Križevci. Foto: Zajem zaslona
Križevci. Foto: Zajem zaslona

V prvoaprilski šali Televizije Slovenija je sodeloval tudi župan občine Gornji Petrovci, ki je v prispevku dejal, da se s spomenikom želijo pokloniti prvemu predsedniku samostojne Slovenije.

Prispevek s prvoaprilsko šalo:


Milanu Kučanu bodo v rojstnih Križevcih na Goričkem postavili spomenik. Tako so se odločili, ker je bil prvi predsednik samostojne Slovenije, ker je pripomogel k prepoznavnosti Križevcev ter zaradi njegove zgodovinske vloge v politiki doma in po svetu.

Spomenik v naravni velikosti bo stal na križišču treh poti sredi Križevcev, je za TV Slovenija s ponosom pojasnil župan občine Gornji Petrovci Franc Šlihthuber. Že pred tremi leti so se na ta način želeli pokloniti predsednikovi osemdesetletnici, a jim je pandemija covida-19 takrat prekrižala načrte.

"Že takrat smo razmišljali o neki zadevi, da bi pripravili nekaj lepega, zdaj pa je prišla ta ideja," je povedal župan.

Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona

Izdelavo skulpture so zaupali akademskemu kiparju Mirsadu Begiću, ki se je podpisal pod številne skulpture velikih mož, tudi v Prekmurju. Prebivalci imajo o postavitvi kipa sredi vasi različna mnenja.

"Lejko bi večkrat prišo"

"Mislim, da je prav, da se poklonimo bivšemu predsedniku," je povedal eden od krajanov.

Domala vsi sogovorniki pa so dodali: "Lejko bi večkrat kaj prišo."

V občini si od spomenika vendarle obetajo tudi koristi. "Vsako takšno znamenje privabi določene obiskovalce. In tudi vsi, ki bodo šli po poteh Goričkega, po kolesarskih in drugih poteh, bodo zagotovo iskali priložnost, da vidijo tudi ta spomenik. To bo za nas neka dodana vrednost in tudi za gostince in vse druge, ki tržijo, da bodo od tega nekaj imeli," je še pojasnil župan Šlihthuber.

Spomenik bodo odkrili ob občinskem prazniku avgusta in na dogodek bodo Križevčani povabili tudi Milana Kučana.

Kučan bo v rojstnih Križevcih dobil spomenik