Izdali so novo zlato knjigo, narejeno po vzoru stare. Foto: Sabina Francek
Izdali so novo zlato knjigo, narejeno po vzoru stare. Foto: Sabina Francek
Predsednik Borut Pahor se je vpisal v postojnsko zlato knjigo
Kot veleva običaj, se prvi v knjigo podpiše predsednik države, je dejal direktor Postojnske jame. Foto: Sabina Francek

Prvo zlato knjigo so izdelali pred 150 leti. Vanjo sta se kot prva podpisala dunajski cesar Franc Jožef in cesarica Elizabeta. Za njima so se v knjigi zvrstila številna pomembna imena, kar 150 jih je. Spominska knjiga (nem. Gedenkbuch) je bila namreč rezervirana samo za podpise najimenitnejših gostov. Kraljev, prestolonaslednikov in drugih plemenitih obiskovalcev. V prvi zlati zlati knjigi se je kot zadnji, konec maja 1945, vpisal Josip Broz - Tito.

Nova po vzoru stare
V jami letos praznujejo kar nekaj pomembnih obletnic. Med njimi najbolj izstopa 800. obletnica prvega znanega podpisa v rovu starih podpisov v Postojnski jami. Ob tej priložnosti so zato želeli izdati novo zlato knjigo, ki je posebna tudi zato, ker je narejena v samostojni Sloveniji in po vzoru najstarejše. Z rdečimi platnicami in zlato gravuro.

Kot veleva običaj, se prvi v knjigo podpiše predsednik države, je dejal direktor Postojnske jame Marjan Batagelj in dodal, da so s tem simbolnim dejanjem želeli pokazati slovenski duh, ki nam včasih manjka.

Pahor pa je izrazil zadovoljstvo ob vodenju naše svetovne znamenitosti in pohvalil novega lastnika, ki dobro in primerno skrbi za jamo ter v njej ne vidi le poslovne priložnosti. "Jama je vpeta v kulturno in zgodovinsko poslanstvo, od tod pa tudi formula uspeha," je dodal. "Če bi iz jame želeli počrpati le profit, bi bil to tek na kratke proge, ki bi se slabo končal', je še poudaril.

V jamo z dijaki in osnovnošolci
Po podpisu v knjigo se je predsednik odpravil še na ogled jame. Tokrat v družbi postojnskih osnovnošolcev in dijakov. Pahor je ob tem poudaril, kako pomembno je, da se mladi zavedajo naravne dediščine, ki jo imamo. Upa, da bodo tudi oni v prihodnosti znali ravnati z njo in da bodo nanjo ponosni, kot je on sam. Ob tem je napovedal, da bo že junija Slovenijo obiskala japonska princesa, ki menda že zdaj sprašuje, ali si bo med obiskom lahko ogledala tudi našo svetovno znamenitost.