Na brestaniškem gradu so pripravili prvi Rajhenburški dan penin in sirov. Foto: Goran Rovan
Na brestaniškem gradu so pripravili prvi Rajhenburški dan penin in sirov. Foto: Goran Rovan
false
Predstavili so se nekateri slovenski sirarji in pridelovalci penin. Foto: Goran Rovan
Pokušina sirov in penin na gradu Rajhenburg

Potem ko je Kulturni dom Krško oziroma njegova enota Grad Rajhenburg jeseni pripravila zelo obiskano prireditev, ki so jo naslovili "Rajhenburški dan čokolade in likerjev", so zdaj pripravili še prvi "Rajhenburški dan penin in sirov". Z njim so želeli predstaviti bogato ponudbo slovenskih sirarjev in pridelovalcev penin, hkrati pa opozoriti tudi na bogato dediščino, ki so jo Brestanici in celotnemu slovenskemu prostoru zapustili menihi trapisti. Kot je znano, so ti na gradu Rajhenburg delovali med leti 1881 in 1947.

Trapisti so bili zelo dobri in inovativni gospodarji, ki so se ukvarjali tudi z živinorejo in vinogradništvom. Iz kravjega mleka so izdelovali sir trapist, skuto in maslo. Sir so prodajali in ga tudi sami uživali, a le v nepostnih dneh, saj je bil edino živilo živalskega izvora, ki je bilo menihom, strogim vegetarijancem, dovoljeno po opravljenih malih zaobljubah. Na Sremiču nad Krškim je imel samostan Marije Rešiteljice svoje vinograde s sortnimi vrstami vinske trte, ki so jih prinesli iz Francije. Pridelovali so kakovostna bela in rdeča vina, že v letu 1895 pa so kot prvi v našem okolišu začeli tudi proizvodnjo penin.

Na prvem Rajhenburškem dnevu penin in sirov, ki je nadgradnja rezultatov projektov Leader "Vpliv trapistov na posavsko podeželje, akronim Trapistin" in "Ustvarimo zeliščni vrt Posavja, akronim Zelišča Posavja", so se predstavili domači peničarji in sirarji. Med slednjimi so svoje izdelke ponujali Mlekarna Planika iz Kobarida, sirarstvo Denis Kranjec iz Jereslavca, Turistična kmetija in sirarstvo Konda iz Kolpske doline in Biotehniški center Naklo. S peninami pa so se predstavili: Hiša trt, vina in čokolade Kunej iz Brestanice, Istenič z Bizeljskega, Vinska klet Frelih iz Šentruperta in Vinska klet Fabjančič iz Brestanice.

Svojo ponudbo je ta dan obogatila s peninami ter sirovimi in skutnimi slaščicami tudi kavarna in slaščičarna Bukovec, ki deluje na gradu, Muzej novejše zgodovine Slovenije, enota Brestanica je pripravil vodene oglede po stalni razstavi »Trapisti v Rajhenburgu«, Društvo Kmetic Krško je pripravilo brezplačno delavnico peke kruhkov in izdelave namazov s skuto in zelišči za otroke. Pripravili pa so tudi dve strokovni predavanji. Sir trapist iz samostana Marija Zvezda Banjaluka je predstavil tamkajšnji pater Tomislav Topič, enolog mag. Janez Istenič pa je spregovorili o francoski Šampanji kot navdihu za vinorodno deželo Posavje. Pred končanjem prvega Rajhenburškega dneva penin in sirov pa so pripravili še koncert, ki so ga poimenovali "Spopad harmonik". Na njem sta se predstavila dva harmonikarja, Miha Debevec na diatonični in Tomaž Rožanec na koncertni harmoniki.

Goran Rovan, TV Slovenija

Pokušina sirov in penin na gradu Rajhenburg