Cimos je velik zaposlovalec tako v Sloveniji kot na Hrvaškem. Foto: BoBo
Cimos je velik zaposlovalec tako v Sloveniji kot na Hrvaškem. Foto: BoBo

Po kolektivnem dopustu se v tovarno vračajo delavci Cimosa, ki pa še vedno ne vedo, kdaj bo končana prodaja podjetja. Nerešeno vprašanje ostaja dolg do hrvaške slabe banke. Cimos je namreč pred dobrimi 15 leti za naložbo v Buzetu najel posojilo pri Riječki banki. Ta je propadla, terjatve je prevzela hrvaška slaba banka DAB. Ta od Cimosa zahteva 20 milijonov evrov, skupaj z obrestmi pa je dolg najmanj dvakrat večji. Italijanski kupec si želi poravnave, v slabi banki pa pojasnjujejo, da na njihovo zadnjo ponudbo Hrvati še niso odgovorili.

V Cimosu so bili ob podpisu prodajne pogodbe z italijanskim skladom optimistični glede izida pogajanj. Na vprašanje, ali se lahko zalomi prav zaradi zahtev Hrvatov, je glavni izvršni direktor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) Imre Balogh takrat tako odgovoril: "Vse je mogoče, toda imamo občutek, da obe strani pogajanja jemljejo odgovorno. Cimos je zelo pomemben zaposlovalec v obeh državah. Prepričan sem, da bodo to upoštevali."

Italijani še niso plačali
Cimos na Hrvaškem zaposluje 1.200 delavcev. Prodajna pogodba je bila sklenjena oktobra lani, vrednost posla je 110 milijonov evrov, a ker so Italijani prevzeli tudi Cimosov dolg, bo kupnina znašala 100.000 evrov.

Na DUTB-ju so nam pojasnili, da Italijani kupnine še niso poravnali. Plačali jo bodo ob koncu posla. Ta pa je še pod vprašajem, saj je hrvaška tožba tako visoka, da bi Cimos lahko pahnila v stečaj. Delavcem so napovedali, da konec pogajanj pričakujejo ob koncu leta, a očitno je poravnava trši oreh, kot so pričakovali. Zaradi tega so negotova tudi nova naročila.
Italijanski vlagatelji so medtem redno prisotni v koprskem podjetju, saj se pripravljajo na prevzem, ki naj bi se po napovedih zgodil spomladi. Seveda če bodo pogajanja s Hrvati uspela.