Sejem je slovesno odprl Borut Pahor. Foto: Suzana Vahtarić
Sejem je slovesno odprl Borut Pahor. Foto: Suzana Vahtarić

Sejem je dobro obiskan, saj na njem obiskovalci ne najdejo nobene krame, temveč ekološko pridelano hrano, doma narejene izdelke in izdelke mojstrskih obrtniških delavnic, predstavljajo se društva in šole.

Ob izjemnem številu obiskovalcev je bilo letos spet rekordno tudi število razstavljavcev. Na trgu se je na 140 stojnicah predstavilo še nekaj več kot lani naštetih 170 razstavljavcev. Valerija Slemenšek iz Kozjanskega parka je dejala, da jih več kljub povpraševanju enostavno ne morejo sprejeti.

Direktor Kozjanskega parka Teo Hrvoje Oršanič je poudaril, da je praznik kozjanskega jabolka največja tovrstna prireditev, prepoznavna doma in v tujini. "Kozjansko jabolko pa je karizmatični sadež prihajajoče dobe prizadevanj za čim bolj zdravo, lokalno pridelano hrano in ohranjeno naravo in okolje," je še dejal.
Sejem je odprl predsednik države Borut Pahor, ki je z direktorjem Oršaničem, županom Kozjega Dušanom Andrejem Kocmanom in njegovo naslednico Milenco Krajnc 'sprešal' nekaj jabolčnega soka, da so lahko nazdravili.
Carjevič je letos postal Anton Kolar
Tudi letos so podelili naziv carjevič, ki ga prejme tisti, ki je najbolj poskrbel za svoj travniški sadovnjak. Šesti naziv je letos prejel Anton Kolar iz Lesičnega. Tradicionalno je tekmovanje v peki jabolčnega štrudlja, po šestih letih ocenjevanja pa je letos med sedmimi ekipami prvič sodelovala tudi moška ekipa in Tin Kohlenbrand ter Marko Tomšič sta takoj zmagala.
Najdaljši olupek jabolka, ki se ne sme zlomiti, je uspelo narediti domačinki Simoni Zupan, kar 393 cm - rekord je bil lanski olupek s 540 cm. Med športnimi prireditvami pa sta najbolj sprejeta že osmi rekreativni tek na grad ter družabno kolesarjenje Z jabko na kolo s kolesarsko sekcijo Orans. Ves teden je potekla tudi fotografski ex tempore – Kozjansko jabolko.

Že 15. so pripravili tudi razstavo starih visokodebelnih sort jabolk – razstavljenih je bilo kar 47 sort, od skupaj 102 sort, jabolk in več kot 50 sort hrušk, ki jih Kozjanski park ohranja v matičnem in kolekcijskem sadovnjaku. Letos so vzgojili okoli 2.500 sadik starih sort, ki jih bodo v novembru prodajali.

Gobarsko društvo Kozje-Kozjansko pa je na prav tako tradicionalni razstavi predstavilo kar 140 vrst gob. Dvodnevno dogajanje so sooblikovali člani številnih pevskih zborov, ansamblov in drugih skupin, tudi plesna skupina Fitscheeben iz Nemčije, ki se praznika udeležuje že od leta 2001.