Pred vrati varstveno-delovnih centrov ostaja tudi vse več mladih. Foto: MMC RTV SLO
Pred vrati varstveno-delovnih centrov ostaja tudi vse več mladih. Foto: MMC RTV SLO

V varstveno-delovnem centru Polž v zadnjih petih letih novih sprejemov ni bilo. Te jim je ministrstvo za delo odobrilo šele letos. Čeprav je ministrstvo za delo v tem letu zagotovilo 200 novih vključitev, pa imajo podobne težave tudi v drugih varstveno-delovnih centrih po državi, saj je na čakalni listi že 400 uporabnikov.

Jasmina Breznik, direktorica VDC-ja Polž, je dejala, "da bomo lahko s prvim majem sprejeli 13 novih uporabnikov in septembra še pet".
Potrebna 24-urna nega
Kljub temu bo na čakalni listi ostalo še 26 ljudi. Med njimi je tudi brat gospe Magde. Zdaj je bil tri leta vključen v center Sožitje na Ptuju, kjer pa mu bo kmalu potekla pogodba. Zato je stiska v družini vse večja.

"Ne vem v tem trenutku, ne znam si predstavljati, ker še hodim v službo. V bistvu on potrebuje 24-urno nego, ko človek potrebuje eno tako varstvo, takrat se komaj zavedaš, kako so te institucije polne," je dejala Magda Jazbec. "Najbolj hudo je, kadar vstopi bolezen ali smrt nenadoma v hišo in se uporabniki srečajo z nujnostjo namestitve, moram reči, da se v zadnjih dveh letih to pri nas tudi zelo kaže," je pojasnila Breznikova.

Pred vrati vse več mladih
Pred vrati varstveno-delovnega centra pa ostaja tudi vse več mladih, ki po 26. letu niso več upravičeni do vključitve v šolske programe. "Seveda pa nam tudi starši in uporabniki to potrjujejo, da se pri tem dela škoda, upadajo jim sposobnosti, pozabljajo to, kar so se že naučili," je še izpostavila Breznikova.

Polne so tudi njihove bivalne enote, zato že iščejo dodatne prostore, kamor bi lahko takoj namestili šest uporabnikov.

Varstveno-delovni centri prepolni
Varstveno-delovni centri prepolni