Komisija za nadzor nad načrtovanjem in gradnjo predora Markovec že od leta 2003 spremlja dela in poškodbe, ki so jih na svojih objektih dobili krajani Žusterne. Foto: BoBo
Komisija za nadzor nad načrtovanjem in gradnjo predora Markovec že od leta 2003 spremlja dela in poškodbe, ki so jih na svojih objektih dobili krajani Žusterne. Foto: BoBo

V krajevni skupnosti Žusterna so prejeli seznam upravičencev do sanacije škode, ki je nastala pri gradnji predora Markovec. S prvim poročilom Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji se krajevna komisija za spremljanje gradnje predora ni strinjala, zato je zahtevala revizijo. V novem poročilu je na seznam vključenih več kot 40 objektov.

Komisija za nadzor nad načrtovanjem in gradnjo predora Markovec že od leta 2003 spremlja dela in poškodbe, ki so jih na svojih objektih dobili krajani Žusterne. Ena izmed njenih zahtev je bilo poročilo o spremljanju vplivov na objekte. Prvo poročilo je prejela lani. Po mnenju članov komisije so bili sklepi dvoumni, zato se z njimi niso strinjali, je povedal predsednik Boštjan Lovšin: "Nekako je bilo rečeno, da večjih poškodb ni. Tako je komisija pristopila k DARS-u in zahtevala revizijo, saj vsi vemo, da poškodbe so bile".

DARS je naročil izdelavo novega poročila, v katerem piše, da so vsi lastniki nepremičnin v vplivnem območju in tudi nekateri zunaj njega upravičeni do sanacije poškodb. Na seznamu je tako zdaj 44 objektov, je povedal Lovšin: "Poškodbe gredo od manjših, tako imenovanih lasastih poškodb, do nekaterih, ki so potrebne kar takojšnje sanacije. DARS kot garant in kot investitor je zavezan k poplačilu, čeprav je prišlo vmes, kot vemo, do stečajev gradbenih podjetij in podobno".

V tem tednu je izvajalec, ki ga je izbral Dars, začel končni popis upravičencev. Z vsakim lastnikom se bo dogovoril za način sanacije škode. Sicer pa je moralo zaradi gradnje predora, oziroma hitre ceste med Koprom in Izolo do zdaj pasti že okrog 50 objektov, od lop do hiš, še štiri bodo porušili, ko se bodo dela nadaljevala.

Tjaša Lotrič, Radio Koper