11.08.2017 ob 10:00
Dvomim, da inženirji ne bi poznali te težave in da ne bi vedeli, kako streho učvrstit.

Inženirji ne pokrivajo streh. Govoril sem o izvedbi...

Bolj verjetno se mi zdi, da tega ni mogoče izvest za nizko ceno, ki jo je podjetje ponudilo, da je projekt sploh dobilo ali pa da je v načtu bilo vse narejeno, tako kot mora bit, izvedba pa je precej odstopala od načrta (so morali kaj prišparat).

Tako je. Ker pri nas še vedno kraljujejo najcenejši ponudniki, je stanje takšno, kot je, tako v projektih kot na terenu.
Dajana_B
# 11.08.2017 ob 09:55
Kako da ne morejo popravit ene strehe do začetka šole... še trije tedni so... naj se zahteva nujna pomoč iz EU, naj se zbere strokovnjake, pa to se lahko v enem tednu popravi... Kako so pa Japonci v nekaj dneh popravili velikansko luknjo, ki se je naredila v cesti.

Zakaj vedno v vsaki situaciji iščemo samo, zakaj se je nekaj naredilo, kot da v tem primeru kaj pomaga... Dajmo to čim prej popravit... in čao.
hexen
# 11.08.2017 ob 10:49
pri zadnji sliki je napaka, župan se piše Glavač, ne Glavan
pepis
# 11.08.2017 ob 10:47
Zakaj vedno strehe od šol letijo ob vetru???
Moje_mnenje
# 11.08.2017 ob 10:35
Če želite imeti zanesljivo napoved za štajerski ali prekmurski del potem pozabite na ARSO. Dodajam link na avstrijski zavod , ki ima svoj oddelek tudi v Grazu. Napovedi so zelo natančne in jih osvežujejo na nekaj ur. Radarsko sliko, ki se osvežuje na 5 minut (ARSO na 20-25 min) pa najdete tukaj
O možnosti neurij z močni vetrom in točo v tem delu, so Avstrijci pisali že zjutraj, tako, da presenečenja ni bilo.
Tudi sicer so napovedi, ki jih daje ARSO pogosto diametralno nasprotne od avstrijskih, ki v glavnem držijo. Ko je takšno turbulentno ozračje, si spremembe napovedi sledijo pogosteje. Pri ARSO izdajo napoved zjutraj in to je potem vse, ne glede na dinamiko vremena.
Sicer pa so že naši dedki in babice vedno preverili kaj glede vremena pravi Graz. Razlog je v tem, da je v tem delu Slovenije specifična klima, ki jo onstran Trojan pač ne morejo dojeti. Da bi imeli regionalno izpostavo, ki bi bolje poznala značilnosti vremena tukaj, pa je seveda iluzija.
Eska
# 11.08.2017 ob 10:11
Zgradili bi AC namesto HC in nevihta bi lahko brzela po njej namesto po naseljih, ampak asfalta, betona in podobnih površin je že preveč. Ne sekajte gozdov, ne uničujte zelenih površin, manj se prevaćajte z avti, da bodo zanamci deležni manj vremenskih ujm.
antartide
# 11.08.2017 ob 08:33
Hvala, ARSO, za popolnoma zgrešeno napoved za vzhod Slovenije.
amigo
# 11.08.2017 ob 21:21
Očitno naši projektanti niso bogve kaj. Na takšni strehi z majhnim nagibom se zračni tok ne odtrga in zvrtinči kot pri bolj strmih strehah. Zato do pride do popolnoma enakega efekta kot pri letalskem krilu. Nad streho nastane podtlak, ki streho dvigne. Dragi projektanti če vam na faksu tega niso povedali zdaj veste.
zozozo
# 11.08.2017 ob 15:52
Javno naročanje je tako zapleteno, da se naročniki komaj prebijejo skozi postopke, za razmišljanje o vsebini naročila in kvaliteti pogosto enostavno zmanjka energije. Sem delal v zasebni nabavi in v javni in če bi se podjetja morala ravnati po pravilih javnega naročanja, bi vsa propadla.

Ja, to je pač neizbežno, če država vse naroča od zasebnikov. Priložnosti za korupcijo je neskončno, zato mora biti varovalk neskončno, in na koncu te varovalke onemogočajo, da se karkoli naredi.

Možni rešitvi sta dve:

Ena je, da država in občine (ponovno) ustanovijo javna gradbena podjetja, ki bojo izvajala javna gradbena dela. Vsaj pri cestnih podjetjih (ki so bila ena od najbolj neumnih privatizacij v tej državi) je to skorajda nujno, bilo bi pa zelo koristno tudi pri drugih javnih sistemih, ki veliko gradijo.

Druga je, da namesto vseh teh komisij in neskončne birokracije, o teh stvareh samostojno odločajo odgovorne osebe, tj. župani in ministri, in potem za svoje odločitve materialno in kazensko odgovarjajo. Tj. župan sam izbere, kdo bo gradil šolo, ampak če se izkaže, da je šola zgrajena slabo, ali da je bil pri tem ukraden denar, gre župan v zapor.
hepimen
# 11.08.2017 ob 09:45
Ni problem v razpisih in izvajalcih, problem je kaj piše v gradbenem popisu in kaj je zahtevano v načrtu..

Saj nikjer ne piše, da je ta odkrita streha nova?

