V Cimosu pričakujejo precej sinergij z novim lastnikom, če bo privatizacija tekla po načrtih. Za zdaj so v Kopru mirni. Foto: BoBo
V Cimosu pričakujejo precej sinergij z novim lastnikom, če bo privatizacija tekla po načrtih. Za zdaj so v Kopru mirni. Foto: BoBo

V Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) so tako potrdili neuradne navedbe Dela in pojasnili, da pogajanja z bankami še potekajo, vendar so v sklepnih fazah. Na DUTB-ju ob tem predvidevajo, da bi bila lahko končana v naslednjih dveh tednih.

Usklajevanje transakcijske dokumentacije sicer teče po načrtu in tudi glavni elementi ključnih transakcijskih dokumentov so že dogovorjeni. Pred podpisom transakcijskih dokumentov pa je, tako DUTB, treba končati pogajanja z bankami in pogajanja o sporazumni rešitvi določenih sodnih sporov, v katerih je udeležena skupina Cimos. Vlagatelj namerava poleg tega opraviti še dodatne pogovore z nekaterimi Cimosovimi poslovnimi partnerji glede nadaljnjega sodelovanja. Zato pričakujejo krajši zamik podpisa transakcijskih dokumentov, so dodali.

Kljub temu so po neuradnih informacijah mirni tudi v Kopru, saj so prepričani, da gre le za krajši zamik, podpis končnega sporazuma z novim lastnikom pa pričakujejo nekje v drugi polovici septembra.

Pričakujejo veliko sinergij z novim lastnikom
Prvi mož Cimosa Gerd Rosendahl je v pogovoru za Delo konec avgusta izrazil prepričanje, da bodo z novim lastnikom, ki deluje na svetovnem trgu in ima podobno bazo kupcev, lahko dosegli veliko sinergijskih učinkov. "Od Palladia pričakujemo tehnološke okrepitve, podporo na finančnih trgih. Lahko bi uporabili različne proizvodne zmogljivosti tudi zunaj Evrope, ki jih ima Palladio po svetu," je opisal Rosendahl.

Kljub ugasnitvi številnih poslov je Cimos za obdobje do leta 2020 vseeno podpisal tudi za 125 milijonov evrov novih naročil, prav tako pa imajo po Rosendahlovih besedah "kar nekaj priložnosti za dodatne nove posle", če bo privatizacija uspešno končana.

Koprsko podjetje letos načrtuje za 270 milijonov evrov prodaje, po prevzemu pa naj bi se osredotočili na temeljni posel v avtomobilski industriji in posodobitev tehnične opreme. Pri tem Cimos ne namerava zapreti ali ukiniti nobenega od svojih treh stebrov - turbopolnilnikov, kinematike in pogonskih sistemov. Bodo pa do konca leta zmanjšali število zaposlenih za 635, tako da bo v skupini zaposlenih še 3.965 ljudi, je dodal Rosendahl.