Posoški župani se bojijo, da bo zmanjšanje sredstev za RTV Slovenija Posočje potisnilo na rob medijskega poročanja. Foto: BoBo
Posoški župani se bojijo, da bo zmanjšanje sredstev za RTV Slovenija Posočje potisnilo na rob medijskega poročanja. Foto: BoBo

Protestu županov Občine Bovec Siniše Germovška, Občine Tolmin Uroša Brežana in županje Občine Kobarid Darje Hauptman se pridružuje tudi načelnik Upravne enote Tolmin Zdravko Likar. Vlada je sicer predlagala 10-odstotno znižanje RTV-prispevka z novim letom. Na RTV Slovenija ocenjujejo, da bodo zaradi tega izgubili devet milijonov evrov na leto. Kot sporočajo župani, odgovorna urednica slovenskega programa TV Koper - Capodistria Barbara Kampos ugotavlja, da bo zaradi krčenja sredstev nastala popolna redefinicija regionalnega programa in predvsem redefinicija njegove temeljne vloge.

Župane skrbi predvidena odpoved vsem zunanjim pogodbenim dopisnikom, predvsem pa tudi potencialna odpoved zunanjemu pogodbenemu dopisniku iz Posočja, Milošu Batistuti. Kot so zapisali župani v protestnem pismu, pokriva Batistuta vsa vsebinska področja iz Posočja za informativne oddaje Primorska kronika TV Koper - Capodistria, Slovenska kronika in Dnevnik TV Slovenija ter za informativne oddaje Radia Koper - Capodistria.

Podpisniki protestnega pisma poudarjajo pomen dopisnika tudi s statističnim pregledom njegovega poročanja iz Posočja v prejšnjem mesecu. 16 njegovih novic je bilo objavljenih v Primorski kroniki TV Koper - Capodistria, dva daljša reportažna zapisa v oddaji Dobro jutro, ter en daljši reportažni zapis v oddaji Ljudje in zemlja, so zapisali župani, ki so dodali, da je bilo septembra v informativnih oddajah TV Slovenija osem novinarskih poročil iz Posočja, Radio Koper - Capodistria pa je v mesecu septembru objavil 11 dopisnikovih poročil iz Posočja.

O Posočju iz Nove Gorice
Kot opozarjajo zaskrbljeni župani iz Posočja, ukinitev zunanjega pogodbenega dopisnika pomeni, da bo pokrivanje dogodkov v Posočju prevzelo redno dopisništvo iz Nove Gorice. Župani se bojijo, da bo posledično Posočje v informativnem programu TV Koper - Capodistria in TV Slovenija od zdaj predstavljeno le še ob katastrofah, nesrečah in podobno, torej le nekajkrat na leto.

Župane pa skrbi tudi, da bo dnevno in aktualno poročanje v izrednih stanjih onemogočeno. Dopisnik iz Nove Gorice potrebuje do Bovca eno uro in pol vožnje samo v eno smer, do Trente in odročnih gorskih krajev pa še več, še dodajajo zaskrbljeni župani.