V gradbenem popisu in v načrtu največkrat ne piše nič posebnega, saj so tesarski standardi znani, za kritine ima pa vsak proizvajalec svoje specifikacije in navodila, se jih najde celo na internetu.

Problem je v tem, da izvajalci največkrat sploh niso tesarji ali krovci v osnovi, ampak priučeni luftarji, potem pa še malo prihranijo pri materialu in uporabijo manj veznih sredstev, za zamenjavo strešne kritine pa itak projekt sploh ni potreben. Težava je tudi v tem, da se čedalje več starih opečnih in betonskih kritin menja za lahke pločevinaste kritine z veliko večjo površino po komadu, zato jih tudi veter lažje zajame in dvigne.
oliva
# 11.08.2017 ob 09:34
Grozno.
Ubogi ljudje.

Tole je pa res neverjetno s temi strehami, da kar tako lahko letijo po zraku in ravno osnovnošolske...

Tako je, ja, ko gre za javna naročila, totalno vse je uničeno oz. propadlo na tej bazi.
In nobenega nadzora, ustrezne obravnave, tudi sankcioniranja...
stewie
# 11.08.2017 ob 09:16
Ubogi otroci. Ravno sredi počitnic je moral veter odnesti streho s šole. Če bi se to vsaj zgodilo sredi šolskega leta, bi še šlo.
Haloo
# 12.08.2017 ob 09:04
V pogodbah (s krovci, gradbinci) zapisati ustrezne garancije in jih v škodnih primerih tudi izterjati!

Je pa zabavno, da v tej državi izvajalci izginejo in se pojavijo z novim imenom, zdaj ga pa lovi!
qwasyx
# 11.08.2017 ob 23:05
strehe na šolah so kot konzerve že malo hujši piš jo olupi
še v butalah majo boljše strehe ...
jan15
# 11.08.2017 ob 20:24
V ZDA so pri gradnji proti viharjem potrdili, kar so naši tesarji že stoletja delali, streha mora imeti 45 stopinj naklona, majhen (40 cm banjast napušč - ne raven in velik en meter ali več, kot se dela danes) in kritino iz opeke bobrovca, ki ima dvojno kritje in veliko težo.

Zakaj viharji ne poškodujejo starih cerkva? Ker so ravno tako zgrajene!
jarožir
# 11.08.2017 ob 17:53
Kaj se res nihče ne vpraša, kdo so arhitekti in grabbeniki, ki gradijo te šolske objekte, katere vsak močnejši veter odpihne.
gesan
# 11.08.2017 ob 15:21
RibičIČ
# 11.08.2017 ob 10:44
Zakaj neki vedno odkriva strehe na javnih poslopjih, največkrat osnovnih šolah?!
............................
Za to ker se na tem da največ pospravit v privatni žep!
Sicer pa, država prav stimulira to, da mora bit čimbolj poceni in potem naletijo seveda na tiste, ki so največlji prevaranti.

Nepremišljeno naivno ali nalašč? To pa naj vsak presodi sam pri sebi!

Itak na koncu koncev ni najbolj poceni! To vemo vsi, ki imamo kakršen koli privat posel v tej državi!
cairns
# 11.08.2017 ob 13:23
pepis
Zakaj vedno strehe od šol letijo ob vetru???

Velika površina in popolnoma zanič in neprimerna streha.

Zaradi tega šole plačajo streho večkrat, kar pride dražje kot da bi že v prvo naredili močno streho ki bi prenesla veter vsaj 200km/h.

Tako kot na veliko področjih tudi na tem odločajo o gradnji politično sprejemljivi bedaki in ne strokovnjaki.
Bivši uporabnik
# 11.08.2017 ob 12:11
Je pa treba na tem mestu pohvaliti vremenarje, ki jih ponavadi ščitim... Močna neurja so napovedali za zahodno Slovenijo, torej so se v napovedi zmotili za "samo" 200km...
los-t
# 11.08.2017 ob 11:54
ko sem prebral članek mi je prišlo na misel samo eno: pa kake strehe pri nas delajo, da jih lahko srednje močna nevihta ki ni niti orkan ali tajfnu odnese 200 m daleč...pa preberem prvi komentar, jasno, seveda, ni tehnika izdelave, ampak zanič izvajalci...
Moje_mnenje
# 11.08.2017 ob 10:38
Tu sta linka, ki jih MMC-jev vstavljajnik ne zna vstaviti :-(

http://www.zamg.ac.at/cms/de/wetter/wett
er-oesterreich/steiermark

http://wetter.tv/steiermark/radar
megan
# 11.08.2017 ob 09:52
Težava je tudi v tem, da se čedalje več starih opečnih in betonskih kritin menja za lahke pločevinaste kritine z veliko večjo površino po komadu, zato jih tudi veter lažje zajame in dvigne.

Drži, ampak to bi morali upoštevat. Dvomim, da inženirji ne bi poznali te težave in da ne bi vedeli, kako streho učvrstit. Bolj verjetno se mi zdi, da tega ni mogoče izvest za nizko ceno, ki jo je podjetje ponudilo, da je projekt sploh dobilo ali pa da je v načtu bilo vse narejeno, tako kot mora bit, izvedba pa je precej odstopala od načrta (so morali kaj prišparat).
sunscreen
# 11.08.2017 ob 09:47
Prevc leti 200 za malco :)
Kazalo