Tovorni vlaki na progi Koper-Divača že vozijo, potniški še ne. Foto: BoBo
Tovorni vlaki na progi Koper-Divača že vozijo, potniški še ne. Foto: BoBo
Skale iztirile vlak

Tovorni promet je že stekel in bo do konca dne potekal pospešeno, zato bo potniški promet na relaciji Koper-Divača danes še potekal z avtobusnim prevozom, v sredo pa spet normalno, so sporočili s Slovenskih železnic. Do dokončne sanacije, ki bo potekala v ponedeljek, 7. oktobra, bo na mestu plazu hitrost vlakov omejena na 30 kilometrov na uro.

Na SŽ-ju še pravijo, da so njihovi delavci s proge pri Prešnici, kjer se je v ponedeljek zvečer iztirila lokomotiva tovornega vlaka, odstranili skale. Poleg tega so odstranili tudi skale nad progo, ki bi lahko nanjo še padle.

Lokomotiva se je iztirila zaradi kamenja na progi
V ponedeljek zvečer je na železniški progi med postajama Prešnica in Hrpelje-Kozina tovorni vlak, ki je prevažal železovo rudo iz Kopra v Linz (Avstrija), naletel na kamenje in se je iztiril. Proga je bila zato zaprta, tovorni promet ustavljen, za potnike pa so na relaciji med Koprom in Divačo organizirali avtobusne prevoze.

Zaprtje proge je oviralo tovorniški promet z Luko Koper, od koder so sporočili, da poslovne škode predvidoma ne bo, bodo pa storitve opravili z zamikom. So pa ob tem vnovič opozorili na težavo enotirne povezave pristanišča z zaledjem, kar so v dopisu vladi glede prihodnosti drugega tira izpostavili že prejšnji teden. Opozarjajo, da ranljivost enotirne proge ogroža konkurenčnost pristanišča.

Skale iztirile vlak