Na lokaciji za trajno odlagališče NSRAO se gradnje še vedno ni začela. Foto: Goran Rovan
Na lokaciji za trajno odlagališče NSRAO se gradnje še vedno ni začela. Foto: Goran Rovan
Darija Štraus Trunk, direktorica Sklada za financiranje razgradnje NEK-a zagotavlja, da je Sklad preteklo leto dobro posloval.

Agencija za RAO še vedno opravlja različne raziskave na terenu, da bi lahko pridobila gradbeno dovoljenje. Zato so v Posavju nezadovoljni, saj država za te odpadke kljub zavezam ni poskrbela.

Konec leta 2009 je vlada sprejela uredbo o državnem prostorskem načrtu za odlagališče nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov v Vrbini v bližini krške jedrske elektrarne. Postopek sprejemanja DPN-ja je trajal kar nekaj let, leta 2007 so bili s krško občino podpisani tudi nekateri protokoli, ki so sploh omogočili umestitev tega objekta v prostor. In od takrat Agenciji za radioaktivne odpadke kot vlagatelju še ni uspelo pridobiti gradbenega dovoljenja, kaj šele začeti gradnjo, ki bi jo letos morali po napovedih že končati.

V Skladu za financiranje razgradnje NEK-a in za odlaganje radioaktivnih odpadkov, ki je bil ustanovljen že leta 1994, zagotavljajo, da imajo za gradnjo trajnega odlagališča NSRAO zbranega dovolj denarja. Darija Štraus Trunk, direktorica Sklada za financiranje razgradnje NEK-a je z rezultati poslovanja v letu 2012 zadovoljna. Dodaja pa: »V preteklem letu je Sklad ustvaril 14 mio. evrov prihodkov. V primerjavi z letom 2011 so bili prihodki nižji za 3,36 %. Celotni odhodki Sklada so znašali skupaj 7 mio. evrov in so bili za 17,88 % nižji od načrtovanih in za 2,13 % nižji kot v letu 2011. Vrednost finančnega portfelja Sklada je tako konec leta 2012 znašala 160,3 mio. evrov. Premoženje Sklada se je lani povečalo za 9,34 % oziroma za 12,3 mio. evrov. Sklad je ustvaril za 6,1 mio. evrov prihodkov od financiranja, ki zajemajo prihodke od obresti in dividend in s tem dosegel donosnost v višini 7,62 %.«

Gen energija je lani v Sklad vplačala 7,9 mio. evrov prispevkov za razgradnjo in s tem v celoti in v dogovorjenih rokih poravnala vse svoje obveznosti do Sklada. Od ustanovitve do konca leta 2012 sta NEK in Gen energija vanj vplačala skupaj 144,5 mio evrov. Sklad za financiranje razgradnje NEK-a pa je lani za financiranje programa dela ARAO prispeval 3,8 mio. evrov. Od leta 1998 do konca leta 2012 je Sklad financiral dejavnosti, ki jih izvaja Agencija ARAO, v višini dobri 26 mio. evrov. Poleg tega je petim občinam (Krško, Kostanjevica na Krki, Brežice, Sevnica in Kozje) iz naslova nadomestila zaradi omejene rabe prostora nakazal dobrih 20 mio. evrov.

V krški občini nezadovoljni, ker se gradnja še ni začela
Župan občine Krško Miran Stanko je sicer zadovoljen, ker Sklad redno izplačuje nadomestilo krški občini. Zadovoljen je tudi, da dosedanjim vladam, kljub občasnim prizadevanjem, še vedno ni uspelo Sklada ukiniti, niti pripojili k kakšni drugi instituciji. Razlog seveda vidi v meddržavni pogodbi, ki k sreči to onemogoča. Je pa manj zadovoljen, ker se trajno odlagališče NSRAO v Vrbini še ni začelo graditi. Stanko dodaja: »Občane skrbi predvsem dejstvo, da se nič ne dogaja. Da so odpadki tu v tem okolju, da se skladišče odpadkov polni in je že zelo blizu celotni kapaciteti, ki jo ima začasno skladišče. Vse to je zaskrbljujoče, kajti obljubljeno je bilo, da bo leta 2013 ta objekt že stal."

Z delom Sklada pa ni povsem zadovoljno Računsko sodišče, ki med drugim ugotavlja, da je dosedanji prispevek Gen energije prenizek in da z njim ne bodo zbrali dovolj denarja za razgradnjo. Na Skladu zatrjujejo, da morajo poslovati po zakonu in da sami ne morejo določati višine prispevka vplačanega v Sklad. Direktorica SkladaDarija Štraus Trunk opozarja, da še vedno ni izdelan noveliran program razgradnje: »Sedanji program razgradnje je iz leta 2004. Ta program razgradnje bi moral biti v letu 2009 prenovljen, vendar se to ni zgodilo in tudi na tem področju ni nobenih novosti in sprememb, tako da smo sami nemočni.« Zato si na Skladu za financiranje razgradnje želijo, da se program razgradnje čimprej novelira in da se tudi začne gradnja trajnega odlagališča. Zanjo pa, kljub zagotovljenemu denarju, očitno ni dovolj politične volje.

Za MMC Goran Rovan